Kokonaiset spelttijyvät ovat maukas vaihtoehto riisille, ne kypsyvät vajaassa puolessa tunnissa. Speltin kypsyessä ehtii hyvin valmistamaan maukkaan kasviswokin, tällä kertaa vegaanisena versiona kaikille vegaanihaasten kanssa eläville.

Jos mielikuvitus vegaanisten ruokien suhteen loppuu kesken, niin lämpimästi voin suositella Sally Butcherin kirjaa Vegestan – kasvisruokaa Lähi-idästä (suomennos Kiti Szalai, Moreeni 2016), josta on juuri ilmestynyt uusi painos. Siitä löytyy klassisten hummuksen ja falafelpyöryköiden lisäksi koko joukko täysin vegaanisia ja herkullisia ruokia. Ohjeiden hapanmaitomuotteet voi korvata maidottomilla vaihtoehdoilla, joita nykyisin on melkein jokaisen ruokakaupan valikoimissa. Lähi-idän kasviruoat ovat olleet köyhän kansan perusruokaa, ne ovat myös edullisia.

Wokkiin voi periaatteessa käyttää muitakin kasviksia kuin ohjeessa mainittuja: varsiselleriä, fenkolia, parsakaalia, kesäkurpitsaa – mitä nyt kaapista sattuu löytymään.

Tavallinen keräkaali on kuitenkin oivallinen perusta kasviswokille, maistuva ja edullinen. Tästä annoksesta riittää 6-8 hengelle ja ruoan voi hyvin pakastaa myöhempiä tarpeita varten sopivina annoksina, speltin ja wokin voi sekoittaa yhteen.

Spelttihelmet lisäkkeeksi

500 g kokonaisia spelttijyviä

vettä, suolaa

Huuhtele spelttijyvät lävikössä. Kuumenna pari litraa vettä vähintään kolmen litran kattilassa, lisää keitinveteen 1 rkl suolaa ja huuhdeltu speltti. Kypsennä vajaa puoli tuntia, varo keittämästä jyviä puuroksi. Kaada kypsät jyvät lävikköön ja valuta niistä keitinvesi pois. Kypsä speltti sopii hyvin myös ruokaisiin salaatteihin, speltissä on paljon proteiinia ja vatsalle tärkeitä kuituja.

Kasviswokki

3 rkl rypsiöljyä

2 rkl hot madras curry -jauhetta

1 chili siemenet poistettuna ja silputtuna

6 kaffir limen lehteä

noin 30 g pala tuoretta inkivääriä raastettuna

4 valkosipulinkynttä hienonnettuina

3 rkl makeuttamatonta maapähkinävoita

1/4 keräkaali suikaloituna

1-2 sipulia paloiteltuina

2 -3 porkkanaa paloiteltuina

1 punainen paprika paloiteltuna

1 purkillinen kikherneitä

500 g kookosmaitoa

3 tl suolaa

Tee ensin esivalmistelut eli leikkaa kasvikset sopivan kokoisiksi paloiksi.

Kuumenna öljy ison kasarin tai wokkipannun pohjalla, lisää curry ja chili, sekoittele hetki ja anna mausteiden aueta kunnolla. Lisää pähkinävoi, valkosipuli ja inkivääri, kohta niiden jälkeen kaali, sipulit ja porkkanat. Kuullottele niitä sekoitellen muutaman minuutin ajan, lisää lopuksi paprika, kikherneet, kaffir limen lehdet ja kookosmaito. Anna kiehua kunnolla ja vähennä lämpöä niin, että kasvikset saavat kypsyä lempeällä lämmöllä varttitunnin verran. Tarkoitus ei ole kypsentää niitä aivan pehmeiksi vaan jättää niihin rapsakkaa purtavaa. Lisää lopuksi suola.