Työpaikkani on eduskuntatalossa, jota filosofian tohtori Liisa-Maria Hakala-Zilliacus luonnehtii väitöskirjassaan kokonaistaideteokseksi, itsenäisyysmonumentiksi ja kansallisen sovinnon representaatioksi.

Vielä tarkemmin: olen töissä eduskunnan kirjastossa, joka on lisärakennus eduskuntatalon takana. Tämä kirjasto on ollut työpaikkani lähes 30 vuotta.

Eduskunnan kirjasto on avoin kaikille kansalaisille. Kirjasto palvelee eduskunnan lisäksi jokaista, joka tarvitsee tietoa eduskunnasta, oikeudesta tai yhteiskunnasta.

Kaikki kirjastot ovat kansakunnan muisteja. Vaikka me unohtaisimme, kirjat muistavat. Siksi kirjastot osaavat kertoa ja antaa aikalaistodistuksia kirjojen kautta myös siitä mitä todella tapahtui vuonna 1918.

Tutkija Joni Krekola on koonnut varsin kiinnostavan pikkunäyttelyn vuonna 1918 julkaistuista suomenkielisistä teoksista eduskunnan kirjastossa. Hän kirjoittaa seuraavasti näyttelyn esittelyssä:

”Kapinan aikana olimme täällä Helsingissä kuin suuressa yhteisvankilassa, aloittaa kirjailija Juhani Aho Hajamietteitä kapinaviikolta –kirjoituskokoelmansa esipuheen. Aho kuvaa tunnelmiaan ja huomioitaan sisällissodan syttymisestä (27.1.1918) toukokuulle, jolloin eduskunta kokoontui ensimmäistä kertaa sodan jälkeen vajaalukuisena. Hajamietteitä kapinaviikolta on sisällissodan tunnetuimpia aikalaistulkintoja.

Eduskunnan kirjaston kokoelmassa on 388 vuonna 1918 julkaistua suomenkielistä teosta. Kahteen vitriiniin on koottu näistä julkaisuista valikoima, jonka teema on kevään 1918 sisällissota eli aikalaistermein ilmaistuna vapaussota tai punakapina.

Oikeanpuoleisessa vitriinissä on pääasiassa ns. vapaussotakirjallisuutta eli voittaneen valkoisen puolen tulkintoja sotatapahtumista. Vasemmanpuoleisessa vitriinissä lisäksi joitakin punaisen puolen julkaisuja. Suomessa kustannettiin vain maltillisten sosiaalidemokraattien kirjoja, joissa punakaarteihin ja kapinaan suhtauduttiin kriittisesti. Neuvosto-Venäjälle paennut punaisen puolen johto painatti omat tulkintansa epäonnistuneesta vallankumouksesta Pietarissa kommunistisen puolueen julkaisusarjassa.”

Vitriineihin kootut kirjat ovat pääosin lainattavissa asiakaspalvelun kautta.

Tervetuloa tutustumaan näyttelyyn!