Yhä useammat nuoret haaveilevat yrittäjyydestä. Nuoret haluavat olla itsenäisiä ja vapaita sekä määrätä miten käyttävät oman aikansa. Ehkä yrittäjyys nähdään hyväksi tavaksi, jolla voi toteuttaa omia unelmiaan nopeammin ja paremmin kuin olemalla palkkatöissä?

Yrittäjyydestä on myös luotu tavoittelemisen arvoinen mielikuva startup-pöhinöineen ja pitchaus-tapahtumineen. Kuinka hienoa olisikaan osallistua menestyneenä nuorena yrittäjänä Slush -teknologia- ja kasvuyritystapahtumaan tai  päästä kuuntelemaan Barak Obamaa Nordic Business Forumiin syksyllä 2018?

Toisaalta kokeneemmat pien- ja yksinyrittäjät sanovat, että yrittäjyys on todella kovaa työtä. Ei ole lomia tai hyvää turvaa, jos sairastuu. Itse on kaikki työ tehtävä, jos aikoo saada siitä elantonsa. Yrittäjät eivät saa mitään korvauksia neljänä ensimmäisenä sairaspäivänä, joten töitä tehdään sairaanakin.

Yrittäjän pitäisi olla rohkea visionääri, mutta toisaalta pitää huolta jaksamisestaan. Uupuminen uhkaa. Mutta kuka auttaa työuupumukseen sairastunutta yrittäjää? Lisäksi suurin osa startup-yrityksistä ajautuu konkurssiin. Missä on heidän turvaverkkonsa?

Suomi kuitenkin tarvitsee uusia nuoria yrittäjiä. Heitä on tuettava ja rohkaistava.

Vasemmmistoliitto haluaa ajaa perusturvaa kaikille. Olemme huolissamme työttömien, työntekijöiden ja myös pienyrittäjien toimeentulosta. Kukaan ei saa pudota yhteiskunnan ulkopuolelle, jos elämä ei menekään niin kuin on suunnitellut. Aina ei voi vaikuttaa olosuhteisiin. Senhän takia Suomesta on luotu hyvinvointivaltio.

Yksi ratkaisu yrittäjille voisi olla perustulo. Sen avulla esimerkiksi freelancer-yrittäjä voisi turvata toimeentulonsa nykyistä helpommin. Nyt yrittäjyyttä kokeilevat putoavat heti työttömyysturvan ulkopuolelle. Perustulon ulkopuolelle ei voisi pudota kukaan.

Vasemmistoliiton aatteena ei ole: Tulos tai ulos. Tarkoituksena on rakentaa yhteiskunta, jossa on turvaverkko myös pienyrittäjille. Keskustan tai Kokoomuksen nykyinen politiikka näyttää suosivan suuryrityksiä ja sijoittajia. Siellä on johdossa henkilöitä, jotka ajattelevat lämmöllä suurien pääomien omistajia.

Uskallan väittää, että parhaiten yksinyrittäjän etuja ajaa Vasemmistoliitto.