Kun kuntavaaleihin on enää vajaa kuukausi aikaa, näyttää, että ainakin kokoomuksessa on lähdetty vaalikampanjassa jo täydelle laukalle. Käyttöön on otettu jo niin sanotut vaihtoehtoiset faktat.
Tästä esimerkki oli puheenjohtaja Petteri Orpon maanantainen esiintyminen Ylen puheenjohtajatentissä. Selvästi tarkoituksena on omien saaminen uurnille. Sen verran oikealle Orpo esiintymisessään veti. Uusia äänestäjiä sillä tuskin saa.
Puolueen tunnus, jonka mukaan sydän on oikealla, ei ole totta fysiologisesti eikä poliittisesti. Sen voi todeta jokainen, jolla sydämen paikalla on muutakin kuin oma lompakko.
Orpon mukaan maan punavihreän kansanrintamahallituksen vastaus kaikkeen on velan lisääminen. Velkaa on toki otettu rutkasti koko Suomea ja maailmaa ravistelleen koronakriisin aikana. Mutta mikä olisi ollut vaihtoehto? Se olisi ollut suomalaisen yhteiskunnan taloudellinen romahdus. Kun koronakriisi loppuu, hidastuu myös velan ottamisen tahti.
Entä miksi kokoomuksen oma vastaus kaikkeen on julkisten menojen, erityisesti sosiaaliturvan leikkaaminen? Lasten tulevaisuus? Leikataan sosiaaliturvaa. Työllisyyden lisääminen? Leikataan sosiaaliturvaa. Hyvinvointiyhteiskunnan turvaaminen? Leikataan sosiaaliturvaa.
Leikkaukset eivät valitettavasti ole taikaseinä, josta voi jatkuvasti nostaa varoja valtion veronalennuskyvyn turvaamiseksi kokoomuksen kannattajille. Korona ei parane potilaan leikkauksella. Potilasta pitää elvyttää.
Sitä paitsi oikeisto näkee vain sen velan, jonka valtiokonttori ottaa pääomamarkkinoilta. Varsinkin korona-aika on tuonut myös hoito-, hoiva-, mielenterveys- ja oppimisvelkaa. Mikä on tämän hinta ja korko? Pitäisikö esimerkiksi rempalleen päästetyt mielenterveyspalvelut jättää perinnöksi lapsille? Entäpä ilmastovelka?
Kun kokoomuksen puheenjohtaja sanoo, että hyvinvointivaltiota on rakennettu oikeiston markkinatalousopeilla, mennään jo selvästi muunnellun totuuden puolelle. Oikeiston rooli on historiassa ollut vastustaa hyvinvointivaltion laajentamista ja ajaa sen supistuksia, kun ollaan vallassa.
Kokoomus vastusti aikanaan ponnekkaasti jopa peruskoulua. Tästä on olemassa oikein väitöskirjatutkimuskin.Orpon kunniaksi on sanottava, että tv-tentissä hän löysi nopeasti kokoomuksen vanhan linjan vastustamalla oppivelvollisuuden laajentamista.
Mielenkiintoinen on myös kokoomuksen käännös maakuntien suhteen. Nyt niiden tulosta maalataan helvetin kauhut. Edellisellä hallituskaudella puolue ajoi niitä osana Sipilän hallituksen sote-uudistusta.
Kokoomuksen mahdollinen tuleva puheenjohtaja Antti Häkkänen kertoi tänään aamulla Ylellä, mistä kumpuaa kokoomuksen vastustus nykyisen hallituksen sote-uudistusta vastaan. Puolue pelkää sen rajaavan liikaa pois ”yksityisiä toimijoita” pois palveluiden tuotannosta. Toisin sanoen sotemarkkinat muuttuisivat entistä vaikeapääsyisimmiksi entisten kokoomuspoliitikkojen miehittämille pörriäisille ja sairaustaloille.
Myös kotikaupungissani Vantaalla kokoomus on liikkeellä hurjilla vaatimuksilla. Lehtimainoksissa se kertoo, että ”Vantaa tarvitsee oman Westendin” siis lisää asumisen eriarvoistamista? Yritysten etuoikeuksia pitäisi Vantaan kokoomuksen mielestä taas lisätä niin sanotulla palvelualoitteella. Siinä yritys voisi milloin tahansa esittää ottavansa kunnan tuottaman palvelun hoidettavakseen halvemmalla. Miksi yrityksille pitäisi luoda tällaisia subjektiivisia kansalaisoikeuksia?
Entäpä jos otettaisiin käyttöön kunnallistamisaloite? Siinä kunta voisi esittää ottavansa minkä tahansa yksityisen yrityksen toiminnot hoidettavakseen. Se voisi toimia rinnan palvelualoitteen kanssa?
Mielenkiintoisin Vantaan kokoomuslaisten vaatimuksista on kuitenkin – tosin kysymysmerkillä varustettu – ajatus otsikolla ”Kiusaajat kuuluvat vankilaan?”. Ehkäpä vankila on kokoomuslaisten mielestä joillekin lapsista parempi paikka kuin peruskoulu?
Missä ovat entisajan sivistysporvarit?