Quornia, kauraa, kurkkua ja granaattiomenan siemeniä!

 

Quorn on uusi tulokas kasvissyöjille tarkoitettujen  proteiinilähteiden joukkoon. Täysin vegaaninen ei tuote ole, valmistuksessa on käytetty munanvalkuaisjauhetta. Se valmistetaan sieniproteiinista, mutta maku ei ole lainkaan sienimäinen vaan hyvin mieto. Koostumus on varsin kiinteä, lihansyöjä vertaisi sitä ehkä kanaan tai broileriin. Eipä ole tarvinnut yhdenkään broilerin kärvistellä lihan tehotuotannon ankeissa oloissa tämän tuotteen valmistuksessa.

Ruotsi on aina askeleen edellä kasvissyöjien erikoisvalmisteissa, quorn-reseptejä löytyy jo keittokirjoistakin, esim. Bonniers Vegetariska kokbok (toim. Cecilia Lundin & Ulla Karlström, Bonnier Tidskrifter  AB 2013). Toivottavasti kielenhuoltajat keksivät suomenkielisen vastineen näille kuorneille.

Valmistin quorn-kuutioista nopean wokin, jonka lisäkkeeksi keitin gogreen-sarjan kokojyväkauraa, litistettyjä kauranjyviä. Ihan kelpo tuote, mutta käsittämättömän kilohinnan valmistaja ja kauppa ovat sille onnistuneet kehittämään, yli viisi euroa kilolta! Tuotteen alkuperämaa on Ruotsi, ehkä kotimaisesta raaka-aineesta saisi vastaavan tuoteen kuluttajaystävällisempään hintaan. Kokojyvä kaura on erinomainen rautalähde kasvissyöjille, 5,3 mg sadassa grammassa, proteiiniakin on 13 g samassa määrässä.

Kasvis-quorn-wokki

300 g quorn- kuutioita

marinadiin: 0,5 dl soijakastiketta, valkosipulinkynsi murskattuna, pala inkivääriä raastettuna,  1 tl harissaa tai silputtu chili, 1 tl juustokuminaa, 1/2 dl ananasmehua

400 g parsakaalia

300 g lohko valkokaalia

1 punasipuli

1 varsisellerinvarsi

3 rkl rypsiöljyä

2 dl vettä

2 tl perunajauhoja

Mittaa marinadin ainekset muovipussiin, hölsytä sekaisin ja lisää quorn-kuutiot. Leikkaa kuoritut ja puhdistetut sipulit ja kasvikset suikaleiksi tai paloiksi. Kuumenna öljy wokkipannussa, lisää kasvikset, kypsennä välillä sekoitellen. Tarkoitus ei ole ruskistaa kasviksia, ne saavat jäädä rakenteeltaan rapsakoiksi. Kaada quornit liemineen kattilaan. Lisää vesi, johon on sekoitettu perunajauhot. Kuumenna ja kypsennä kymmenisen minuuttia. Yhdistä lopuksi quornit kastikkeineen kasviksiin. Tarjoa keitetyn riisin tai muun viljan kanssa tai kevyenä ateriana sellaisenaan.