Suomalaiset ovat nyt muutaman päivän sulatelleet ajatusta siitä, että hallitus todella esittää koronapandemian hillitsemiseksi eteläiseen Suomeen ulkona liikkumisen kieltoja. Hallituspuolueet eivät kuitenkaan ole asiasta yksimielisiä. Siksi vastuukaan tästä virheestä ei jakaudu tasan.
Vasemmistoliiton mielestä ”lain tosiasiallinen valvonta on varsin vaikeaa”. Siksi vasta ”eduskunnassa saadut asiantuntija-arviot kuultuaan voivat Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän edustajat ottaa lopullisesti kantaa lain välttämättömyydestä”. Juuri välttämättömyys on avainsana.
Pääministeri Sanna Marinin (sd.) punavihreä kansanrintamahallitus on tehnyt Suomelle pääosin hyvää. Sen suuri linja on, että hyvinvointivaltiossa on ryhdytty jälleen rakennustyöhön. Enää hyvinvointivaltiota ei yritetä purkaa, heikentää ja tuotteistaa sen sote-palveluita yksityiseksi liiketoiminnaksi.
Myös Vasemmistoliitto on löytänyt tässä hallituksesta oikean paikan ja yhteistyöpohjan. Aiemmat hallitusseikkailut kokoomuksen kanssa eivät mahdollistaneet vasemmistolaisen politiikan tekemistä. Nyt siihen on tilaisuus.
Hallitus on pärjännyt myös koronakriisin kanssa varsin hyvin, jos verrataan melkein mihin tahansa Euroopan maahan. Viruksen torjunnan ja yhteiskunnan auki pitämisen välille on löydetty kohtuullinen tasapaino.
Myös Suomen kuntakenttä on pelastettu pandemian keskellä. Hallitus on lapioinut ympäri Suomea rahaa niin, että vain 27 kuntaa teki viime alijäämäisen tilinpäätöksen, kun määrä oli vuosi sitten 223.
Voi nähdä vain painajaisia siitä, miten (myös ääri)oikeisto-opposition kauhugalleria olisi kriisin hoitanut.
Liikkumisrajoitusten arvostelussa oikeisto-oppositio on osin oikeilla jäljillä. Niin kuin pysähtynyt viisarikello on oikeassa kaksi kertaa vuorokaudessa. Uskottavuutta vain heikentää se, että jo vuosi sitten perussuomalaiset esittivät ulkona liikkumisen rajoittamista, jota sanovat tällä kertaa vastustavansa.
Nyt hallitus kuitenkin laskee vesille veneen ilman tappia. Esitys pääkaupunkiseudulle ja Turkuun tulevista liikkumisrajoituksista ovat suhteettomia. Mutta ennen kaikkea ne ovat tehottomia. Siivilällä on huono äyskäröidä venettä.
Ihmisiä ollaan ajamassa mielivaltaisten viranomaistulkintojen hetteikköön lakiesityksellä, joka vaikuttaa hätäisesti ja huonosti laaditulta. Juuri liikkumisrajoituksiin liittyvät poikkeukset tekevät tyhjäksi koko idean. Kun ei voida tehdä sisällä kokoontumisen rajoituksia, yritetään estää siirtyminen rakennuksesta toiseen. Kerrostaloissa voi kuitenkin järjestää juhlia ilman, että kenenkään tarvitsee näyttää nokkaansa ulkona, opiskelija-asuntoloista puhumattakaan.
Esityksen mukaan koko rajoitusalueella voisi ulkoilla vapaasti ympäri vuorokauden. Myös kaupassa voi käydä. Moni kauppa on auki ympäri vuorokauden. Kaupan muovikassiko on siis liikkumispassi?
Eikä menoistaan tarvitse ehkä puhua tottakaan, koska ulkona liikkuville olisi poliisin mukaan tulossa rikoksesta epäillyn oikeudet. Totta ei siis tarvitse puhua, jos näin hankkisi itselleen rangaistuksen. Hassuttelumielessä netistä voi myös printata lupalapun käydä Alkossa.
Suuri koriste-esinekeskustelu taas osoittaa, etteivät esityksen tekijät ole miettineet asiaa loppuun.
Alivaltiosihteeri Timo Lankisen mukaan ruoanhakumatkalla saa ostaa myös koriste-esineitä.
– Mutta jos lähdetään nimenomaan hakemaan jotakin vaikka Stockan eri kerroksista, se ei ole sallittua, Lankinen muotoili.
Entäpä jos sopivan kokoinen kattila on palanut pohjaan? Voiko uuden käydä ostamassa Stockmannin ylemmästä kerroksesta? Vai pitääkö keitto syödä kylmänä? Yhden kauppaliikkeen mainitseminen saattoi laukaista neuvottelut 1200 ihmisen lomauttamiseksi.
Hilpeyttä tietysti herättää myös vakiintunut parisuhde rajoitusten poikkeuksena.
Valtioneuvoston pitäisikin antaa soveltamisohje, joka määrittelee, milloin parisuhde on vakiintunut. Muuten poliisi ei osaa sakottaa vielä epävakaalla pohjalla olevan parisuhteen harjoittamisesta. Riittääkö pelkkä lihallinen suhde? Entäpä salasuhde? Mitä tehdään, jos on aviossa, mutta löytänyt jo uuden, koska avioliitto on tosiasiallisesti jo kuollut, mutta selitetään, että yhdessä ollaan vain lasten takia?
Aliresurssoitu poliisi varmasti kaipaa oikeilta töiltään juuri tällaisia lisätehtäviä.
Esimerkit osoittavat, millaiselle hyllyvälle suolle meitä ollaan nyt vetämässä. Koronapandemian vastaisesta taistelusta on tulossa perustuslakioikeuden seminaari.
Jos halutaan puuttua asemilla ja ostoskeskuksissa maleksivan nuorison kokoontumisiin, miksi ei puututa asemilla ja ostoskeskuksissa maleksivain nuorison kokoontumisiin? Miksi nykyisten rajoitusten ei anneta vaikuttaa? Miksi ravintolat voidaan panna kiinni, mutta rakennustyömaita ei? Säädetään edes maskipakko.
Todellako moskeijoissa on kokoonnuttu, vaikka evankelisluterilainen ja ortodoksinen kirkko ovat noudattaneet omaehtoisia, tiukkoja koronarajoituksia jo pitkään? Kai uskontokuntia pitää kohdella yhdenvertaisesti
Pääministeri Marin sanoi perjantaina eduskunnassa, etteivät rajoitukset tule voimaan, jos ne eivät ole täysin välttämättömiä, kun laki on hyväksytty. Ehkä näin olisi paras. Koska silloin myös tartuntoja olisi selvästi vähemmän kuin nyt.