Piipahdin kahvipuodissa

Perjantaina kotimatkalla piipahdin Helsingin Liisakadulla sijaitsevassa Creman myymälässä. Pieneen kahvikauppaan on saatu mahtumaan uskomaton määrä kahvia, keittimiä, pannuja, myllyjä, astioita. Myymälässä voi maistella euron kuppihintaan vuorossa olevaa kahvilaatua.

Valitsin viikonlopun herkkukkukahviksi asiakkaiden suosikin, ruotsalaisen Johan & Nyströmin paahtimon Brasilien Yellow Bourbon-papukahvin. Se on valmistajan mukaan makea, täyteläinen kahvi, jonka maussa on aistittavissa pähkinää ja suklaata. Lauantaiaamuna keitin ensimmäisen kupillisen: ei lainkaan hullumpaa, täyteläinen ja hyvä kahvi maitokahvinakin.

Hintakilpailussa ei erikoisliike pärjää marketeille, joissa kahvi on usein sisäänheittotuotteena, jota kauppa myy jopa tappiollisella katteella. Creman yli 30 euron kilohinta on arkikahviksi kova, mutta neljänneskilon pussista saa loihdittua monta ylellistä kahvihetkeä. Edullisimmat papukahvit lähtevät mukaan alle 20 euron kilohinnalla. Tuotteita saa ostaa myös verkossa: www.crema.fi.

Kahvia myy verkossa moni yritys, muun muassa Kaarelan Tiinan perustama Ziamaria osoitteessa www.ziamaria.fi. Samasta osoitteesta saa tilata myös ihanaa italialaista oliiviöljyä. Öljyä on tarjolla myös luomuna, makuvaihtoehtoina ovat perusöljyn lisäksi sitruuna, rosmariini-valkosipuli ja basilico. Ziamarian tuotteita voi noutaa Helsingin Mariankadulla sijaitsevasta Rosebud-kirjakaupasta – loistavaa pienyrittäjien yhteistyötä!

Lounaaksi pastaa, manteli-basilikapestoa ja falafel-pyöryköitä

Lounaan valmistelut olin pannut alulle jo edellisenä iltana: 200 g kuorittuja, kuivattuja härkäpapuja ja 100 g kikherneitä pantiin yöksi likoamaan kylmään veteen. Falafeleja kannattaa tehdä isompi annos kerralla.

Lauantaina aloitin hommat pastataikinasta. Tämä annos riittää kolmelle lisäkkeeksi, pääruuaksi tarvitset 100g jauhoja ja 1 munan ruokailijaa kohti:

200 g vehnäjauhoja, ja 2 (luomu)munaa ja 1 rkl oliiviöljyä sekoitetaan tiukaksi taikinaksi, vaivataan huolella kymmenisen minuuttia. Kääräise taikina kelmuun ja pane jääkaappiin odottamaan.

Jauhot oli tällä kertaa lahjoittanut ystäväni Klaus: italialaisia Ferrari-jauhoja, ihanteellisia pastan tekoon, niitä löytää Hakaniemen hallista. Muuten olen kotimaisten raaka-aineiden kannalla, mutta vehnä ei valitettavasti kasva Suomessa ominaisuuksiltaan ihanteelliseksi.

Kaali-minttusalaatti

Tässä välissä voit tehdä lisäkesalaatin: laita salaattikulhoon puolisen desiä valkoviinietikkaa ja kasviölyä kumpaakin, pari ruokalusikallista juoksevaa hunajaa, ripaus suolaa, kourallinen tuoretta minttua silputtuna ja sekoita kastikkeeksi. Raasta kulhoon juustohöylällä valkokaalia noin 300 g, sekoita salaatiksi ja laita jääkaappiin maustumaan.

Punajuuri-falafel-pyörykät

Falafel-taikina valmistuu näppärästi monitoimikoneessa: huuhtele liotetut pavut hyvin, valuta siivilässä ja laita monitoimikoneen kulhoon. Lisää yhden sitruunan mehu, 1 punainen chili, 1 iso sipuli karkeaksi leikattuna, 5 valkosipulinkynttä, 3 pientä keitettyä punajuurta, 1 rkl juustokuminaa eli jeeraa, 2 tl suolaa, 1/2 tl ruokasoodaa, pieni nippu silolehtistä persiljaa ja tuoretta korianteria. Jauha aineet koneen leikkuriterällä tasaiseksi taikinaksi. Punajuuri antaa sille upean värin! Papuja ei siis keitetä, ainoastaan liotetaan, keitetyistä pavuista tulee surkeaa mössöä. Anna taikinan levätä sen aikaa, kun teet pestokastikkeen:

Manteli-basilikapesto

Laita tehosekoittimeen 1 dl manteleita, 60 g ahvenanmaalaista Västerbotten-juustoa tai parmesania, tiukasti pakattuna 1/2 litraa basilikan lehtiä, 2 valkosipulinkynttä, 2 tl suolaa, 2 dl oliiviöljyä. Hurauta koneella tasaiseksi kastikkeeksi, ei liian hienoksi.

Siirry nyt pastan tekoon: leikkaa taikina kolmeen osaan, työskentely on silloin helpompaa. Jos sinulla on pastakone, aloita pastan kauliminen suurimmalla aukolla, taittele levy muutaman kerran kolmeen osaan ja aja telojen läpi uudellen. Kun levy näyttää silkkisen tasaiselta, aja se aina vain ohuemmaksi pienentämällä pastakoneen aukkoa. Voit kaulita taikinan kaulimellakin. Kun sinulla on läpikuultavan ohut pastalevyn pitkä suikale valmiina, jauhota se kevyesti molemmilta puolilta, kääri löyhästi rullalle ja leikkaa vajaan sentin viipaleiksi. Kun avaat kääröt, on sinulla upeaa nauhapastaa valmiina! Toista sama lopun taikinan kanssa. Asettele valmiit pastat ilmavasti odottamaan. Ne keitetään vasta viimeiseksi.

Kaada pieneen kattilaan noin 7 dl öljyä, juuri sen verran että falafel-pyörykät peittyvät keitettäessä. Öljyn pinta nousee, kun pyörykät sihisevät öljyssä.  Kuumenna öljy ja laita sinne pyöryköitä kypsymään. Muotoile ruokalusikallinen taikinaa kerrallaan kämmenpohjassa soikeaksi pyörykäksi. Kypsennä 3-4 minuuttia, kunnes pyörykät ovat pinnalta rapeita, nosta talouspaperin päälle valumaan liiat öljyt pois.Öljyn voi keittämisen jälkeen siivilöidä ja käyttää uudelleen.

Kun kaikki pyörykät on keitetty ja pöytä on katettu, keitä pasta runsaassa, suolalla maustetussa vedessä 1-2 minuuttia, ei todellakaan kauempaa! Ruokailijoiden on parasta tässä vaiheessa olla jo pöydässä, pasta ei odottele myöhästelijöitä! Ole julma: ei jälkiruokaa sille, joka ei ole pöydässä ennen pastaa! Oppivat tulemaan ajoissa 🙂

Kaada kypsä kasta siivilään, siitä takaisin kattilaan ja sekoita pastaan pari desiä pestokastiketta, annostele lautasille falafelien viereen, lisäkkeeksi raikasta kaalisalaattia.

Päivälliseksi teellä savustettua kirjolohta

Viikonlopun ruokasuunnitelmissa oli kotimainen kala. Sellon Prisman kalatiskillä tuli kuitenkin mutkia vastaan: tarjolla ei ollut kotimaisia luonnonkaloja kokonaisina, haukifileet olivat peräisin neljä päivää aikaisemmin pyydetystä kalasta. Jouduin tyytymään ahvenanmaalaiseen kasvatettuun kirjoloheen, joka oli edellisen päivän pyyntiä. Surulliseksi vetää tämä markettien kalatarjonta.

Löysin mielenkiintoisen reseptin Good Food -lehden lokakuun numerosta: Barney Desmazery opastaa savustamaan lohta teenlehdillä. Hän tarjoaa kalan majoneesin kanssa, mutta minä tein sen seuraksi haudutettua fenkolia ja purjoa: 1 rkl voita pannuun, 1 keskikokoinen fenkoli ja 15 cm pala purjoa suikaloituna perään. Muutaman minuutin kypsennyksen jälkeen lisäsin pannulle desin turkkilaista jugurttia, mausteeksi suolaa ja mustapippuria.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Uunivuuasta rakennetaan eräänlainen savustuslaatikko: pohjalle pannaan alumiinifoliota, sen päälle ripotellaan 1 rkl teenlehtiä (mieluiten Lapsang souchongia), 2 rkl keittämätöntä riisiä, 2 rkl ruskeaa sokeria. Kuumenna vuokaa uunin yläosassa, kunnes tee alkaa kevyesti savuta tai laita folio tykötarpeineen pannulle ja kuumenna savuamispisteeseen, siirrä sitteen vuokaan. Asettele savuavan teen päälle toinen folio, johon olet pistellyt reikiä, joiden kautta pohjalla muodostuva savu pääsee maustamaan kypsyvää kalaa (voit myös käyttää vuokaan mahtuvaa ritilää). Neljä 150 g annospalaa lohta asetetaan päällimmäisen folion päälle. Lopuksi vuoka päällystetään foliolla, joka  nipistellään tiukasti kiinni, ettei savu pääse karkaamaan.

Anna kalan kypsyä folion sisällä noin 20 minuuttia. Ohjeessa annettiin paistoajaksi 5-8 minuuttia, mutta kotiraati vaati kypsempää kalaa. Kalan ja haudutettujen kasvisten lisäksi keitin oman maan uusia pottuja, vasta juhannuksen jälkeen istutettuja ja nyt parhaimmillaan. Savustuslaatikossa savustettuun kalaan verrattuna savun aromi jäi hyvin miedoksi