Klassikko!

Klassikko!

Lipeäkala jakaa mielipiteitä voimakkaasti. Toiset eivät voi sietää sen hajuakaan, toisille on suurta herkkua. Bertta-mummoni valmisti niin herkullista lipeäkalaa valkokastikkeineen, että kuulun ehdottomasti jälkimmäisiin. Lipeäkalaa tarjottiin yleensä joulun ja uuden vuoden välipäivinä sakean valkokastikkeen, keitettyjen perunoiden, maustepippurin ja suolan kanssa. Ehkä rakkaus lipeäkalaan tarttui isältäni, hän hyrisi onnesta sitä syödessään.

Lipeäkala valmistettiin Bertan nuoruudessa kotona, aikaa siihen vierähti parisen viikkoa: kapaturskat nuijittiin, nyljettiin ja liotettiin viikon vedessä. Tämän jälkeen valmistettiin lipeäliuos koivun tuhkasta ja sammutetusta kalkista. Kalat pakattiin puusaaviin lipeäliuoksen kanssa ja säilytettiin lumessa, mahdollisuuksien mukaan. Ennen ruoaksi valmistamista oli kaloja liotettava useampi päivä.

Me voimme kiittää elintarviketeollisuutta esivalmisteluista, lipeäkala odottaa käyttövalmiina kapupan kylmäaltaassa, vakuumipaketissa. Kalaa kannattaa kuitenkin liottaa pari tuntia kylmässä vedessä, niin se pysyy kypsennettäessä paremmin kasassa. Lipeäkalaa on hyvä varata puolisen kiloa ruokailijaa kohti, se kutistuu kypsennyksen aikana. Ja viimeksikin se loppui kesken ruokahaluun nähden…

Lipeäkalaa ja valkokastiketta kahdelle

1 pkt lipeäkalaa

2 tl suolaa

Valkokastike:

2 dl kuohukermaa

4 dl kevytmaitoa

2 rkl Maizenaa

1 tl suolaa

Lisäksi: keitettyjä perunoita 2-3 ruokailijaa kohti, pöytään myllyssä tai valmiiksi jauhettuna maustepippuria sekä suolaa

Leikkaa kalapakettiin reikiä ja upota paketti kylmään veteen tiskialtaaseen, anna liota tunti tai pari. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Pane kalapalat voideltuun uunivuokaan nahkapuolet alaspäin, ripottele pintaan suolaa. Peitä vuoka foliolla tai leivinpaperilla, kypsennä uunissa 30-40 minuutin ajan. Pese perunat ja pistä ne kypsymään suolattuun veteen.

Tee kalojen ja pottujen kypsyessä valkokastike. Maizenalla suurustaminen tuottaa helposti sileän ja silkkisen kastikkeen: sekoita kaikki aineet paksupohjaisessa kattilassa ja kuumenna kiehuvaksi, sekoita kastiketta pohjaa myöten. Anna kypsyä aivan hiljaisella lämmöllä parin minuutin ajan. Jos kerma hirvittää, voi kastikkeen toki tehdä pelkästä maidostakin. Lipeäkala sinänsä on kevyttä ruokaa.

Nosta kypsä lipeäkala varovasti lautasille. Potut ja soosit jokainen voi ottaa kuumina suoraan kattilasta ja pyöräyttää soosin päälle maun mukaan pippuria ja suolaa.