Donitsit ovat parhaita tuoreina!

Tuoreet, vastakeitetyt munkit ovat ehdottomasti sen pienen vaivan arvoiset, mikä niiden valmistamisessa on. Pienen taikinan pyöräyttää nousemaan käsipelillä tuossa tuokiossa. Donitsien sijaan saat annoksesta 24 pientä, pyöreää munkkia, jolloin valmistaminen on vielä helpompaa. Ole varovainen kuuman öljyn kanssa, pienikin vesipisara saa öljyn roiskumaan, paistohomma on selvien aikuisten puuhaa.

Donitsit, 12 kpl

25 g tuoretta hiivaa

2,5 dl haaleaa vettä tai maitoa

1 dl sokeria

1/2 tl suolaa

muna

0,5 dl kasviöljyä

6-7 dl  vehnäjauhoja

1 sitruunan raastettu kuori

1 tl kardemummaa

Kypsentämiseen: 7 dl rypsiöljyä

Pintaan hienoa sokeria (Siro)

Liuota tuorehiiva taikinanesteeseen. Sekoita mukaan muna, sokeri, suola, kardemumma ja sitruunankuori. Lisää jauhot parissa kolmessa erässä, välillä kunnolla vaivaten joko yleiskoneen taikinakoukuilla tai käsin. Anna hyvin vaivatun taikinan nousta liinan alla 40 minuuttia. Taikinan pitäisi olla  rakenteeltaan tavallista pullataikinaa hieman pehmeämpää, mikä takaa ilmavan kuohkean lopputuloksen.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa vielä kerran niin, että isot ilmakuplat hajoavat. Jaa takinan12 palaan, pyörittele pulliksi ja jätä nousemaan liinan alle, noin puoleksi tunniksi.

Kun pullat ovat kohonneet, kuumenna öljy pienessä kattilassa, noin 170 asteiseksi. Tee pullan keskelle reikä ja venytä sitä suuremmaksi niin, että saat aikaan donitsin muodon. Keitä kummaltakin puolelta kauniin kullan ruskeiksi, valuta talouspaperin päällä ja pyörittele sokerissa. Nauti siman ja hyvien tovereiden kanssa mahdollisimman pian!