Ihmistä pidetään maailman älykkäimpänä nisäkkäänä. Perusteluna yleensä käytetään sitä, että ihminen on ainoana ”eläimenä” osannut luoda sellaisia työkaluja ja koneita joilla se on pystynyt valloittamaan maapallon pinta-alasta ja luonnonvaroista eniten itselleen hyötykäyttöön muiden lajien kustannuksella.

Ihmistä pidetään myös henkisesti kehittyneimpänä, koska hänen oletetaan ottavan huomioon muitakin luomakunnan jäseniä eikä vain itseään. Käytännössä se tarkoittaa alkeellisimmillaan, että kun ihminen synnyttää jälkeläisiä, hän myös pitää niistä huolta ja kasvattaa niitä elämän alkuun. Näinhän alkeellisimmatkin eläimet tekevät.

Yhteisöllistä ajattelua on jopa villieläimillä jotka elävät laumoissa. Se oli luonteenomaista myös Afrikasta lähteneille ihmisen kanta-asukkaille eli Cro-Magno-ihmisten toiminnalle jotka elivät pienissä yhteisöissään.

Nämä Afrikasta levittäytyneet ihmiset syrjäyttivät Eurooppaa asuttaneet neandertalihmiset jotka joutuivat konfliktitilanteeseen uusien valloittajien saapuessa. Syntyi taistelu saalistusalueista, elintilasta ja tietenkin vallasta – aivan kuten nykyäänkin.

Maailman ”älykkäimmän” eläimen alkukoti oli Afrikassa.

Nämä kehittyneemmät Cromagnoninihmiset olivat koko ajan liikkeessä etsiessään parempia metsästysmaita. Isoja mammutteja metsästäessään he joutuivat kokoamaan keihäsmiehiä isoiksi ryhmiksi, joissa kehitettiin yhteistyötä ja yhteisöllisyyttä. Aivan kuten jotkin villieläimet saalistaessaan vieläkin toimivat.

Myös tapettu saalis jaettiin yhteisön kaikkien ”epäaktiivienkin” jäsenten kesken kuten vanhusten, naisten, sairaiden ja lasten. Yhteisöllisyys ja yhteistyö oli tarpeellista myös taisteluissa muita heimoja vastaan.

Kun muinaiset vaeltavat metsästäjäheimot keksivät viljelyn ja asettuivat tietyille paikkakunnille he tarvitsivat suojaa kiertäviä ja ryösteleviä heimoja vastaan. Syntyi tarve valtioille, joille maksettiin veroja jotta ne voisivat perustaa armeijoita suojelemaan kansalaisiaan.

Vallan saaneet tai ottaneet hallitsijat alkoivat käyttää hyväkseen verorahoja lisätäkseen omaa henkilökohtaista statustaan. He alkoivat valloittaa naapurivaltioita saadakseen lisää veronmaksajia ja rakentaakseen valtansa pönkittämiseksi jättimäisiä symboleja kuten pyramideja, linnoja, linnoituskaupunkeja ja kirkkoja. Niitä nykyihmiset sitten käyvät laumoittain ihastelemassa kulttuurin nimissä ja samalla lentomatkustus tuhoaa elohehää.

Älykkäimpänä ”eläimenä” metsästysaseiden kuten keihäiden, jousien ja kivikirveiden lisäksi alkoi ihmisten toimesta kiivas ase- ja sotateknologian kehitys. Hevoset ja elefantit valjastettiin sodankäyntiin ja erilaiset valloitussodat kuten Aleksanteri Suuren, Rooman keisarien, Hannibalin, Tsingiskaanin, Arabian Kalifaattien jne. invaasiot. Niissä syntyi miljoonittain ruumiita ja väestönkasvu pysyi näillä metodeilla vielä aisoissa.

Taisteluista, sodasta ja saalistuksesta oli tullut oleellinen osa ihmisluontoa. Koko ihmiskunnan historia on jatkuvia sotia ja tappamista. Erilaisten ”hienostuneempien” motiivien varjolla sotia on perusteltu kuten erilaiset uskonnot, verotusoikeus, orjuudenpito, kaupankäyntioikeus tai hallitsijan puhdas vallanhalu.

Kuitenkin ihminen ”älykkäänä” nisäkkäänä oli laajentanut ”vastuualueensa” perheestä, heimosta, kyläyhteisöstä, maakunnista valtioon. Niiden laajentumisen ja säilymisen nimissä sitten sodittiin ja taisteltiin verissä päin keskiajan lävitse aina maailmansotiin asti.

Toisessa maailmansodassa kuoli noin 62 miljoonaa ihmistä.

Maailmansodissa vainajia tuli miljoonakaupalla ”Isänmaan nimissä” ja Euroopasta tuli pelkkä rauniokasa. Kymmeniä vuosia vaivalla rakennettu infrastruktuuri oli hävitetty muutamassa vuodessa. Maailman ”älykkäin nisäkäs” oli näyttänyt taas rodullisen ”ylemmyytensä”.

Tuhon arkkitehdiksi oli otettu hienostuneempia ”henkisiä arvoja” kuten poliittisia aatteita, rodullista ylemmyyttä, vahvemman oikeutta, uskonnollisia erimielisyyksiä, vallankumousoppeja jne.

Sotien jälkeen ihmisen kehittymisestä indikoi uusi ihmisen sosiaalinen laajentuminen. Alettiin puhua jopa ihmisarvosta, ihmisoikeuksista, kaikkien oikeudesta työhön, humanismista, tasa-arvosta, demokratiasta, oikeudenmukaisuudesta ja muista ”luomakunnan kruunulle” kuuluvista ”korkeammista” arvoista.

Jo niistä puhuminen sinänsä on ”älykkäimmälle nisäkkäälle” saavutus. Jos kuitenkin tarkastellaan tuloksia maailmanlaajuisesti, ei ole syytä hurrata. Maailman suurimmista valtioista Kiinasta ja Venäjästä on tullut diktatuureja joita hallitaan pelolla, teknologialla ja armeijan voimin.

Länsimaisessa ”sivistysvaltiossa” tärkein vapaus on aseenkantovapaus. Jokaisella kansalaisella on ainakin yksi ase.

Maailman vaikutusvaltaisin maa Yhdysvallat, on nyt kahtiajakautunut rikkaisiin ja köyhiin niin, että maailman vanhimman demokratian presidentinvaaleista on tullut pelkkä farssi.

”Kelkasta pudonneet” ja putoamisvaarassa olevat amerikkalaiset riehuvat nyt kongressin käytävillä niin että viisi ihmistä kuoli. Uuden presidentin virkaanastujaisia turvaamaan tarvitaan armeijan sotilaita moninkertaisesti suurempi määrä (25 000) mitä Yhdysvalloilla on joukkoja Irakissa ja Afganistanissa.

Maan korkein ”alfauros” voi sanoa julkisesti, että jos rikkaalla on tarpeeksi rahaa, hänellä on oikeus ”kouria kenenkä tahansa naisen haaroväliä”, eikä republikaaneja äänestävät naiset ole moksiskaan.

Mahtavimman maan presidentiltä vietiin juuri Twitterin käyttöoikeus mikä on tietenkin hyvä asia. Huonoa oli se, että Yhdysvaltojen teknologiayritys toimi oikeudenjakajana. Se kertoo, että kokoomus ja uusliberalistiset taloustieteilijät ovat päässeet tavoitteeseensa eli vapaaksi päästetyn markkinatalouden eli kapitalismin ”toimivuudesta”.

Tuntuu kuin ihmiskunnan kehityksessä oltaisiin taannuttu neandertalilaiselle tasolle. Ainoa asia, joka ei enää ole muinaisella teknisellä tasolla on aseteknologia.

Se onkin ainoa asia, johon suomalaiset kokoomuslaiset ovat valmiita satsaamaan jatkossakin. Ihmisarvoisesta työstä saati köyhistä kansalaisista huolehtiminen ei ole heille sydämenasia kuten cromagnoninihmisille 40 000 vuotta sitten.

Venäjä on kääpiö verrattuna sotilasbudjetin määrään suhteutettuna USA:han.

Tappoaseista kuten keihäistä, kirveistä, jousista ja lingoista on siirrytty tussareitten ja mörssäreitten kautta lähes miehittämättömään aseteknologiaan. Sotilasmenoissa ei ole säästelty – ainakaan kolmessa suurimmassa mahtivaltiossa.

Nykyään tappamisesta on tehty sisäsiistiä virkamieshommaa. Enää ei sotilaan tarvitse möyriä liejuisissa juoksuhaudoissa kun ihmisiä voi tappaa näyttöpäätteen ääressä maapallon toiselta puolelta ilman kalmanhajua.

Maailman ”älykkäin” nisäkäs on pystynyt kehittämään ohjusjärjestelmiä, joita voidaan lennättää ja ohjata satelliittinavigoinnin avulla minne tahansa maapallon toiselta puolelta kuten tietokonepeleissä. Ohjusiskun jälkeen voi sotilas mennä perheensä kanssa beachille ottamaan aurinkoa tai mennä kavereiden kanssa kaljalle.

On kehitetty vaanivia aseita eli ”tappajarobotteja” jotka toimivat itsenäisesti etsien ilmassa maassa olevia sopivia kohteita. Ollaan siirtymässä Sci-fistä todellisuuteen.

Jopa Turkki kehittää autonomisia tappaja-droneja – tekoälyn ohjaamia kamikaze-lentolaitteita, joita se on ottanut käyttöön sotatoimissaan Syyriassa. Kargu, suomeksi Haukka, pystyy löytämään maalinsa ja ohjautumaan siihen itsenäisesti, kertoi New Scientist -lehti syyskuussa. Laitetta ohjaa syväoppiva algoritmi ja sen sensoreissa on kasvojentunnistusjärjestelmä.

Yksikössä on 30 Kargu-nelikopteria, ja laitteita voidaan käyttää niin sanottuna parviaseena: aseistettujen lentolaitteiden joukkona. Parvena hyökkääviä droneja on hyvin vaikea torjua. Niiden asejärjestelmiä voidaan vaihtaa tarpeen mukaan räjähteistä muihin täsmäaseisiin.

Nörteistä tulee tulevaisuudessa arvokkaimpia ”valiosotilaita”.

Pieni Suomikin yrittää pysyä kehityksessä mukana. Suomen Ilmavoimat saa pian käyttöönsä uuden aseen, joka voidaan ampua tarkasti jopa 350 kilometrin päähän. Kyseessä on AGM-158 JASSM -risteilyohjus, jonka Hornet-hävittäjä voi ampua ilmasta maahan. Puolustusaseesta on tullut myös hyökkäysase.

Maalien osoitukseen on olemassa ainakin Hornetien oma Litening II -maalinosoituslaser ja tähtäyslaite sekä miehittämättömät ja miehitetyt tiedustelukoneet. Sen lisäksi ohjuksia voivat ohjata maaliin ilmatulenjohtajat, jotka toimivat erikoisjoukkojen kanssa – kriisin aikana vaikka syvälle vihollisen alueelle soluttautuneena.

Maailman sotilasmenot kasvoivat ennätyksellisen suuriksi sitten kylmän sodan päättymisen. Yhdysvallat ja Kiina kattavat yhdessä noin puolet koko maailman sotilaisiin ja aseisiin käyttämistä lähes 2 000 miljardista dollarista.

Maailmassa käytettiin sotilasmenoihin 1 822 miljardia Yhdysvaltain dollaria vuonna 2018. Summa on suurin sitten vuoden 1988, jolloin kylmän sodan aika oli tulossa päätökseen.

Tulevaisuudessa Kiinan sotilasmenot ovat USA:n luokkaa

Maailman toiseksi suurimmaksi sotilasmahdiksi nousseen Kiinan sotilasmenot taas ovat kasvaneet koko ajan sitten vuoden 1994. Vuonna 2018 Kiinan sotilaskulut olivat 250 miljardia dollaria.

Euroopassa sotilasmenoihin käyttivät vuonna 2018 eniten rahaa Ranska (63,8 miljardia), Venäjä (61,4 miljardia), Britannia (50 miljardia) ja Saksa (49,5 miljardia). Venäjän ja Ranskan rahankäyttö väheni hieman edellisvuoteen verrattuna, kun taas Saksan ja Britannian kulut kasvoivat.

Sotilasmenojen nousu ennätyskorkealle on huolestuttava ilmiö. Siprin erikoistutkijan, Rauhanliiton puheenjohtajan Tarja Cronbergin mukaan sodan uhka maailmassa on tällä hetkellä ennennäkemättömän lähellä.

”Bulletin of Atomic Scientists -järjestön maailmanlopun kello osoittaa parhaillaan kahta minuuttia vaille keskiyötä”, sanoi Cronberg Rauhanliiton tiedotteessa.

Tilastot julkaisseen Tukholman Rauhantutkimusinstituutin Siprin mukaan maailman maista eniten sotilaisiin ja aseisiin panostivat Yhdysvallat, Kiina ja Saudi-Arabia. Muihin nähden omalla tasollaan ovat Yhdysvaltain ja Kiinan sotilasmenot.

USA:ssa valtaosa budjetista menee aseherruuden ylläpitämiseen, ei kansalaisten hyvinvointiin.

Yhdysvallat on toisen maailmansodan jälkeen ottanut muilta lupaa kysymättä maailmanpoliisin tehtävät oman taloutensa hegemonian ylläpitämiseksi.

Yhdysvallat onkin sotilaallisesti läsnä lähes kaikkialla maapallolla. Maan puolustusministeriön Pentagonin julkaisemien virallistenkin tietojen mukaan sillä on 761 sotilastukikohtaa eri puolilla maailmaa.

Luku 761 on peräisin Pentagonin julkaisemasta uusimmasta vuosiraportista Base Structure Report, tukikohtien rakenneraportti. Se ei suinkaan ole koko totuus Yhdysvaltain sotilaallisesta käsivarresta. Julkisista tiedoista puuttuvat maan tiedusteluasemat sekä sellaiset sotilastukikohdat, joista niiden isäntämaat mieluummin vaikenevat. Sellaisia on ainakin Israelissa, Kosovossa ja Jordaniassa.

Virallisiin lukuihin eivät kuulu myöskään tukikohdat sota-alueilla, käytännössä Irakissa ja Afganistanissa. Washington Postin mukaan Irakissa oli 106 amerikkalaistukikohtaa vuonna 2005. Suurimmat tukikohdat ovat käytännössä amerikkalaisia kaupunkeja, jotka vain sijaitsevat toisen valtion alueella.

Vuonna 2008 yli puoli miljoonaa, 510  927, amerikkalaissotilasta oli sijoitettu 151 maahan. YK:ssa on edustettuina 192 valtiota. Kylmän sodan aikana Yhdysvalloilla oli enimmillään 1 014 ulkomaista sotilastukikohtaa vuonna 1967.

Tuotannon lisäksi myös sodankäynti on automatisoitumassa.

Maailman ”älykkäin” nisäkäs on nykyäänkin valmis laittamaan aseisiin ja tappovälineisiin kuinka paljon tahansa rahoja välittämättä sen ympäristö- ja tuhovaikutuksista juuri ollenkaan – ainakaan niistä ei julkisuudessa paljon puhuta.

Tutkijat laskivat ydinsodan todennäköisyyksiä. Suur­valtojen välinen ydin­sota pimentäisi auringon seitsemäksi vuodeksi. Tutkijat yrittävät jälleen kuvitella maailmanpaloa. Ydinsotaa seuraisi vuosien mittainen ydintalvi.

Ydintalven kauhukuva on iskostunut jokaisen kylmän sodan aikana eläneen tajuntaan Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton ajautuessa täysimittaiseen ydinsotaan. Palavista kaupungeista ja pommeista nousisi taivaalle niin paljon tuhkaa ja nokea, että aurinko pimenisi vuosikausiksi. Räjähdyksistä ja säteilystä selvinneet nääntyisivät nälkään pakkasessa ja pimeässä, kun viljasadot tuhoutuisivat ja karja kuolisi kylmyyteen.

Neuvostoliittoa ei enää ole, mutta Yhdysvalloilla ja Venäjällä on yhä yhteensä niin paljon ydinaseita, että niillä saisi nykyisen maailman melko tehokkaasti tuhottua.

Mutta kuinka suuri maailmantuho kaikkien ydinaseiden laukaisusta syntyisi? Tätä on pohdittu jo toisesta maailmansodasta lähtien, kun ensimmäiset ydinpommit räjäytettiin. Vasta 1980-luvulla havahduttiin siihen, että tuho voisi olla luultuakin hirveämpi.

Yksi uusi lentotukialus maksaa 21 miljardeja. Siihen kuuluvat lentokoneet lisäävät kustannuksia noin 10 miljardia lisää.

Ydinohjusten laukaisualustat ovat paljolti ydinsukellusveneiden varassa. Yhdysvallat ilmoitti pari vuotta sitten 12 uuden sukellusveneen rakentamisesta yli 100 miljardin budjetilla.

Uusimman mallinnuksen mukaan ydintalvi olisi todennäköinen lopputulos Yhdysvaltojen ja Venäjän välisestä täysimittaisesta ydinsodasta. Tällainen sota ei nykyaikana ehkä ole todennäköinen, mutta näillä kahdella valtiolla on yhä eniten ydinaseita. Kiinalaisten ydinarsenaalista ei ole tarkkaa tietoa.

Tutkijat toteavat artikkelinsa loppupäätelmissä, että täysimittainen ydinhyökkäys olisi itsemurha valtiolle, joka sellaiseen ryhtyy. Maailmanlaajuisesti ydinsodalla olisi katastrofaaliset seuraukset.

”Jotta voitaisiin täysin poistaa ydinsotaa seuraavan ympäristökatastrofin mahdollisuus, maailman päättäjillä on oltava täysi ymmärrys ydinsodan karmeista seurauksista, ja heidän on toimittava sen mukaan”, tutkijat kirjoittavat. Onkohan sitä ymmärrystä Trumpilla, joka on kulkenut vuosia ydinaseiden laukaisusalkku mukanaan?

Sotilaiden jalkaväen aseita on myös robotisoitu.

Sotilaiden jalkaväen aseita on myös robotisoitu.

Vaaralliseen miinanraivaukseen on kehitetty miehittämätön robotti

Euroopassa maailman ”älykkäin nisäkäs” on perustellut valtavia sotilasbudjetteja turvallisuusuhkilla. Vaikka Neuvostoliiton perustama Varsovan liitto on kuopattu jo vuosia sitten, Natoa pidetään vieläkin väkisin hengissä.

Yhdysvalloilla on hallitseva rooli ja määräysvalta Natossa. Se maksoi vuonna 2017 Natomaiden puolustusmenoista 70 prosenttia. Ison-Britannian osuus oli 5,8 prosenttia Ranskan ja Saksan 4,8 prosenttia, Italian 2,4 prosenttia, Kanada 2,2 prosenttia ja Espanja 1,3 prosenttia.

Loput 22 Nato-maata vastaavat yhdessä noin 7:stä prosentista. Suomi on salaa ujutettu Naton melkein jäseneksi ns. ”Isäntämaasopimuksella” joka varmuuden vuoksi tehtiin vain englannin kielellä Natoa vastustavien kansalaisten harhauttamiseksi. Siinä Naton joukoille virallisesti myönnettiin oikeus käyttää kriisitilanteessa Suomen lentokenttiä ja satamia.

Rahassa Yhdysvaltojen osuus Naton budjetista on noin 584 miljardia euroa. Naton eurooppalaisten maiden puolustusmenot ovat yhteensä 213 miljardia euroa.

Lukuja voi vertailla Venäjän puolustusmenoihin. Tukholman kansainvälisen rauhaninstituutin mukaan Venäjän puolustusmenot kävivät korkeimmillaan vuonna 2016. Tuolloin luku oli noin 59 miljardia. Vuosina 2016-2017 Venäjä kuitenkin leikkasi talousvaikeuksien takia puolustusbudjettiaan. Nyt instituutti arvioi sen olevan noin 47 miljardia euroa.

Euroopan puolustusbudjetti on 17-kertainen verrattuna Venäjän vastaavaan. Kokoomuksen Petteri Orvolta voisi kysyä, kuinka suuri se Venäjän turvallisuusuhka nykyään oikein onkaan ja pitääkö niihin Hornetteihin ”investoida” niin hirveästi nykyisessä taloustilanteessa?

Dronia ohjaa syväoppiva algoritmi ja kasvojentunnistusjärjestelmä joka tunnistaa kohteen ja vie räjähteen kohteeseen itsenäisesti.

Miksi sitten asevoimiin ”investoidaan” niin massiivisesti? Yhdysvaltojen toiminta kertoo aika avoimesti, että se on valjastettu palvelemaan valtakunnan taloudellisia ja poliittisia päämääriä – siis käytännössä rahan, öljyn ja amerikkalaisten yhtiöiden vallan laajentamista.

Samaa kasvustrategiaa tavoittelee nyt Venäjän lisäksi myös Kiina, josta on tullut nopeasti maailman toiseksi suurin asemahti. Samalla se on panostanut korkeaan teknologiaan ja tekoälyyn jolla se voi kätevästi valvoa myös kansalaisiaan.

Nykyisessä valvontakapitalismissa kansalaisista tiedetään enemmän kuin he tietävät itse, joten maailman ”älykkäin” nisäkäs on kehittänyt teknologian avulla kapitalismin ”rautaiset kahleet” joilla valtaapitävät pankkien ja teknologiajättien miljardöörit voivat valvoa armeijoiden ja poliisivoimien avulla, ettei kansalaisten keskuudessa pääse syntymään mitään vallankumousliikkeitä estämää rikkaiden ”vapautta” rikastua.

Teknologiasta ja teknologisesta sodankäynnistä on tullut entistä tärkeämpi sodankäynnin väline. Sotilastiedustelusta, hakkeroinnista ja hypridisodankäynnistä on tullut uusi sodankäynnin muoto. Armeijoissa on tapahtunut sama kehitys kuin tuotantoelämässä. Miehittämättömien aseiden lisääntyessä sotilaiden tarve vähenee.

Sodankäynti on tulossa entistä automaattisemmaksi ja autonomisemmiksi. Asejärjestelmistä ja ammuksista on yhä enemmän itseohjautuvia ja automaattisesti maaliin hakeutuvia. Monet asejärjestelmät ovat jo osittain tai kokonaan tekoälyn ohjaamia ja jossa vahdissa oleva upseeri on enää vain ”varmuuden vuoksi”.

Droniparvea voidaan kasvattaa jo 100 autonomiseen ”sotilaaseen” joka toimii myös etukäteen ohjelmoituna täysin itsenäisesti.

Valmistaja väittää, että konekiväärillä osuu 15 x 15 senttimetrin maaliin 200 metrin päästä. Laitteeseen on myös tulossa parannuksia, jotka lisäävät tehokasta ampumisetäisyyttä yli 400 metriin.

Songarissa voi olla myös pimeänäkölaitteet, joten sillä voi ampua myös yöllä. Valmistaja kertoo, että Songarin toimintasäde on noin 10 kilometriä ohjaajasta.

Terroristit oppineet käyttämään droneja. Niitä on vaikea pysäyttää ja myös terroristit ovat huomanneet tämän. Hiljattain Saudi-Arabiassa kaksi merkittävää öljylaitosta syttyi tuleen, kun ilmeisesti huthi-kapinalliset tekivät niitä vastaan iskun. Iskut supistivat valtiollisen öljy-yhtiön Saudi Aramcon tuotannon noin puoleen aiemmasta.

Jos näitä valtavia tappamiseen varattuja rahamääriä verrataan vaikkapa kehitysavun kustannuksiin herää kysymys maailman ”älykkäimmän nisäkkään” älykkyydestä.

Kehitysapua annettiin Worldvisionin mukaan kansainvälisesti vuonna 2017 noin 146,6 miljardia dollaria. Se vastasi noin 0,31 prosenttia avunantajien bruttokansantulosta. YK asetti vuonna 1970 teollistuneiden maiden kehitysavun tavoitteeksi 0,7 prosenttia bruttokansantulosta. Siis yli 12 kertaa vähemmän kuin asevarusteluun. Rahasummien pitäisi olla aivan päinvastoin.

Muinaiset cromagnonihmiset sentään huolehtivat kaikista kansalaisistaan vaikka joutuivat taistelemaan olemassaolostaan. Nykyään ”tuottamattomat” ihmiset jätetään oman onnensa nojaan. Kokoomuslaiset nimittävät niitä ”työtä vieroviksi sosiaalipummeiksi” kun puhelinmyynnin ja marjanpoimijoiden pestit eivät kelpaa. Nykyiset tarjolla olevat ”kelpaavat” vain maahanmuuttajille, koska se on heille oleskeluluvan edellytys.

Köyhät kehitysmaat ovat jo valmiiksi kehittyneiden maiden pankkien otteessa ja velkavankeudessa niille. Kehitysmaiden velkakriisi – megaongelma odottaa ratkaisuaan. Kun Afrikan maiden ulkomaanvelka vuonna 1970 oli 39 miljardia dollaria, vuonna 2000 se oli jo 317 miljardia.

Koronakriisi koettelee nyt kehittyneitäkin maita ja valtiot ottavat kilvan velkaa elvyttääkseen talouttaan. Kehitysmaitten korona-ongelmat ovat aivan eri tasolla. Maailman ihmisistä 40 prosentilla ei ole mahdollisuutta pestä käsiään. Kun koronaviruspandemia etenee, kansalaisia käsketään käsienpesuun. Ohjeet ovat kuitenkin arvottomia 40 prosentille ihmiskunnasta.

Niille maille, joilla ei ole edes kaikkein alkeellisimpia käsihygienian välineitä – saippuaa ja puhdasta vettä.Useimmissa Afrikan maissa ja Intiassa prosenttiluku on vielä korkeampi, 50 ja 80 prosentin välillä.

Vähiten kehittyneissä maissa (LDC) puhtaan veden puutteesta kärsii 55 prosenttia terveyskeskuksista, jotka palvelevat 900 miljoonaa ihmistä eli enemmän kuin Euroopassa ja Yhdysvalloissa on väestöä yhteensä.

Synnytysolosuhteiden epähygieenisyyden vuoksi joka vuosi kuolee noin miljoona vastasyntynyttä vauvaa ja vastasynnyttänyttä äitiä. Huono hygienia ja puhtaan juomaveden puute aiheuttaa arviolta 4,3 miljoonaa kuolemaa vuosittain.

Tätä voisi kutsua saastuneen veden pandemiaksi. Se on jatkunut jo sukupolvien ajan, mutta se ei näy kansainvälisessä uutisvirrassa. Vesipandemiaan on vuoden 2000 jälkeen kaikessa hiljaisuudessa kuollut enemmän ihmisiä kuin toisessa maailmansodassa. Yhteisvastuu ihmisen lajikumppaneista ei ole kovin kehuttava.

Maailman ”älykkäimmän nisäkkään” vastuu oman lajinsa sääntelystä ympäristönsä kantokykyyn nähden, on täysin vastuutonta. Ihmiset lajina ovat vieneet elintilan kaikilta muilta nisäkkäiltä, kaloilta, metsiltä, kasveilta, eli biodiversiteetiltä.

Väestön tolkuton kasvu on tapahtunut viimeisten parin sadan vuoden aikana.

Räjähdysmäinen ihmispopulaation kasvu yhdistettynä valtavaan kulutuksen kasvuun ja elintason nousuun, on vaurioittanut maapalloamme peruuttamattomasti. Vaikka tiedämme, että maapallon kantokyky vaatisi 4-6 maapalloa, jos kaikki asukkaat pääsisivät kehittyneiden maiden elintasolle.

Silti väestönkasvulle ei ole tehty juuri mitään. Olen varoittanut siitä tällä blogilla jo aiemminkin otsikolla: ”Onko keskustelu ilmastomuutoksesta moraalista poseerausta?”

”Lihan himo” ja rahan himo ovat ilmeisesti ihmiselle lajityyppisiä ominaisuuksia, joihin kasvatuksella ja koulutuksella ei ilmeisesti voi erityisemmin vaikuttaa vaikka ollaankin ”luomakunnan kruunuja”.

Maapallon väestö on levinnyt Pandemian tavoin ilman mitään yhteiskunnan rajoitustoimia. Korona-epidemiaan on sentään reagoitu maailmanlaajuisesti niin, että valtamediat eivät ole viimeisen vuoden aikana puhuneet juuri mistään muusta kuin Korona-pandemiasta.

Väestökasvun ongelmasta poliittiset päättäjät ja valtamediat ovat olleet aivan hiljaa vaikka tutkitusti väestönkasvun hillitsemisellä olisi suurimmat ympäristövaikutukset.

Lisääntymien vähentämisellä ylivoimaisesti suurin vaikutus ilmastomuutokseen.

Väestönkasvun rajoittaminen on poliitikoille liian kiusallinen asia johon he eivät halua puuttua, saati edes keskustella. Ministerinä ollessaan Antti Rinne vaati naisia jopa vauvantekotalkoisiin, koska kehittyneissä maissa naiset ovat lakanneet synnyttämästä.

Se ei ole tapahtunut kuitenkaan ekologisista syistä, vaan nuoret naiset eivät enää nykyisessä digitalisoituneessa yhteiskunnassa löydä työtä ja toimeentuloa. Se on vastuullisen lapsen hankkimisen edellytys. Poliitikot ovat Suomessakin yrittäneet selättää massatyöttömyyttä jo yli 30 vuotta – onnistumatta.

Köyhyys ajaa köyhät liikkeelle. Euroopan Unioni oli jo lähellä hajota vuonna 2015 kun ”vain” miljoona pakolaista vyöryi Eurooppaan. Se oli vain hyvin pientä esimakua tulevasta. Luulisi Perussuomalaistenkin olevan kiinnostunut estämään maahanmuuttajien invaasiota.

Afrikan väkimäärä kasvaa nykyisestä nelinkertaiseksi vuosisadan loppuun mennessä.

Nykyinen länsimainen yksilön vapaus ja lisääntymisen itsemääräämisoikeus on aikaansaanut sen, että väestönkasvu jatkaa kasvuaan. Ilmastomuutoskin on tullut agendalle vasta 2-3 vuotta sitten. Päästöjen vähentämiseksi on onneksi kirjattu kovat tavoitteet – joskin näyttää kovin epätodennäköistä, että ne joskus toteutuisivat. Sotilasmahtimaat eivät tahdo olla ilmastotalkoissa mukana.

Valtamediat ovat trendikkäästi touhottaneet muovikassien lopettamisesta ja lihansyönnin vähentämisestä. Jos uhkakuvat toteutuvat, maapallo pinta-alasta yhä suurempi osa peittyy asfaltin ja betonin lisäksi aurinkopaneelien ja tuulimyllypeltojen alle.

Nykyiset sähköauto- ja kierrätystalouden markkinointi (jotka sinänsä ovat kannatettavia) ovat vain pientä näpertelyä jos ei uskalleta puuttua todelliseen ongelmaan. Sen voi ”vähän hitaampikin päättäjä” hyvin helposti todeta tästä videosta.

Siitä selviää, että maailman ”viisain” nisäkäs taitaa olla se kaikkein vaarallisin ”peto” maapallon elämän säilyttämisen kannalta. Siitä ongelmasta sekä poliitikot että valtamediat ovat olleet aivan hiljaa. Ainoastaan vihreiden entinen kansanedustaja Eero Paloheimo otti asian esille jo 1990-luvulla. Asiaa käsitellään perusteellisemmin Ylen Prisman dokumentti: ”Väestöräjähdyksen haasteet”.

Ehkä tulevaisuudessa voimme vaikuttaa ihmisen geenivikoihin?

Ilmastomuutoksesta ja ympäristöongelmista kirjoitin jo yli 30 vuotta sitten ensimmäisessä kirjassani: ”Lisääkö automaatio kilpailukykyä vai työttömyyttä” (Tammi 1989) seuraavasti: Ongelma ei ole ollenkaan se, ettei jäte- ja saasteongelmia kyettäisi teknisesti ratkaisemaan. Ongelmaksi tulee puhdistuslaitteiden hinta. Ja niiden käyttökustannukset.

Yritysjohtomme ottaa ne käyttöön vasta, kun lainsäädäntö pakottaa. Koska ne heikentävät kilpailukykyä. He ovat kyllä valmiita kehittelemään niitä. Varsinkin jos on näköpiirissä, että puhdistuslaitteita voidaan myydä jollekin muille.

Riihimäen ongelmajätelaitokseenkin lähetetään vain alle puolet kaikesta Suomessa tuotetusta ongelmajätteestä, koska hävittäminen maksaa jätteen lähettäjälle yli 2 000 markkaa tonnilta.

(…)Ongelmajätteistään edullisesti eroon haluavat teollisuuslaitokset ovat ryhtyneet käyttämään erikoisyhtiöitä, jotka kyllä löytävät sopivan vastaanottajamaan, kunhan hinnasta sovitaan.

IRPTC:n johtaja Jan Huismans sanoo: ”Kauppa jatkuu julkisuudelta piilossa. Syynä on yksinkertaisesti raha”. Esimerkiksi vaarallisen teollisuusmyrkyn PCB:n hävittäminen teollisuusmaissa maksaa 10 000 markkaa tonnilta. Kolmanteen maailmaan PCB:tä on viety jopa 1 000 markalla per tonni”. (s. 249 ja 253)

Miehittämättömille sotakoneille riittää tulevaisuudessa ”tykinruokaa”.

Vaaniva ase löytää kohteensa itsenäisesti tekoälyn ja satelliittien avulla.

Maailman ”älykkäin” nisäkäs on uhrannut maapallon luonnon, muut eliöt ja ilmakehän talouden kasvun ja voitontavoittelun alttarille. Maapallon ”älykkäimmältä” oliolta olisi voinut olettaa, että se tuntisi vastuunsa laajemminkin kuin kokoomuslaiset omien jälkeläistensä hyvinvoinnista.

Valtioiden jälkeen valistuneen yhteiskuntavastuun pitäisi laajentua vastuuksi maapallosta, luonnosta ja sen lajistosta aina ”sittisontiaisia” myöten. Hyttysillä ja mehiläisilläkin on tärkeä merkitys maapallon diversiteetissä.

Nyt miljoona eri lajia on vaaravyöhykkeessä kadota ja paljon on jo kadonnut. Metsiä katoaa 3,8 miljoonaa hehtaaria joka vuosi. Loputtomaan kasvuun tähtäävään markkinamekanismin toimintaan on tullut vakava geenivirhe. Asian voi todentaa Areenassa olevasta dokumentista: ”totuus sukupuutosta”

Jatkuva kasvu edellyttää jatkuvaa kulutuksen kasvua. Kulutus ei taas kasva jos populaatio ei kasva.

Maailman ”älykkäin” nisäkäs ei ole oivaltanut mitä cromagnoninihmiset oivalsivat (tosin pakon sanelemana) 40 000 vuotta sitten. ”Tuottamattomistakin” ihmisistä on pidettävä huolta jotta yhteiskunta pysyisi kasassa.

Ihmisen ”älykkyys” on tuottanut tappokoneiden lisäksi valtavia teknisiä innovaatioita. Teollistuminen, tietokoneet, automaatio, robotiikka ja tekoäly ovat tehostaneet tuotantoa valtavasti. Niiden kaikkien tarkoituksena on kuitenkin viime kädessä lisätä tuottavuutta ja korvata kallistunutta ihmistyövoimaa – aivan kuten armeijoissa.

Ristiriitaisinta tässä tuottavuuden parantamisessa on se, että mistään muusta tuotannontekijästä ei nykyään ole niin paljon ylitarjontaa maailmanlaajuisesti kuin työtä vailla olevista (tuottamattomista) ihmisistä. Köyhyyden suurin syy on juuri työn puute joka antaisi kohtuullisen toimeentulon.

Suurin osa ihmisistä alkaa olla ”tuottamattomia” ja niitä ”järkeistetään” digitalisaation edistyessä.

Maailman ”älykkäin” nisäkäs ei ole kuitenkaan ”älynnyt”, että näin hän on luonut uusilla teknologisilla innovaatioilla valtavasti ”tuottamattomia” (työttömiä) yhteisön jäseniä.

Nyt nämä tuottavuutta parantavat teknologian (digitalisaation) hedelmät menevät vain niiden rikkaille omistajalle, eivätkä enää cromagnoninihmisten lailla yhteisön muille jäsenille (ostovoimaksi ja kulutuskysynnäksi).

Voi tietenkin kysyä, eikö ole hyvä, että tuotannon kannalta ”tarpeettomilta” ihmisiltä häviää ostovoima, kulutus vähenee, talouskasvu hidastuu ja maapallon ekologialla on mahdollisuus pelastua? Siis markkinatalous tuhoaa nyt oman kasvualustansa. Näin tapahtuu digitalisaation tehdessä lisää tarpeettomia (tuottamattomia) epätoivoisia ihmisiä.

Tästä rikkaiden rikastumisesta ja köyhien syrjäytymisestä on historian valossa paljonpuhuvia esimerkkejä. Viimeiset Yhdysvaltojen syrjäytyneiden ja syrjäytymisvaarassa olevien amerikkalaisten riehumisesta USA:n kongressissa. Vakavammista esimerkkinä Hitlerin ja Stalinin valtaannousu.

Tästä voi vetää johtopäätöksen, että älykkyys on kaukana ”viisaudesta” joka oli selviö ihmisille 40 000 vuotta sitten. Hitlerin kenraalien älykkyysosamäärä oli huomattavasti korkeampi kuin keskivertosaksalaisen. Finanssikriisin aikaansaaneet investointipankkiirit olivat varmaankin huomattavan älykkäitä mutta ei heitä taatusti voi ”viisaiksi” kutsua.

Jopa Kauppalehden toimittajat valitsivat vuonna 2000 pankinjohtaja Björn Wahlroosin älykkäänä miehenä ”Vuoden mieheksi”. Hieman myöhemmin hän tokaisi ”älykkäästi” julkisuudessa: ”Kehitysapu on syytä lopettaa. Ensimmäistä kertaa olen aidosti huolissani tästä maasta” – aivan kuten perussuomalaiset.

Tekoälyn varassa toimiva miehittämätön sota-alus voi olla taistelupurjehduksella jopa 3 kuukautta yhtäjaksoisesti.

Valveutuneet ihmiset vastustavat ”älykkäiden” nisäkkäiden aikaansaannoksia.

Villieläimetkin pääsääntöisesti jakavat yhdessä saalistamansa eläimen keskenään. Eläinmaailmastakin löytyy joitakin Wahlroosin kaltaisia poikkeustapauksia, jotka saalistavat saalistamisen himosta päästessään veren makuun, kuten ahmat porotokassa.

Petteri Orpon johtamat kokoomuslaiset ovat vuosikymmeniä vastustaneet verojen korotuksia ja varsinkin veroprogressiota kansalaisten tulonjaon tasaamiseksi. Kokoomuslainen ihminen on aina ollut valmis panostamaan verojuristeihin minimoidakseen verotustaan. Erityisesti perintöverotusta, jotta omat jälkeläiset perisivät maksimaalisesti omaisuutta. Valtiolle ja muille yhteisön asukkaille yhteiseen pottiin jaettavaksi taas mahdollisimman vähän.

Cromagnoninihmiset jakoivat saaliinsa kaikkien jäsenten kesken tasapuolisesti, mutta tämän päivän kokoomuslaiset yrittäjät eivät ole valmiita minkäänlaiseen digitalisaation tuottavuushyötyjen jakamiseen. Kaikki jaetaan osinkoina osakkeenomistajille. Sitä voi pitää silkkana ahneutena kaukana oikeudenmukaisuudesta.

Kokoomuslaiset ovat vuosikymmeniä paasanneet, että korkea verotus tappaa yrittämisen ja sitä kautta uusien työpaikkojen luomisen. Empiiriset kokemukset kapitalistisesta Yhdysvalloista eivät tue tätä kokoomuslaista uskomusta. Siitä kertoo taloustieteilijä Thomas Piketty kirjassaan: ”Pitääkö pankkiirit pelastaa?”

”Pörssimarkkinoiden vuoden 1929 romahduksen jälkeen Franklin Roosevelt reagoi paljon brutaalimmin kriisin aiheuttaneiden talous- ja finanssieliittien rikastumiseen.

Liittovaltio nosti korkeimpien tuloluokkien veroprosenttia 25:stä 63:een (1932), 79:een (1936) ja 91:een (1941). Vuonna 1964 se laski prosenttia takaisin päin 77:ään ja 1980-luvuilla Reaganin ja George H. W. Bushin hallitusten aikana lopulta 30-35:een.

Lähes viidenkymmenen vuoden ajan, 1930-luvulta 1980-luvulle, suurimman tuloluokan veroprosentti ei koskaan laskenut alle 70:n ja oli keskimäärin yli 80 prosenttia.

Nykyisessä ideologisessa kontekstissa oikeus kymmenien miljoonien bonuksiin ja kultaisiin kädenpuristuksiin alle 50 prosentin verotuksella on julistettu ihmisoikeuksiksi, ja monet pitävät aiempia käytäntöjä alkukantaisena takavarikoimisena.

Niitä kuitenkin sovellettiin maailman suurimmassa demokratiassa miltei puolen vuosisadan ajan – eivätkä ne selvästikään estäneet Yhdysvaltain kansantaloutta toimimasta” totesi Piketty (s. 37-8). Tuo 50 vuoden aikajakso taisi olla Yhdysvaltojen historian parasta kasvun ja hyvinvoinnin aikaa.

Rikkaitten progressiivinen verotus on harhaa.

Pitääkö ihmisen ”viisaus” ja oikeudenmukaisuus hakea 40 000 vuoden takaa? Kokoomuslaisille armeija on aina ollut tärkeää ”Ryssän” pelon takia, mutta nyt sitä tarvitaan (kuten nyt USA:ssa) turvaamaan omaisuudensuojaa jolloin rikkailla on mahdollista kartuttaa omaa varallisuutta jatkossakin. Valtaan päästyään Trumpkin alensi ensi töikseen rikkaiden veroja.

”Kannattaisi kuitenkin rakentaa yhteiskunta, jossa kaikki voivat katsoa aamuisin tyytyväisinä peiliin”, totesi äskettäin viisaasti professori Anu Kantola Hesarissa. ”Silloin Arkadianmäelle ei tarvitse ryhtyä rakentamaan panssariaitoja”

 

PS. Tämän kirjoituksen järjestysnumero on 81. Jos haluat perehtyä kaikkiin KU:n kirjoituksiini, ne löytyvät blogini etusivulta (viimeisimmät aivan alusta ja loput etusivun lopusta).