Jonna Pulkkinen (teksti) & Merja Ruotsalainen (valokuvat): Viinakeittokirja – terästettyjä herkkuruokia (Atena 2016)

Jonna Pulkkinen on kunnostautunut aikaisemmin kirjoittamalla kulttuurihistoriallisesti kiinnostavat kirjat Kossusta, Jallusta sekä kieltolain historiasta. Viinakeittokirja jatkaa saman aiheen äärellä, painopiste on selkeästi hyvissä ruokaohjeissa.

”Viina on viisasten juoma, mutta pöljemmät sitä syövätkin”, todetaan kirjan esipuheessa. Kirjan monipuolisessa reseptikoosteessa alkoholia käytetään varsin hillitysti antamaan makua niin suolaisiin kuin makeisiin ruokiin.

Oululaisittain kiintoisa ohje on tervan tuoksuinen valkosipulikeitto, joka saa toimia maistiaisena kirjan sisällöstä. Oulu vaurastui aikoinaan tervalla, Merijalin Leijona-pastillien tehdas sijaitsi Tuirassa, Oulujoen rannassa. Puikulaperunat ovat perunoiden aatelia, jotka kasvavat parhaiten pohjoisen valoisessa kesässä. Satamakaupungissa murteeseen tarttui vaikutteita etenkin ruotsin kielestä: sipuli on lööki, keittiö on kööki.

”Tervainen valkosipulilöökikeitto, neljälle

Varoitus! Tämä soppa on täynnä oululaisuutta! Paahdetut valkosipulit ja tervaliköörin makeus yhdistyvät kattilassa täyteläiseksi, lämmittäväksi keitoksi. Jos joku valittaa valkosipulinhajuisesta hengityksestä, tarjoa hänelle Leijona-pastilli.

1 1/2 – 3 isoa, kokonaista valkosipulia

6 puikulaperunaa

50 g selleriä

voita paistamiseen

vettä

1 dl tervalikööriä

loraus kermaa

1/2 tl valkopippuria

1 tl lipstikkasuolaa

Valkosipuleita ei tarvitse kuoria, mutta leikkaa niistä kanta pois. Paahda kokonaisia valkosipuleita 200-asteisessa uunissa, kunnes valkosipulinkynnet pehmenevät eli noin 15 minuuttia. Purista valkosipulit ulos kuoristaan.

Kuori perunat ja selleri. Leikkaa ne paloiksi ja kuullota voissa. Lisää joukkoon valkosipulit. Kaada kattilaan kylmää vettä niin, että juurekset peittyvät. Lisää suola. Keitä juurekset kypsiksi ja soseuta sauvasekoittimella. Lorauta joukkoon kermaa maun pehmennykseksi.

Mausta tervaliköörillä ja valkopippurilla. Tarkista maku.”

Pöljemmillä viinan juomista voi seurata krapula, mutta näitä tilanteita varten kirjassa on oma osastonsa. Jäätelökahvin tai jäätelösoodan sijaan on tarjolla tujumpi versio, jossa jäätelöpalat kelluvat tumman oluen ja viskin sekoituksen päällä:

”Laastari-float, kahdelle

Aina ei ole niin nuukaa, mitä tuoppiin (tai sänkyyn) kaataa. Kunhan on tujakka yhdistelmä makioita makuja.

2 dl Stout-olutta

1/2 dl viskiä

vaniljajäätelöä.

Kaada tuoppiin puolet stouttia, puolet viskiä. Laita sekaan jäätelöpallo. Nauti.”