Viikon aloitukseksi teen kevyttä kasviskeittoa. Käytän tuoreita raaka-aineita aina, kun se on mahdollista. Kotimaiset juurekset, perunat, sipulit ja kaali ovat edullisia raaka-aineita, joista voi tehdä monelaista arkiruokaa. Vältän liemikuutioiden käyttöä, ne ovat lähinnä lisäainekoosteita, vilkaise tuoteselosteita! Monipuolisista aineksista tulee maukas keitto ilman lisäaineitakin.

Kasvissosekeitto

3 rkl oliiviöljyä, litra vettä, 2 dl kahvikermaa

500 g juuriselleri

1 purjo, 1 valkosipulin kynsi

1 Rosamunda-peruna, tai muu jauhoinen peruna

1 porkkana

laakerinlehti, 8 murskattua mustapippuria, 2 tl suolaa

nippu timjamia, lehdet nypittynä puisevista varsista

Kuori juurekset, paloittele ne peukalonpään kokoisiksi paloiksi, suikaloi purjo, hienonna valkosipuli. Kuullota kasviksia öljyssä kattilassa, lisää sitten vesi, laakerinlehti ja suola. keitä noin 20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Poista laakerinlehti, soseuta kypsät kasvikset liemen kanssa tasaiseksi soseeksi. Lisää kerma, pippuri ja tuore timjami. Tarkista suola.

Keiton lisukkeeksi valmistuvat nopeat juustokeksit:

2 dl karkeaksi raastettua pecorino-juustoa tai parmesania

timjamin lehtiä

Muotoile raasteesta leivinpaperin päälle pyöreitä ”keksejä”, käytä apuna esim. piparimuottia. Raastetta ei tarvitse olla paksua kerrosta, keksit saavat olla pitsimäisiä. Ripottele päälle timjamia, paista noin 7 minuuttia 200 asteessa uunin keskiosassa. Anna jäähtyä, asettele keittoannosten pinnalle juuri ennen ruokailua. Samalla periaatteella voit valmistaa suurempia juustokoreja: isot keksi muotoillaan lämpimänä kulhoksi käyttäen apuna juomalasia tai pientä kulhoa. Jäähtyessään ”kulho” säilyttää muotonsa.

Vaniljavanukasta ja mansikkakastiketta

1 litra täysmaitoa

1 dl sokeria

1 vaniljatanko tai 1 rkl vaniljasokeria

3 rkl Maizenaa

1/2 litraa mansikoita, 3/4 dl sokeria

Kevyen keiton jälkeen maistuu jälkiruoka arkenakin. Halkaise vaniljatanko, raavi veitsellä siemenet kattilaan. Sekoita kaikki aineet kattilassa, kuumenna varovasti kiehuvaksi, varo polttamasta seosta pohjaan. Kun seos sakenee, nosta pois ja anna maustua kannen alla puolisen tuntia. Poista vaniljatanko, kaada sen jälkeen kuuteen jälkiruokamaljaan tai laakeaan tarjoiluastiaan. Vaniljatangon voit huuhtelemisen ja kuivaamisen jälkeen käyttää uudelleen. Käytettyjä tankoja voi kerätä sokeripurkkiin ja antaa niiden maustaa sokeria luonnon vaniljalla.

Soseuta mansikat sokerin kanssa tehosekoittajassa tai sauvasekoittajalla korkeassa astiassa. Voit jättää muutaman mansikan kokonaisiksi ja viipaloida ne valmiin soseen joukkoon.Jos käytät pakastemansikoita, soseutaja viipaloi  ne puolijäisinä. Sulaneista marjoista tulee vetisen makuista sosetta. Anna vanukkaan pinnan hyytyä, lusikoi sitten mansikkasose varovasti sen pinnalle. Anna vanukkaiden hyytyä jääkaapissa ennen tarjoilua. Kevyempää kuin trendikkäät valkosuklaamousset ja fondantit, raikasta ja täyteläisen vaniljaista samaan aikaan! Suklaavanukkaan saat lisäämällä mukaan 2 rkl tummaa kaakaojauhetta. Kotona tehdyistä vanukkaista kertyy vähemmän jätettä kaatopaikalle, ei turhia muovipikareita!