– Merja Kyllönen on kyllä paras ehdokas! Mutta valitettavasti hänellä ei ole mahdollisuuksia.
– No, niin siinä käy, jos ihmiset eivät äänestä häntä. Äänestämällä voi vaikuttaa.

Tämä keskustelu käytiin keskiviikkona 10.1.2018 Oulussa Merja Kyllösen vaalistandin edessä. Oulussahan järjestettiin vaalipaneeli, jossa kaikki ehdokkaat olivat mukana. Eräs paikalla ollut yleisön edustaja kävi kehumassa Kyllöstä minulle, mutta harmitteli huonoja tulosnäkymiä.

Nähtävästi olemme niin laumasieluja, että meidän äänestyskäyttäytymiseen vaikuttaa se kenen arvelemme olevan muidenkin suosiossa. Gallup-kyselyitä tehdään kansan halusta. Me olemme uteliaita.

Ovatko presidentinvaalit kuin Idols-äänestys, jossa äänestetään sitä, jolla on mahdollisuus menestyä kaikkien silmissä? Vai onko tämä kuin Selviytyjien pudotuskierros? Kenet haluat nähdä jatkossa?

Mutta kuvitellaanpa seuraavanlainen äänestyskysymys: ”Mikä on mielestäsi Suomen paras lomakeskus?”  Äänestätkö sitä lomakeskusta, jossa naapuri viihtyi parhaiten viime hiihtolomalla vai perustatko vastauksesi omaan mielipiteeseesi ja kokemukseesi?

Kyllä meidän pitää äänestää oman mielipiteemme ja arvojemme mukaisesti. Ehkä tuolla lomakeskuksen äänestyksellä ei ole niin väliä, mutta presidentinvaaleissa on tärkeää kertoa rehellinen oma mielipide, vaikka gallupit sanoisivat mitä tahansa. Historiankirjoihin jää jälki: Näin monta prosenttiä äänestäjistä on sitä mieltä, että Merja Kyllönen on näistä ehdokkaista paras vaihtoehto.

Totisesti toivon, että näissä vaaleissa käydään myös toinen kierros. Kumpi kahdesta muusta ehdokkaasta on parempi, jos käy niin, ettemme näe Kyllöstä toisella kierroksella? Silloin oma mielipide mietitään uudestaan.