Kasvisruoka on yksipuolista, mautonta ja ikävää eikä siitä edes proteiinia, vegaaniruoka on ituhippien juttuja. No, ei todellakaan! Jopa tuiralaisesta S-marketista löytyy kasvisperäisiä elintarvikkeita joka lähtöön: vegaanisia makkaroita, juustoja, valmiita piirakoita ja pizzoja, jäätelöitä, härkistä, nyhtökauraa, valmiita papupihvejä, rahkoja ja jugurtteja. Vaihtoehtoja maitotuotteille on useampi hyllymetri. Ja tietenkin hevi-osaston koko tarjonta, jauhot, ryynit, pavut…

Paitsi herkullista, on vegaaniruoka yksinkertaisimpia tekoja, joilla jokainen voi hillitä ilmastonmuutosta. Ruoka on yksi kolmesta suurimmasta ympäristönkuormittajasta asumisen ja autoilun lisäksi. Vaikka ei täysvegaaniksi heittäytyisikään, jo lihan ja muiden eläinperäisten tuotteiden käytön vähentäminen on hyödyksi. Jos aihe kiinnostaa, niin Risto Isomäen viime vuonna julkaisema kirja Meat, Milk and Climate (Into kustannus 2016) käsittelee sitä perusteellisesti. Tästä kirjasta lisää myöhemmin…

 

Anu Brask on kirjoittanut rennon oppaan vegaanisen keittiön moninaisesta maailmasta: Vegaanimättöä – rentoa ruokaa jokaiselle (valokuvat Sami Repo, Readme.fi).

Kirja on jaettu käytännöllisesti kolmeen osaan: alussa on perustietoa vegaanisista raaka-aineista, sen jälkeen on hyvänä inspiraatiolähteenä toimiva upea ja ruokahalua herättävä Sami Reponottama kuvakavalkadi, minkä jälkeen löytyvät ohjeet kaikkiin kuvissa esiintyviin ruokalajeihin. Minä ainakin usein selailen keittokirjoja ja innostun näkemistäni kuvista, ohjeita tulee sovellettua varsin vapaasti.

Jään mielenkiinnolla odottamaan, saako Vegaanimättö jatko-osaksi kirjan makeista vegaaniherkuista. Tähän kirjaan on päässyt vain yksi makea herkku, omenagallette. Jälkiruokien ja sokerileivonnaisten ystävän kannattaa tutustua ruotsalaiseen VEGO-lehteen, jonka kesä-heinäkuun numerossa on muun muassa artikkeli vegaanisista vastineista liivatteelle, monta ihanaa kakkuohjetta kesäkauden varalle. VEGO on oma suosikkini vegaanilehdistä, antaa samalla mahdollisuuden nauttia hyötyruotsista!

Brask kehuu voivansa veganisoida melkein mitä vain, siltä reseptit todella vaikuttavat: cashew mozzarella, mukalohi eli porkkala, mukamunakas, mukasavuporoa punajuuresta, vegaanista pekonia riisipaperista tai kookoksesta, vegaaninen maksalaatikko, seitanribsit bbq-kastikkeella…Vaikean valinnan jälkeen poimin kokeiltavaksi porkkalan eli mukalohen ohjeen. Ei se ihan lohen asiaa aja, mutta onpahan hyvä aines salaatteihin tai leivän päälle.

”Porkkala, 4-5 annosta, huomenna valmis

4-6 keskikokoista porkkanaa

1 kg karkeaa merisuolaa

Marinadi:

1 rkl oliiviöljyä

1 rkl sitruunamehua

1 tl savuaromia

(1/2 tl kuivattua tilliä)

Pese porkkanat, älä kuori. Laita puolet merisuolasta pieneen uunivuokaan. Paina porkkanat suolaan ja peitä ne kokonaan lopulla suolalla. Nosta vuoka uuniin ja kypsennä tunti.

Anna pokkanoiden jäähtyä hetki. Ota porkkanat suolasta ja suikaloi ne. Kuori jos haluat. Tokihan suolassa paahtuneen porkkanan pinnalla on hyvää suolan makua, joten miksi kuoria sitä pois, vai mitä?

Yhdistä  marinadin ainekset ja laita porkkanat marinadiin. Anna maustua  jääkaapissa yli yön.”