Poliittinen mielenilmaisu pysäyttää perjantaina pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen.

Lakko vaikeuttaa työmatkoja ja lasten pääsyä kouluun, riskeeraa ruokahuollon, hidastaa vientiä ja kaikin puolin luo yleistä kiusaa ja kaaosta vähän jokaisen elämään. Näin on ainakin, jos valtamediaa uskoo.

Eikä oikein olekaan, jos sivulliset joutuvat kärsimään hölmöistä poliittisista päätöksistä.

Kysymys kuuluu, miksi Juha Sipilän (kesk.) hallitus tilasi tällaisen kaaoksen? Mitä keskustalla, kokoomuksella ja sinisillä on niin paljon tavallisia ihmisiä vastaan, että he tahtovat paitsi leikata työttömien toimeentuloa, myös aiheuttaa suuren sotkun julkiseen liikenteeseen?

Jos hallituksessa tunnettaisiin lähihistoriaa, olisi ehkä ymmärretty, että juuri työttömyysturvan leikkaaminen saa ammattiyhdistyliikkeen takajaloilleen, aiemmin uhkaamaan jopa yleislakolla.

Jos syvästi epäoikeudenmukaista, niin sanottua aktiivimallia ei olisi, ei olisi suurmielenosoitusta ja poliittista lakkoa.

Kukaan ei varmasti ole aktivointia vastaan, vähiten ehkä työttömät itse. Jo nykyisessä laissa on kovat karenssit ja leikkurit, jos kieltäytyy tarjotusta työstä. Tätä koskevat määräykset löytyvät työttömyysturvalain 4. pykälästä.

Jopa viimesijaiseksi turvaksi tarkoitettua toimeentulotukea voidaan höylätä 20-40 prosenttia, jos ei osallistu työllisyystoimiin. Velvoitteet voi lukea toimeentulotukea koskevan lain 10. pykälästä.

* * *

Hallituksessa uskotaan, että työttömyys johtuu pohjimmiltaan työttömien laiskuudesta. Siksi työtä vailla olevien toimeentuloa pitää leikata, jotta työhalut heräisivät. Nyt toimeentuloa kuitenkin sahataan, vaikka hakisi töihin kuuluisalla apinan raivolla.

Niin sanottu aktiivimalli vie työttömyysturvasta 4,65 prosenttia, mikäli ei ole vähintään 18 tuntia palkkatöissä tai työllisyystoimenpiteissä 65 päivän tarkastelujakson aikana.

Ongelma on, että ihminen ei voi itse päättää, pestaako työnantaja hänet. Sen ratkaisee työnantaja.
Ihminen ei myöskään päätä, pääseekö hän työllisyystoimenpiteisiin. Sen ratkaisee viranomainen.
Miten ei itsekin työnantajana toiminut Sipilä tätä ymmärrä?

Suomessa on valtava joukko työnhakijoita, joilla on monipuolinen koulutus, pitkä työura ja työttömyyden iskettyä kohdalle takana jopa satoja työhakemuksia. Useimmiten työnantajat eivät niihin edes vastaa. Valitettavasti tämä on varsinkin ikääntyneiden naisten kohtalo.

Nyt hallitus kertoo meille, että he ovatkin laiskoja ja toimettomia.

Se on nihkeä rätti päin naamaa. Se on oire hallituseliitin täydestä vieraantumisesta työn ja toimeentulon puutteen kanssa kamppailevien ihmisten elämästä.

Juuri näitä työttömiä puolustetaan suurmielenosoituksella ja poliittisella mielenilmauksella. Siksi julkinen liikenne pääkaupunkiseudulla pysähtyy. Siitä on vastuussa Juha Sipilän hallitus.

Oikeisto ja sen äänenvahvistimena toimiva osa mediaa on halki vuosikymmenten maalannut lakoista eteemme helvetin kauhut. Tässä ei ole mitään uutta.

Nyt ay-liikettä arvostellaan siitä, että se puolustaa työttömiä. Aiemmin sitä on haukuttu siitä, ettei se oikeasti puolusta työttömiä. Porvariston oikukasta makua on vaikea tyydyttää.

Ei silti, etteikö demarivetoinen SAK olisi torkkunut asiassa. Vasta yhden yksittäisen ihmisen alullepanema kansalaisaloite aktiivimallin kumoamiseksi tökkäsi sen hereille. Vähän olisi voinut aiemmin reagoida.
Hallitus on luvannut korjata aktiivimallia. Se on hyvä. Kätevä tapa tähän onkin hyväksyä eduskunnan käsittelyyn pian tuleva kansalaisaloite mallin kumoamiseksi.

Se jälkeen voidaan pohtia, mitä työllisyyden eteen on oikeasti tehtävä. Työttömien kurittaminen työnantajan tai viranomaisten ratkaisuista ei luo yhtään uutta työpaikkaa.