Heidi Haataja

Olen ollut jo monessa tilaisuudessa kertomassa vaaliteemoistani, joita ovat maaseutu, taide ja perustulo. Mutta olen huomannut sen, että tärkein asia, josta kuitenkin joka kerta olen puhunut kaikkein vahvimmin on inhimillisyys.

Kirjoitin aiemmin vaalirunossani näin:

Tärkeintä on ihmisyys ja inhimillisyys,
muuten tulee sydämiin ikuinen syys.

Hämmästelen joka kerta, kun tajuan niin monien päättäjien ajattelevan vain sitä, että kuinka paljon rahaa säästetään tai voittoja saadaan eri päätöksillä. Hyvinvoinnille ei lasketa arvoa. Oikeistolainen arvomaailma on hiipinyt johtavien henkilöiden aivoihin. Menestyvän kunnan tai kaupungin tunnusmerkkejä ovat elinvoimaisuus ja vetovoimaisuus. Ainakin niiden pitää näyttää julkisuudessa ulospäin vetovoimaisilta.

Mutta kunta ei voi olla oikeasti elinvoimainen, jos sen asukkaat eivät voi hyvin. Ihmisten uupumus ja pahoinvointi on lisääntynyt. Kuntalaiset ovat tyytymättömiä, jos kokevat, etteivät voi vaikuttaa päätöksentekoon. Tottahan toki sijoituksia elinvoimaan tarvitaan, jotta sosiaali- ja terveyspalveluja voidaan rahoittaa toivottavasti lisääntyvien verotulojen myötä, mutta johtajien pitäisi puhua ihmisten hyvinvoinnista yhtä innolla kuin uusien yritysten houkuttelusta kuntaan. Ihmisten onnellisuuden lisääminen pitäisi olla sydämen asia päättäjille. Ehkä sitten tehtäisiin inhimillisempiä päätöksiä?

Hyvinvointi pitäisi ottaa yhdeksi tärkeäksi arvoksi, kun tehdään hankintoja. Nyt painoarvoa annetaan todella paljon hinnalle. Laatu ei saa paljon pisteitä. Lisäksi moni muu hankinta nähdään paljon tärkeämpänä kuin panostus lasten, nuorten tai vanhusten oloihin.

Vasemmistoliiton yksi vaaliteemoista on eriarvoisuus: ”Meidän Suomessamme jokaista päätöstä tehdessä pitää muistaa kysyä, parantaako tämä varmasti myös kaikkein heikoimmassa asemassa olevien hyvinvointia.”

Eriarvoisuutta on vaikea vähentää, jos päättäjät eivät ole syvällisesti sisäistäneet hyvinvoinnin olevan yksi tärkeä kriteeri tehtäessä hankintoja. Siksi otsikossa totean, että vaaleissa on äänestettävä ihmimillisyyden puolesta eikä eurojen perusteella.

Vasemmistoliiton arvoissa ja päätöksissä myös vaalien välissä mukana tasa-arvo ja inhimillisyys sekä huoli hyvinvointivaltion tulevaisuudesta.

Kun eduskunnassa löytyy tarpeeksi tahtoa ylläpitää hyvinvointivaltiota, löytyy myös keinotkin rahoitukseen. Mutta jos arvomaailma on enimmäkseen oikeistolainen, on vaikeaa saada läpi sellaisia päätöksiä, jotka eivät tuota rahallista voittoa.

 

Kirjoittaja on kansanedustajaehdokkaana Oulun vaalipiirissä.

Lue enemmän täältä: www.heidihaataja.fi
Lue lyhyt esittely: www.vasemmisto.fi/heidihaataja