Aikamme haastaa vastuullisempaan ympäristösuhteeseen. Mutta aloitetaan vankalta pohjalta, suhteesta maahan.

Sen minkä ihminen tekee maalle, hän tekee ennen pitkää myös itselleen ja toisille, tiesivät vanhat intiaanit. Tai ilmastolle, voisi nykyisin täydentää. Suhteessa maahan on kolmenlaisia ihmisiä. Mihin ryhmään sinä kuulut, miksi? Miten kasvumme jatkuu?

Ensimmäinen ryhmä on maan Herrat tai Rouvat. He syövät ja juovat kulkiessaan, ja kolmioleivän iso muovinen pakkaus lentää sujuvasti maahan, yhdessä juomatölkin kanssa. Itsestäänselvää tietenkin on, että tumppi löytää paikkansa maasta, joskus palavana.

Takana voi kulkea vanhempi lapsensa kanssa, palava tumppi voi lentää äkillisesti lapsen päälle.Tai takana on vanhus, joka liukastuu liukkaaseen roskaan. Maan Herra kulkee kuitenkin autuaallisen tietämättömänä ja tyytyväisenä eteenpäin, tulihan vatsa täyteen ja vereen nikotiinia.

Anteeksi muille ryhmille, joiden verenpaine ehkä nousee kuvausta lukiessa.Maan Herra tai Rouva voi varmaan muuten olla mukava ihminen, ja vielä mukavampi olisi, kun alkaisi huomioida ympäristöä.Rohkaisuksi, on kuitenkin kokemusta myös entisistä maan Herroista, jotka ovat pysähtyneet ajattelemaan ja uudistamaan maa-suhdettaan.

Muistan vuosien takaa ilahduttavan, toivoa antavan, oman vastuun ottavan viestin: ”Olen heittänyt elämässäni niin paljon tumppeja maahan, että nykyisin kerään vain niitä.” Tätä lisää, tätä lisää! Tekisi mieli huutaa. Tumppihan on maailman yleisin, myrkyllinen roska, jota pienet lapset, koiranpennut, linnut ja kalat panevat suuhunsa.

Mutta mennään seuraavaan ryhmään, eli Kunnon ihmisiin. Kunnon ihmiset eivät roskaa, ja ovat ylpeitä tästä. Onkin syytä olla.  Mutta ylpeys laajentuu joskus ymmärryksen tielle. Maassa voi olla ihmisille tai eläimille vaarallinen roska. Itseasiassa mikä tahansa luontoon kuulumaton roska voi olla eläimille hengenvaarallinen.

Kunnon ihminen kävelee  niiden ohitse, paheksuen Maan Herroja. Ikävä kyllä em. asenne ei muuta mitään todellisuudessa.

Kunnon ihminenkin jättää vanhuksen tai varomattoman kaatumaan liukkaseen roskaan, koska ei alennu keräämään toisten heittämiä roskia. Roska kutsuu helposti toista luokseen, ja Kunnon ihminen näin ollen vahvistaa tahattomasti välinpitämättömyydellään roskaamista.

Kutsun kolmatta ryhmää Hereillä oleviksi. He näkevät todellisuuden ja ajattelevat seurauksia. He ryhtyivät keräämään roskia jo ennen vuonna 2000 syntynyttä Roska päivässä-liikettä www.roskapaivassa.net

Yhä useampi ajatteleva ja tunteva ihminen on liittynyt sydämen ja omantunnon liikkeeseen, jolla ei ole jäsenrekisteriä. Mukana on kaiken ikäisiä ihmisiä kaikkialta Suomesta ja kaikilta mantereilta. Sekä presidentti Niinistö että presidentti Halonen ovat mukana, lukuisten arvostettujen ja tunnettujen kansalaisten ohella.

Nykyisin Roskaliike myös ennaltaehkäisee roskaamista luovin ja toimivin keksinnöin kauneuden hengessä. Noin 6000 innokkainta vaihtaa ajatuksia päivittäin Roska päivässä -liikkeen facebook-sivulla

Miten Sinun kasvusi jatkuu? Entä omani? Peruspalikkani ilmaston suhteen ovat jo vuosia olleet kunnossa. Olen ollut yli puolet elämästäni kasvissyöjä, enkä ole lentänyt vuosiin.

Keskityn tällä hetkellä ennaltaehkäisemään maailman yleisintä roskaa kauneuden ja ilon merkeissä Miniroskis-työpajoissa. Yhteisen tuunauksen merkeissä syntyy luontevaa keskustelua, mikä voi myös tuottaa tärkeitä uusia virikkeitä parantaa ympäristösuhdettani .

Tervetuloa mukaan, seuraava Miniroskis-työpaja on Kallion kirjastossa 25.1. klo 15-17.