”Kyläkulttuuri oli ennen ruutuaikaa erilaista ja mukavaa. Se oli myös yhteisöllistä ja suvaitsevaista. Äidin puolen mummolan postilaatikkoon tuli Kansan Tahto, Päivä Mies ja Siionin lähetyslehti. Mummo oli uskossaan ja pappa SKDL:n kannattaja. Seurojakin pidettiin”

Näin kirjoittaa serkkuni Tauno Lauri Hilloja pölyttämässä -kirjassaan, jossa hän pakinoi ja tarinoi muistoja Pudasjärveltä ja Ranualta.

Äitini isä kuulemma oli  SKDL:n kannattaja. Siitä en tiedä tuon enempää. Muistan lapsuudessa, että äitini kannatti SDP:tä. Isä taisi olla Keskustapuolueen kannattaja tuolloin 1980-luvulla. Asuimme Ranualla maanviljeliöiden ympäröimänä. Nyt isä ei muka politiikasta perusta. Hän on yli 80-vuotias, ja omaa vahvat mielipiteet. Sanottavaa kuitenkin löytyy kyllä vaikka kaikille, jos vain oikeaan aikaan kysyy. Isäni vanhemmat olivat vanhoillislestadiolaisia. Muistan lapsuudesta yhden kerran, kun piti laittaa televisio piiloon isäni isän vierailun ajaksi.

Itse olen ollut aina kiinnostunut politiikasta. Katsoin jo nuorena Yle:n Iltalypsy-ohjelmaa ja muitakin ajankohtaisia satiiriohjelmia. Lisäksi olen äänestänyt jokaisessa kunnallis-, eduskunta- ja presidentinvaaleissa, joissa olen saanut äänestää.

Politiikkaan kuitenkin lähdin mukaan itse vasta viime vuonna 42-vuotiaana. Otin viime syksynä yhteyttä Limingan Vasemmistoon. Ilmoitin haluavani liittyä jäseneksi ja ryhtyä kuntavaaliehdokkaaksi. Minut otettiin todella sydämellisesti vastaan.

Vaalityö aikoi. Lähetin vaalipostia paikallislehteen ja kerroin syyn: ”Ha­lu­an, et­tä meil­le va­li­taan enem­män Va­sem­mis­ton val­tuu­tet­tu­ja. Tar­vit­sem­me yh­teis­kun­nas­sa juu­ri nyt Va­sem­mis­ton ar­vo­ja. Sy­dän­tä­ni lä­hel­lä ole­via asi­oi­ta ovat hyvä yh­teis­työ, tie­dot­ta­mi­nen, avoi­muus, oi­keu­den­mu­kai­suus ja ta­sa­puo­li­nen koh­te­lu. Va­sem­mis­to­lai­si­na muis­tu­tam­me ai­na tasa-ar­vos­ta, va­pau­des­ta, yh­tei­söl­li­syy­des­tä ja kes­tä­väs­tä ke­hi­tyk­ses­tä, jot­ta tu­le­vat­kin su­ku­pol­vet voi­vat elää hy­vin­voi­vas­sa kun­nas­sa ni­mel­tä Li­min­ka.”

Minut valittiin kunnanvaltuustoon.  Sain tasan 100 ääntä. Vasemmiston valtuutettuja on kolme. Valtuuston koko on 35 henkeä. Valtuutetuista 19 kuuluu Suomen Keskustaan.

Tässä on jo tapahtunut kaikenlaista. Siitä ajattelin kirjoittaa tässä blogissa.

Mutta olenko minä mistään kotoisin?

Sukuni on kotoisin Pudasjärveltä, Posiolta ja Kuusamosta. Itse kävin syntymässä Ruotsissa. Lapsuuteni asuin Ranualla. Nuorena aikuisena opiskelin Rovaniemellä. Oulussa käväisin hetken asustelemassa. Mutta vuodesta 2003 olen asunut Limingassa.

Kyllä minä olen kotoisin jostain. En ole juureton. Minulla on valtavan leveät juuret.

**********

Yhteystiedot ja mahdollisesti kiinnostavia linkkejä löytyy täältä: www.heidihaataja.fi