Vierailin 8.4.2018 Lumijoen Vasemmistoliitto ry:n kevätkokouksessa piirin 1. varapuheenjohtajan ominaisuudessa kertomassa poliittisen tilannekatsauksen ja innostamassa ihmisiä mukaan maakuntavaaleihin. Kokous pidettiin Työnlinnassa, joksi tätä Lumijoen työväentaloa kutsutaan.

Talolla on oma nettisivunsa, jossa kerrotaan, että se on rakennettu vuonna 1945. Talo on ollut aiemmin työväenyhdistyksen kokous- ja iltamakäytössä sekä mm. teatterikerhon harjoittelutilana. Nyt tilaa voi vuokrata vaikka kokousta tai häitä varten.

En ollut aikaisemmin käynyt Työnlinnassa. Raikas ja valoisa kahvilatila yllätti! Hienoa on myös, että talolla on oma sivu. Jokainen työväentalo ansaitsisi oman nettisivunsa.

Limingan työväentalokaan ei ole tyhjillään. Se on rakennettu vuonna 1902 ja on Pohjois-Pohjanmaan vanhin työväentalo. Talo on nimetty Sointulaksi ja sen seinien sisällä on ollut kaikenlaista toimintaa yli 100 vuoden aikana. Itse kävin ensimmäisen kerran talossa vuonna 2011, kun se oli vuokrattu kahvilayrittäjälle. Kahvilan nimi oli LiminGo – lintukahvila.  Toiminta ei valitettavasti lopulta kannattanut eikä kahvilaa ole, mutta löysin vielä YouTubesta videon kesän 2011 tapahtumista.

Nykyisin Limingan työväentalon on vuokrannut Limingan kunta Taiku – Nuorten taitopajan käyttöön. Siellä tehdään hyvää työtä nuorten hyväksi. Nuorten taitopaja on osa Limingan kunnan nuorten palveluita ja se tarjoaa monipuolista toimintaa, työkokeilua, ohjausta ja valmennusta alle 29-vuotiaille nuorille.

Tyrnävän työväentalolla on vieläkin enemmän toimintaa! Se on rakennettu vuonna 1906.  Rakennuksessa toimii Ravintola Ranni. On musiikkia, ruokaa, keikkoja ja karaokea. Olen kerran ollut siellä myös katsomassa näytelmää. Sielläkin on se näyttämölava, joka on työväentalojen tavaramerkki.  Ravintola Rannissa olen vieraillut kaikista eniten ennen Vasemmistoon liittymistäni.

Vielä voisin mainita Kempeleen työväentalon. Se on rakennettu vuonna 1974 eli on yhtä vanha kuin minä. Siellä on tanssit ja bingo joka viikonloppu.

Suosittelen tutustumaan lähialueenne työväentaloihin ja tukemaan niiden toimintaa. Olisi harmi, jos nämä historialliset rakennukset jäisivät kylmilleen ja rapistuisivat käyttökelvottomiksi. Työväentaloja ja muita seurantaloja voi hakea Seurantalot.fi -sivustolta.