”… ja käännä kasvosi meidän puoleemme”-lause sopii varsin mainiosti myös Kuuhun, erityisesti sen täydenkuun vaiheeseen. Onhan tunnettua, että täydenkuun näkymästä voi hahmottaa kasvojen kuvajaisen. Kukin voi vielä tarkistaa ”kasvot” erityisesti tulevan tammikuun aikana peräti kahdesti: tiistaina 2.1. ja keskiviikkona 31.1. 2018. Toki pilvet saattavat haitata näkymiä.

Mutta mikä on tuo Kuun pimeä puoli? Joskus kuuluu sanottavan, että se on Kuun se puoli, joka ei näy meille milloinkaan.

Kuu tosiaankin kiertää Maa-Kuu-järjestelmän painopistettä niin, että tuo Kuun pyöriminen itsensä ympäri on lukkiutunut sen kiertoon, jolloin Kuusta näkyy Maahan aina sama puoli. Vaan onko sitten tuo Kuun ”takapuoli” aina pimeä? Mietitäänpä hiukan.

Kuun päävaiheet ovat uusikuu (Kuu Auringon suunnassa), ensimmäinen neljännes (puolikuu), täysikuu ja viimeinen neljännes (jälleen puolikuu). Kuu näkyy meille alkaen sirppimmäisestä muodosta aina kokonaiseen eli täydenkuun muotoon.

Miksi on näin? Siksi, että Kuu heijastaa Maahan Aringon valoa Maa-kierrollaan eri pinnan suunnista eri määrät, vaikkakin aina Kuusta on valaistuna puolet ja puolet on pimentyneenä eli Kuun omassa varjossa. Ihan samalla tavalla kuin Maa on vuorokausikierrollaan puolet valaistuna ja puolet pimentyneenä sen omassa varjossaan.

Nyt juuri Ylä-Lapissa on kuitenkin kaamosaika eli polaariyö, ja varsinaista auringonvaloa emme suoraan näe horisontin takaa, koska Maa on Aurinko-kierrollaan siinä talven vaiheessa. Maan kiertoakseli on vinossa ratatasoonsa eli ekliptikaan nähden noin 23,5 kulma-astetta, joten siksi nämä talven kaamoksen ja kesän yöttömän yön vaiheet ovat Ylä-Lapissa mahdollisia.

Ehkä jo näistä tarkasteluista ilmenee, että tuo Kuun ”takapuoli” ei suinkaan ole aina pimennossa, joten mitään varsinaista Kuun pimeää puolta ei ole, vaan Kuulla on yönsä ja päivänsä siinä missä Maallakin, tosin Kuun vuorokausi on noin 28 Maan vuorokautta.

Mutta kyllä Kuu voi pimetä kokonaankin. Tällöin puhutaan täydellisestä kuunpimennyksestä. Ja tällöin Kuu on Maan sydänvarjossa ollen siten Maahan nähden vastakkaisella puolella Aurinkoa. Oikeastaan on niin, että kuunpimennyksen aikana Kuu on Maan varjossa ja auringonpimennyksen aikana Maa on Kuun varjossa – toki aina vain osittain.

Tulevan tammikuun lopulla eli 31.1. noin klo 15:30 tapahtuu tuo vuodem ensimmäinen täydellinen kuunpimennys, joka näkyy itä-koillisen suunnalla varsin matalalla horisonttiin nähden. Utsjoella tämä näkyminen on täydellisimmillään Ailigastunturista katsottuna, mutta näkyy myös jonkin aikaa alempanakin. Toivotaan kirkasta säätä.

Utsjoella 27.12.2017