Muutama päivä sitten Reddit-käyttäjä nimeltä u/controlthenarritive huomasi Robinhood-nimisessä osakesijoitusssovelluksessa virheen, jonka avulla hän pystyi nostamaan teoriassa äärettömästi lainaa sijoituksiin.

Systeemi toimi suurin piirtein näin:

Käyttäjällä oli tilillä alun perin $2000. Tätä pääomaa vastaan sovellus antoi lainaksi toiset $2000, jolloin ostovoima nousi $4000. Käyttäjä osti nyt osakkeita koko rahalla. Sen jälkeen hän myi osto-option kaikkiin ostamiinsa osakkeisiin suurin piirtein samalla rahalla. Ohjelmassa oli virhe, joka siirsi myyntisumman kokonaisuudessaan alkuperäiseen pääomaan, joka oli nyt $4000.

Käyttäjä otti $4000 lainaa uutta pääomaa vastaan, osti osakkeita $8000 arvosta ja myi niiden osto-optiot, jolloin pääoma oli nyt $8000, jota vastaan sai $8000 lainaa, $16000 arvosta osakkeita ja niin edelleen.

Periaatteessa vivutusta olisi voinut jatkaa ikuisesti – tai ainakin siihen asti, että sovellusta pyörittävän yrityksen hälytykset olisivat huomanneet kaupat – mutta tämä lopetti tilanteessa jossa omisti hieman yli 50.000 dollarin arvosta osakkeita.

Ironista tilanteessa oli, että ControlTheNarritive oli käynyt osakekauppaa vasta pari viikkoa, eikä tiennyt osakemarkkinoista mitään. Hän teki huonoja sijoituksia ja hävisi rahoista suuren osan – mutta postasi kuitenkin Redditin WallStreetBets-kanavalle videon koko tapahtumasarjasta, sekä ohjeet äärettömän lainan nostoon. Redditissä miehestä tuli välittömästi sankari. Itse ControlTheNarritive vaikuttaa videon ja aiempien Reddit-kommenttiensa perusteella – kuinka tämän sanoisin – sosiaalisesti rajoittuneelta: hänen ainoa kommenttinsa videolla on “Guh”-äännähdys.

 

Tarina olisi voinut päättyä tähän, mutta jostain syystä Robinhood ei joko huomannut virhettä ohjelmassa, tai ei vain kyennyt reagoimaan tilanteeseen tarpeeksi nopeasti. Ainakin kaksi muuta Reddit-käyttäjää alkoi hyödyntää glitchiä. Toinen sijoitti $4000 alkupääomalla osakkeisiin 1 miljoonan dollarin arvosta, toinen $3000 alkupääomalla 1.7 miljoonan arvosta. Kumpikaan huimapää ei kuitenkaan edes yrittänyt nostaa rahaa ulos systeemistä, vaan he postasivat kuvakaappauksia Reddit-kanavalle. Heidän motiivinsa oli siis lähinnä huvittaa kavereita, ei tehdä voittoa.

Tässä vaiheessa Reddit-kanavan neropatit olivat nousseet jo kaikkien talouslehtien  etusivulle. Asiantuntijat miettivät, kuka oli vastuussa äärettömällä lainalla tehdyistä tappioista – luultavasti Robinhood tulisi saamaan valvontaviranomaisilta sanktioita, mutta joka tapauksessa lainan nostajat olivat periaattessa velvollisia maksamaan kaikki lainaamansa rahat takaisin. Robinhood onnistui vihdoin estämään osto-optioilla vivuttamisen sovelluksesta, mutta kukaan ei tiedä kuinka paljon sijoituksia lainarahalla oli ehditty tehdä.

 

Redditissä spekuloidaan, että WallStreetBets-kanavan autistit tulevat varmasti olemaan tavalla tai toisella syynä seuraavan talouskriisiin. Pystyisikö joku vivuttamaan ostovoimansa miljardiin dollariin ja ajamaan yrityksen konkurssiin, tai ostamaan kokonaisia yrityksiä kuvitteellisella pääomalla ja heiluttamaan pörssikursseja? Reddit-sankarit jäivät luultavasti jonkin verran velkaa seikkailuistaan, mutta saivat vastineeksi runsaasti sosiaalista pääomaa yhteisössään.

CNBC:n ekonomisti kutsui Reddit-käyttäjiä psykopaateiksi: “Here’s what these kids are doing. They’re psychopaths.” Reddit-käyttäjä vastaa kommentissa: “We’re not psychopaths, we’re autists!”

Äärettömän lainapääoman nostamisessa ”tyhjää vastaan” ei sinänsä ole mitään uutta, sillä koko moderni pankkijärjestelmä perustuu rahan lainaamiseen ilman minkäänlaisia ehtoja alkupääoman suhteen.