Onnitteluni sinulle, uusi ylioppilas! Nyt, kun juhlat on juhlittu, haluan muistuttaa sinua mahdollisuuksista, joita elämä tuo vielä tullessaan. On hienoa kuulla, että suhtaudut tulevaisuuteesi luottavaisesti.

Jatko-opintoihin hakeutumisen pitäisi olla sinulle helppoa: halutaanhan ylioppilastutkinnon merkitystä opikelijavalinnoissa kasvattaa jatkuvasti. Hieno juttu sinulle, joka kirjoitit laudaturin paperit! Onnittelut myös siitä, että toiveissa ollut opiskelupaikka irtosi heti ensimmäisellä kerralla – tulevaisuudessa kun ei noin vain vaihdetakaan opiskelualaa. Monialaisuudesta ja elinikäisestä oppimisesta puhutaan kyllä kovasti, mutta lisäkoulutukset ja alanvaihdot voit hoitaa sitten vaikka omasta pussistasi. Etuoikeutettujahan tässä ollaan!

Älä tuhlaa arvokasta opintoaikaasi opiskelijapolitiikassa tai harrasteyhdistyksissä, vaan hanki arvokasta työkokemusta jo opiskeluaikana. Oman alan töitä ei kaikille riitä, mutta varastohommista saamaasi työkokemusta arvostetaan varmasti, kun joskus akateemisena työttömänä haet töihin varastolle. Työnteko ei kuitenkaan saa viedä aikaa opinnoilta, sillä kansakuntamme tulevaisuus on kiinni sinun valmistumisajastasi. Onneksi tentteihin ehtii lukea öisinkin.

Etkö aloitakaan opintoja vielä syksyllä? Opiskeluajan ohella myös välivuoden voi viettää töissä. Ilman kokemusta tuskin pääset palkkatöihin lainkaan, mutta ei huolta, moni yritys ottaa sinut varmasti ilomielin harjoittelijaksi ilman velvoitetta maksaa palkkaa. Ja vaikka jokin onnenkantamoinen veisikin aivan oikeisiin töihin, älä vielä hengähdä. Sukupolvesi tulevaisuudesta huolissaan olevat herrat pitävät kyllä huolen, että koeaikasi on pitkä ja palkasta voidaan vähän joustaa.

Yle tietää kertoa, että sinulla on hillitympi tukka ja prameammat lahjatoiveet kuin 80-luvulla ylioppilaaksi kirjoittaneilla vanhemmillasi. Luultavasti sinulla on myös korkeampi eläkkeellepääsyikä ja pienempi palkka, mutta kukapa jaksaisi synkistellä, kun päässä on valkolakki.

Parhain terveisin,
kevään 2006 ylioppilas