Venäläiset taitavat piirakoiden tekemisen taidon, niin suolaisten kuin makeidenkin. Venäläinen keittiö on perustunut viljan viljelyyn, monitoimiset uunit ilmestyivät keittiöihin jo 1100-luvulla. Leivällä ja piirailla on pitkä historia, erilaiset piirakat ovat olennainen osa tämänkin päivän venäläistä keittiötä. Suomalaisessa ruokaperinteessä venäläiset vaikutteet näkyvät vahvoina karjalaisessa ruokakulttuurissa, jossa piirakat ovat ajan myötä kehitettyneet omaleimaisiksi.

Lohipiirakka on salaatin tai höyrytettyjen kasvisten kanssa täydellinen ateria yhdessä paketissa! Valmiista voitakinasta piirakka valmistuu nopeasti, sen voi muotoilla ja koristella mielensä mukaan, vaikka kalan muotoiseksi.

700 g voitaikinaa

2 dl riisiä

4 dl vettä

600 g ruodottomaksi perattua lohifilettä

5 luomumunaa

1 dl smetanaa

2 valkosipulisuolakurkkua

3 rkl tuoretta tillisilppua

suolaa, mustapippuria

Voiteluun 1 keltuainen

Keitä riisi kypsäksi vedessä, lisää vähän jäähtyneeseen riisiin hienonnetut suolakurkut ja smetana. Mausta riisi hienonnetulla tillillä, suolalla ja pippurilla. Keitä munat lähes koviksi, kuori ja lohko ne neljään osaan. Liian pitkään keitettyjen munien keltuaisesta tulee ikävän vihertävän värinen, 6 minuuttia riittää hyvin keittoajaksi.

Kauli voitaikina uunipellin kokoiseksi levyksi. Levitä pitkän sivun suuntaisesti levyn keskikolmannekselle riisi ja sen päälle munalohkot. Asettele päälle fileesuikaleet niin, että kalaa tulee tasaisesti koko piirakan päälle. Leikkaa reunoilla oleviin taikinan osiin kampamaiset viillot. Käännä reunasuikaleet täytteiden päälle niin, että ne menevät limittäin piirakan päällä. Painele suikaleet tiiviisti yhteen, että piirakka pysyy kasassa paistettaessa. Voitele keltuaisella, paista uunin alimmalla tasolla 200 asteessa noin 40 minuutin ajan. Anna piirakan tasaantua hieman ennen nauttimista.