Hampurilaisista puhutaan turhaan roskaruokana: roskaa on vain pakkausjäte ja kertakäyttöastiat,  jotka  liittyvät  pikaruokaravintoiden konseptiin. Kotitekoiset hampurilaiset ovat kunnon ruokaa, kun ne valmistetaan terveellisistä raaka-aineista.

Ilmastonmuutos on saanut yhä useamman vähentämään lihansyöntiä. Jopa täysin vegaaniset hampurilaispihvit ovat herkullisia, edullisia ja vieläpä  helppoja tehdä itsekin.

Nina Olssonin kirjassa Valloittavat vegeburgerit – meheviä kasvispihvejä, sämpylöitä, kastikkeita ja suussasulavia lisukkeita (suomennos Sirpa Hietanen, Kirjapaja 2019)  on täydellinen valikoima kasvishampurilaisia ja niiden lisukkeita herkuttelua varten.

Reseptit on jaettu maanosittain, eri ruokakulttuurien makumaailmat sävyttävät niin pihvejä kuin lisukkeitakin. Helpoimman hampurilaispihvin saa paistamalla viipaleen soijapavuista valmistettua tempeä rapeaksi ja höystämällä se mehevillä lisukkeilla. Olsson antaa hyvät ohjeet  vegaanisiin peruskastikkeisiin, joille on käyttöä muutenkin kuin hampurilaisten kanssa: majoneesi, sataykastike, harissa, hummus. Sämpyläohjeita olisin kaivannut useampia, tässä keskitytään enemmän siihen, mitä sen väliin pannaan.

Kokeilin kirjan punajuuri-kvinoaburgeria hieman varioiden: herkkusienten sijaan käytin kokoon keitettyja haperoita ja kehnäsieniä reilummin kuin ohjeessa on sieniä, lisäsin taikinan sekaan pakastimeen jääneen vegaanisen juustoraasteen. Taikinaa tuli niin paljon, että siitä syntyi kuusi valtavan kokoista pihviä. Paistoin pihvit uunissa, ensin grillivastuksen alla ja sen jälkeen ylä- ja alalämmöllä. Pihvit ovat luontaisesti gluteenittomia, kunhan käyttää puhdasta kauraa.

Kirjan alkuperäinen ohje tulee tässä:

PUNAJUURI-KVINOABURGERI

Tämä on varmaankin maailman ravitsevin burgeri! Siihen käytetään eteläamerikkalaisia mahtiaineksia, kuten proteiinipitoista kvinoaa ja hyvin ravitsevia chiansiemeniä, sekä vielä maksalle hyvää tekevää punajuurta. Burgerin hieno koostumus on kvinoan ansiota, kun taas raa’an punajuuren muheva maku tuo oman lisänsä. Liotetut chiansiemenet toimivat vegaanisena kananmunan korvikkeena ja sitovat pihvitaikinaa. Kun vielä tarjoillessa lusikoi päälle chipotlemajoneesia, on raikkaan virkistävä ateria valmia. Tämän burgerin rakenne on erilainen –  se on pehmeä ja hauras, joten käsittele pihvejä varoen niitä paistaessasi.

4 halkaistua, isoa sämpylää tai 8 portobellosienen lakkia paahdettuna (2 lakkia per hampurilainen)

Pihvit:

60 g kvinoan hyvin huuhdeltuja siemeniä

kasviöljyä tai gheetä paistamiseen

1 sipuli ohuina siivuina

2 murskattua valkosipulinkynttä

200 g hienoksi hakattuja herkkusieniä

purkillinen (227 g) valutettuja ja haarukalla pienennettyjä valkoisia papuja

2 rkl ravintohiivaa

1 tl savuparikaa

3/4 tl jeeraa

2 rkl oliiviöljyä

1 chia-muna (1 rkl siemeniä+2 rkl vettä turvotetaan 15 min)

150 g raakaa punajuurta raastettuna

3 rkl tuoretta korianterisilppua

1 limetin kuori raastettuna

70 g (reilu dl) kaurahiutaleita

1/2 tl suolaa, lisää maun mukaan

Täytä kattila vedellä, keitä kvinoaa 15 minuuttia. Valuta hienon siivilän läpi, haarukoi kvinoa kuohkeaksi.

Kuumenna paistinpannu keskikuumalla levyllä ja lisää loraus kasviöljyä. Lisää sipuli, valkosipuli ja sienet. Paista sekoittaen 6-7 minuuttia tai kunnes sienet ovat pehmwitä ja kullanvärisiä.

Lisää  pannulle valkoiset pavut, ravintohiiva, savupaprika ja jeera. Paista 2-3 minuuttia välillä sekoittaen tai kunnes ylimääräinen neste on haihtunut. Kaada seos suureen kulhoon.

Lisää oliiviöljyä, chia-muna, kvinoa, punajuuri, korianteri, limetinkuori, kaurahiutaleet ja suola. Sekoita hyvin ja jäähdytä massaa 30 minuuttia. Se säilyy peitettynä jääkaapissa vuorokauden.

Jaa massa neljään yhtä suureen osaan ja muovaa jokaisesta pihvi. Kuumenna paistinpannu keskikuumaksi ja lisää vähän rypsiöljyä tai gheetä. Paista pihvejä 5 minuuttia kummaltakin puolelta.

Jalopeno-cashewtahna

100 g sitruunaista cashewkastiketta tai vegaanista jugurttia

2 rkl ruohosipulisilppua

1 jalopeno-chili hienona silppuna, ilman siemeniä

suolaa maun mukaan

1 tl agavesiirappia tai hunajaa

Sekoita pienessä kulhossa ainekset pehmeäksi tahnaksi.

Lämmitä halkaistuja sämpylöitä hieman  uunissa. Pane pihvit sämpylän alemman puoliskon päälle, lusikoi päälle kastiketta, pane toinen sämpylän puolikas päälle ja anna mennä!