Ystäväperheeni kuusivuotias oli aamulla ennen päiväkotiin lähtöä tiedustellut: isi, kuka on Paavo Väyrynen? Kysymys onkin lähes ajaton. Sitä ovat yhä uudet polvet pohtineet jo viidellä vuosikymmenellä.

Väyrynen on politiikan ikiliikkuja, joka ei hyydy ikinä. Äänestäjien vaan ei ole aina helppo pysyä perässä. Väyrynen on yhden puolueen kunniapuheenjohtaja ja toisen puheenjohtaja, joka on nyt ehdokkaana jo kolmannen listalla. Senkin kanssa hän on kannattajineen ehtinyt jo riitaantua.

Hiukan sääli, sillä Väyrynen hallitsee hyvin sisä- ja ulkopolitiikan. Niissä hänellä olisi paljon annettavaa oman puolueensa, keskustan vanhempana valtiomiehenä samassa sarjassa Seppo Kääriäisen kanssa.

Nyt Väyrynen kuitenkin haluaa Helsingin kaupunginvaltuustoon torjuakseen metropolipolitiikkaa eli vaikeuttaakseen Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten muodostaman alueen kehitystä. Sen ydin on Väyrysen mielestä kaikkien mahdollisten ihmisten haaliminen pääkaupunkiseudulle. Tästä ei tietenkään ole kyse. Silti se, että yhä useampi haluaa tänne ihan itse muuttaa, tuo tietty omat vaikeutensa.

Alueen erityistarpeiden takia kunnat esittivät taannoin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitukselle, että ne olisivat valmiita itse erillisratkaisulla hoitamaan sosiaali- ja terveyspalvelunsa.

Taustalla oli se, mistä HUS:in arvostetut professorit ja ylilääkärit kirjoittivat vuoden alussa Lääkärilehdessä. Heidän mielestään sote-uudistuksen myötä tehtävien hoitaminen tulee nykyjärjestelmää selvästi kalliimmaksi. Myös HUS:in toimitusjohtaja Aki Lindén on arvioinut, että hallituksen sote-mallista voi tulla jopa miljardin euron ylimääräinen lasku.

Vaan miten kävi? Hallituksessa pääkaupunkiseudun yhteisen esityksen kaatoivat keskusta ja perussuomalaiset. Syynä oli lähinnä se, että sote-uudistus on myös jättimäinen tulonsiirto, jolla rahaa lapioidaan pääkaupunkiseudulta maakuntiin.

Valtiovarainministeriön maaliskuussa julkistamat tuoreet luvut kertovat, että selviä voittajia ovat Pohjois-Pohjanmaa, Päijät- ja Kanta-Häme sekä Pohjois-Karjala. Puhdasta sattumaa lienee se, että ne ovat pääministeri Sipilän, peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) sekä kuntaministeri Anu Vehviläisen (kesk.) kotimaakuntia.

Hallitus vie rahaa selvästi eniten Uudeltamaalta, vaikka suurin häviäjä on Varsinais-Suomi, kun katsotaan rahan siirtoa asukasta kohden.

Kysymys kuuluukin, miten Espoon, Vantaan ja Helsingin kokoomuslaiset – ja aivan erityisesti pormestariehdokas Jan Vapaavuori – sallivat tämän? Entä miten puolueen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) selittää puliveivauksen turkulaisille äänestäjilleen? Miksi te olette omanne näin hylänneet?

Nostettuaan itsensä pääkaupunkiseudun parrasvaloihin, Väyrynen teki äänestäjille palveluksen paljastaessaan mihin keskusta todella pyrkii. Tässä juonessa perussuomalaiset ovat täysillä mukana. Kokoomuslaisten puolesta me vasemmistolaiset olemme jo vähän huolissamme.