Suomen saaristossa on alkamassa torstaina ainakin 11 Nato-maan ja yli 40 sota-aluksen Northern Coasts -merisotaharjoitus.

Samana päivänä alkaa mittasuhteiltaan valtava 50 000 sotilaan, 250 hävittäjän, 10 000 sotilasajoneuvon, lentotukialuksen ja 64 sota-aluksen Trident Juncture-sotaharjoitus Norjassa ja Suomen Lapissa. Samaan hengenvetoon Venäjän puolustusministeri Sergey Shoygu raportoi lisääntyneestä Nato:n aktiivisuudesta itämeren alueella.

Puolueettomuus on Suomen puolustuksen kulmakivi ja viimeisen 73 vuoden ajan meitä parhaiten palvellut ulkopolitiikan linja on ollut hyvät välit niin itäisiin kuin läntisiinkin naapureihimme.

Kun otetaan huomioon Naton suhteellisen alhainen vain 20% kannatus suomalaisten keskuudessa, sekä se tosiseikka, että tällainen yksipuolisesti yhteen osapuoleen osoittavasti suunnattu harjoitus on Venäjällä selkeästä todettu läntiseksi provokaatioksi, niin on sanomattakin selvää, ettei tällainen ole etumme mukaista toimintaa.

Myös se mitä NATO tekee suomen aluevesillä ja satamissa herättää monia kysymyksiä.

Onko kyse isäntämaasopimuksen velvoitteista?

Kutsuiko NATO itse itsensä kylään?

Onko näin pitkälle viety järjestelmien ja yhteistyön yhteensovittaminen merkki laajemmasta yrityksestä saattaa Suomi läntisen sotilasliitto Naton yhteyteen?

Oli asia miten oli, niin on tärkeää, ettei Suomi sekaannu liikaa Naton toimiin, vaan pysyttelee edelleen puolueettomana maana. Tiettyjen poliitikkojen tahtotilasta huolimatta Nato ei ole suuremman kansanosan mielestä se tie mihin suomalaiset haluavat kulkea, vaan rakentava yhteistyö ja rauha Venäjän kanssa.

Itse sanon ei Naton aluksille suomen vesialueilla ja satamissa.

Me emme ole osa läntistä sotilasliittoa, vaan puolueeton maa. Näytetään se myös rohkeasti ja avoimesti eikä pelata pelejä kaksilla korteilla kansalaisten ja itämeren yhteistyön vastaisesti.

Norja on Natomaa, mutta Suomi ei. Siksi satamamme pysykööt puolueettomina kauppasatamina vastakin.