Olin vuosi sitten keväällä vappupuhujana Kirkkonummella nykyisen työministeri Tuula Haataisen kanssa. Tänä vuonna live-puheita ei pidetä, joten ohessa muutama ajatus kansainvälisen työväenliikkeen päivään.

* * *

Tänä vuonna Suomessa vietetään työn ja kevään juhlaa historiallisissa poikkeusoloissa. Vappumarssit on peruutettu, puheet ja piknikit pidetään netissä ja ystäviä on lupa nähdä vain tietokoneen tai puhelimen ruudulla.

Vaikka kaupunkien kadut ovat tänä vappuna autiot ja hiljaiset, kyse ei ole ilmestyskirjan lopunajoista. Tämäkin tilanne menee ohi. Pandemia nujerretaan ja voitetaan yhdessä. Varmasti viimeistään syksyllä päästään palaamaan kohti normaalia päiväjärjestystä.

Virus tai sen tarttuminen ihmisestä toiseen ei ole poliittinen kysymys. Koronalla ei ole puoluekantaa.

Maan hallituksen määräämät rajoitukset ovatkin perustuneet terveyden ja sairauden asiantuntijoiden suosituksiin. Niiden pohjana ei ole se, mitä puoluetta kukin kannattaa – vaan tiede ja paras tieto, joka juuri nyt on käytössä. Ainakin nyt näyttää siltä, että rajoitustoimenpiteet ovat purreet. Koronaa ollaan saamassa kuriin.

Samalla rajoitustoimenpiteillä on ollut raskaita taloudellisia vaikutuksia. Talouden rattaisiin on laitettu kapula, koska on ollut pakko.

Vaikka itse virus ei ole poliittinen, astuu politiikka kuvaan, kun Suomen taloutta lähdetään korjaamaan niiltä vaurioilta, jotka lähes koko maailman pysähtyminen on sille aiheuttanut. Perusvalinta on nyt se, elvytetäänkö potilas vai tyrmätäänkö hänet leikkauksilla vielä syvempään koomaan. Vasemmistoliitto valitsee elvytyksen.

* * *

Taistelu koronaa vastaan on yhteinen. Silti tälläkin rintamalla on vältettävä tarpeettomia uhreja.

Pääkaupunkiseudulla koko terveydenhuolto on viritetty torjumaan koronaa. Vantaalla terveysasemia on suljettu ja hammashoito on käytännössä lopetettu. Käynnit lääkärin vastaanotoilla ovat vähentyneet kahdella kolmasosalla.

Ihmisten muut sairaudet eivät kuitenkaan pidä lomaa koronan aikana. Jos ne jätetään nyt hoitamatta, koronan takia tehdyt ponnistukset valuvat hukkaan. Muu terveydenhoitoa pitää nyt ajaa ylös.

Vantaalla koronaa varten rakennetusta kapasiteetista käytössä on ehkä noin kymmenen prosenttia. Koska virus on levinnyt alakanttiin suhteessa aiempiin arvioihin, on tätä kapasiteettia ryhdyttävä hallitusti ja varovasti purkamaan.

Lisäksi ikäihmisten eristäminen on asia, jota pitää harkita tarkasti. Vaikka tavoitteena on vanhusten suojelu, voi vain kuvitella, miten mahdollisesti kuukausia jatkuva eristäminen muista ihmisistä ja omasta jälkikasvusta heikentää ihmisten hyvinvointia. Pidemmän päälle tilanne on kestämätön.

* * *

Koronakriisin seurauksena Suomen talouden pohja on murenemassa.

Sanna Marinin hallitus on tehnyt parhaansa käynnistääkseen hätäelvytyksen. Samalla on tapahtunut kömmähdyksiä, jotka ovat ymmärrettävästi koetelleet suomalaisten oikeustajua.

Kun liikkeellä on paljon julkista rahaa, se vetää puoleensa paljon erilaisia koijareita ja onnen onkijoita. Tästä härskein esimerkki olivat Huoltovarmuuskeskuksen kasvosuojainkaupat rikostaustan omaavien liikkeenharjoittajien kanssa. Syylliset on kuitenkin asetettu vastuuseen ja virheitä ollaan korjaamassa.

Tuskin jokainen valtion jakama yritystukimiljoonakaan on mennyt ihan oikeaan tarpeeseen.

Aina ei yrittäjän tarvitse olla edes epärehellinen. Vastikkeeton raha kelpaa jokaiselle. Tämä toivottavasti muistetaan Eteläranta kympissä, yrittäjäjärjestöissä ja kauppakamareissa kautta maan seuraavan, kun niissä seuraavan kerran avataan vanha virsikirja kohdasta ”Suomessa on liian korkeat verot”.

Vastuu koronataakan kantamisesta ei valitettavasti jakaudu tasan. Suomessa on joukko tunnettuja pörssiyhtiöitä, jotka jakavat yhdellä kädellä lomautuksia työntekijöille ja toisella jättimäisiä osinkoja omistajille.

Miljoonien osinkotuloja virtaa nyt muun muassa Herlinien ja Ehnroothien upporikkaille rahasuvuille samalla, kun lomautukset leikkaavat ison viipaleen ihmisten leivästä.  Suomalaiset ovat samassa purressa. Vaikuttaa vain siltä, että suuryritysten omistajilla paikka on yläkannella ja työntekijöillä kölin alapuolella.

Tällaiset yritykset pitää jättää kaikkien yhteiskunnan taloudellisten tukien ulkopuolelle. Jos he eivät kuuntele vasemmistoa, kuuntelisivat edes tasavallan presidentti Sauli Niinistöä, joka on todennut, ettei muhkeiden osinkojen jakaminen sovi tähän kevääseen.

* * *

Pääministeri Sanna Marinin punavihreä kansanrintamahallitus on onnistunut hyvin historiallisen kriisin hoitamisessa. Hallituksen nuoret naisministerit ovat niistäneet epäilykset kaikilta niiltä, jotka ovat arvostelleet heidän kykyjään.

Oikeisto-oppositiolta on puuttunut myötäelämisen kyky suomalaisten vaikeuksissa. Siksi kritiikkiä on pitänyt keksiä myös tyhjästä.

Paljon on puhuttu siitä, ettei 90-luvun laman virheitä pidä toistaa. Se onkin hyvä opetus. Keskellä 1990-luvun lamaa Suomi toteutti siihenastisen historiansa suurimmat asekaupat. Nyt tällaisia kauppoja ollaan hieromassa uudestaan.

Onko tolkkua siinä, että yhden aselajin yhteen asejärjestelmään ollaan upottamassa ensi vaiheessa kymmentä miljardia euroa ja myöhemmin todennäköisesti ainakin saman verran ylläpitokuluina. Todella hävittäjät ovat hanke, jota ei voi lainkaan tarkastella uudestaan tai edes miettiä sen aikataulua?

Korona on toivottavasti tehnyt selväksi ainakin sen, että uhkakuvat ovat menneet uusiksi. Yhteiskunnan on pysäyttänyt vakava pandemia ei Suomen ilmatilassa käytävä sota.

* * *

Vasemmistoliiton tunnus Vantaalla on tänä vappuna ”Yhdessä tästä selvitään”. Juuri tästä on kyse. Me paitsi selviämme, myös voitamme tämän kriisin yhdessä.

Kaikille hyvää vappua, työn ja kevään juhlaa!