Arkeni on todella vaikeaa. Pienten lasten hoitamisen lisäksi myös kaikki kotityöt, aviomies ja hänen vanhempansa ovat minun harteillani. Asumme puolisoni vanhempien luona, siksi kaikki työt kuuluvat minulle. Mieheni vastustaa kategorisesti kierukkaa ja e-pillereitä. Kondomeja hän taas pitää liian kalliina. Kerran hän sanoi minulle, että ’sinähän olet nainen, huolehdi itse ehkäisystä’. Niin yritän laskea varmoja päiviä ja vältellä niiden aikana aviollisia velvollisuuksia, mutta eihän se aina onnistu. Se johtaa suunnittelemattomiin raskauksiin, jotka on joko pakko keskeyttää, mikä on suuri synti, tai sitten on synnytettävä.

– Pääkaupunki Dušanbessa asuva neljän lapsen kotiäiti, Saodat

Tadžikistanin väestö kasvaa hallitsemattomasti maan köyhyydestä huolimatta. Maailmanpankin mukaan useampi kuin joka neljäs tadžikistanilainen eli köyhyysrajan alapuolella vuonna 2019. Erityisesti maaseudulla ihmiset ovat köyhiä. Suurin osa tadžikeista elää ulkomailla, enimmäkseen Venäjällä, asuvien sukulaisten tulonsiirtojen avulla. Venäjällä oleskelee vuosittain lähes miljoona Tadžikistanin kansalaista.

Tadžikistanin virallinen asukasluku oli 9,2 miljoonaa ihmistä vuonna 2019. Tänä vuonna väkimäärä kasvaa yli 200 000 ihmisellä. Maastamuutto pitää väestönkasvun kuitenkin negatiivisena. Presidentti Emomali Rahmon lupasi vuonna 2019, että tänä vuonna maassa suoritetaan väestönlasku ja sen pohjalta aletaan rakentaa väestöpolitiikkaa. Rahmonin mukaan vuonna 2050 maassa on jo 17 miljoonaa ihmistä.

Viime vuosina Tadžikistanissa on kiinnitetty huomiota väestön seksuaaliterveyteen. Kansallinen seksuaaliterveysstrategia vuosille 2016–2020 painottaa huomiota äitien ja lasten seksuaaliterveyttä. Kansainvälisten järjestöjen tuella on mm. parannettu kätilöiden ja synnytyslääkärien koulutustasoa, käännetty perhesuunnitteluesitteitä tadžikin kielelle terveydenhuollon ammattilaisten ja lääketieteen opettajien käyttöön ja järjestetty perhesuunnitteluvalistustilaisuuksia syrjäisemmillä alueella. Noin tuhat tadžikistanilaista naista on saanut ilmaisia konsultaatioita sekä ehkäisyvälineitä.

Tästä huolimatta joka viides tadžikistanilainen nainen ei saa riittävää ehkäisyä. Tämä johtuu rajallisista palveluista erityisesti maaseudulla, ehkäisyvälineiden huonosta saatavuudesta ja korkeasta hinnasta sekä naisten rajallisista mahdollisuuksista päättää niiden käytöstä itsenäisesti. Vuonna 2017 tehty kysely paljasti, että suuri osa naimisissa olevista tadžikistanilaisista naisista ei ole saanut käyttöönsä nykyaikaisia ehkäisyvälineitä. Kysely tehtiin ainoastaan naimisissa oleville naisille, naimattomien naisten ehkäisytarpeista ei edes ole tilastotietoa.

Huolimatta maan hallituksen yrityksistä edistää seksuaaliterveyttä ja perhesuunnittelua syntyvyys pysyy korkeana. Asiantuntijoiden mukaan suuri syy on siinä, että naiset eivät saa päättää. Ehkäisyn käyttöön tarvitaan aviomiehen tai anopin lupa. Nämä usein vastustavat kierukan, kondomin tai e-pillerin käyttöä ja pitävät sitä syntinä. Monissa perheissä ei ole mitään kokemusta ehkäisystä, ja tavallisesti tadžikistanilaisessa perheessä onkin viidestä kahdeksaan henkeä, mutta vain yksi työssäkäyvä ihminen, aviomies. Tämä johtaa köyhyyteen.

Dušanbelaisella naisella, Sanolla, on viisi lasta, joista yhden hän antoi lapsettomalle sukulaisnaiselle. Sano meni naimisiin tadžikistanilaisittain myöhään, 32-vuotiaana. Hänellä oli tuolloin suuria terveysongelmia, joten hän päätti synnyttää niin monta lasta kuin suinkin voisi.

Sain onneksi viisi lasta. Yhden pienokaisen annoin mieheni sukulaiselle. Tyttö on jo kolmivuotias. Kadun kovasti tekoani, kaipaan lasta joka päivä, mutta miehen perhe ylipuhui minut ja sanoi, että teen hyvän teon. Viidennen lapsen jälkeen kohdussani ollut hyvänlaatuinen kasvain alkoi laajeta, ja lääkärit poistivat kokonaan kohdun, munanjohtimet ja munasarjat. Nykyään olen käytännössä vammautunut, mutta onnellinen, että ehdin synnyttää niin monta lasta. Helppoa meillä ei tietenkään ole, tienaamme mieheni kanssa hyvin vähän, mutta uskon että Allahin avulla selviydymme”, Sano kertoo.

Terveyspalvelujen saanti on hiljalleen kohenemassa. Vuosina  2017–2019 tehtiin kokeilu, jossa tietyillä pilottialueilla tadžikistanilaiset saavat ilmaisia seksuaaliterveys- ja perhesuunnittelupalveluja sekä anonyymejä konsultaatioita liittyen hiv/aidsiin ja muihin sukupuolitauteihin. Maassa on myös seksuaaliterveysneuvontapisteitä, joista saa sekä konsultaatioita että ilmaisia ehkäisyvälineitä.

On kuitenkin selvää, että toimet ovat riittämättömiä väestönkasvun hillitsemiseksi, ja usein lait ja asetukset jäävät paperille. Tadžikistanin väestönkasvu jatkuu, kunnes naisilla on paremmat mahdollisuudet päättää ehkäisystään.

Kirjoittaja: Nargiz Zokirova

Kirjoittaja johtaa tadžikistanilaista ”Bureau for Human Rights and Rule of Law” -järjestöä. Taustaltaan hän on journalisti.

Käännös: Salla Nazarenko