Juice Leskinen lauloi aikoinaan kappaleessa Kaksoiselämää seuraavasti:  ”Yksinäisyys sydämessä, katkeriksi pisaroiksi tiivistyy. Siinä yksinäisyyden on seuraus, siinä on sen syy.”

Me tarvitsemme toisiamme. Monet ongelmat Suomessa johtuvat yksinäisyydestä ja siitä, että ihmiset joutuvat olemaan elämässään yksin ilman tukea. Yhteiskunta ei saa enää eriarvoistaa ihmisiä yhtään enempää. Voimme muuttaa nykyistä politiikkaa äänestämällä eduskuntaan enemmän ihmisiä, joiden arvomaailmassa tärkeimpänä on lähimmäisten auttaminen.

Tämän päivän Helsingin Sanomissa on erikoisartikkeli, jossa seurataan kalmansiivooja Yuki Kojimaa työssään Japanissa. Hän siivoaa ja tyhjentää työkseen asuntoja, joissa vainaja on voinut olla kauankin eikä ole perikuntaa, joka tämän kuolinsiivouksen tekisi. Japanissa kuolee vuosittain noin 30 000 ihmistä ilman, että kukaan heitä ehtii kaivata. Artikkelissa arvellaan, että sama on edessä mahdollisesti Suomessakin, koska väestömme vanhenee, ja vanhukset asuvat yksin kaukana sukulaisista.

Minulla on kokemusta yksinäisyydestä. Koen tärkeäksi sen, että teemme töitä yksinäisyyden torjumiseksi. Olen ehdolla eduskuntavaaleissa Oulun vaalipiirissä. Minun teemani ovat perustulo, taide ja maaseutuOikeastaan kaikki teemat koskettavat jotenkin yksinäisyyttä.

Jos ajatellaan perustuloa, meidän täytyy saada riittävä toimeentulo. Tämän hetken Suomessa tukijärjestelmät ovat aivan liian hankalia ja vaativia. Kuinka yksinäiset, tukea tarvitsevat ihmiset pärjäävät nykyajan tukiviidakossa? Me voisimme tehdä tukijärjestelmistä paljon helpompia. Nykyajan ja digitaalisaation piti helpottaa elämäämme eikä vaikeuttaa sitä.

Kulttuuri on tärkeää. Yhteiset projektit tuovat yhteisöllisyyttä. Tarvitaan matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja ja maksuttomia tapahtumia kaikenikäisille. Ihmisille on annettava mahdollisuuksia löytää ystäviä tai edes tuttavia harrastuksten parista. Pitäisi olla enemmän paikkoja mihin mennä olemaan ja mahdollisesti ilmaisemaan itseään. Sananvapautta on vaalittava.

Meillä pitää olla jatkossakin mahdollisuus asua maaseudulla ja haja-asutusalueilla. Riittävät palvelut on taattava ja maaseutu on pidettävä elinkelpoisena, jotta ihmisten ei tarvitsisi vastentahtoisesti muuttaa kuntakeskuksiin tai kaupunkeihin. Ihmisillä täytyy olla valinnanvapaus asuinpaikkansa suhteen. Ihmisten repiminen väkisin juuriltaan aiheuttaa sosiaalisia ongelmia.

Muistakaamme ja auttakaamme lähimmäisiämme vielä, kun he ovat elossa.