Suomen suurin perintäyritys Intrum, entinen Intrum Justitia, on lähtenyt perimään jäsenmaksuja.

Mistä tiedän tämän? Tiedän tämän, sillä olen itse yksi perinnän kohteista.

Uskon kuuluvani suureen enemmistöön, joiden mielestä sanonta ”Ei se ole hullu joka pyytää, vaan se joka maksaa” ei saa olla perintäyritysten kulmakivi bisnekselleen Suomessa. Kyseinen sananlasku ei voi olla mantra, jota perintäyritykset toistavat päästäkseen pälkähästä – uskottavuus nimittäin kärsii ja monen ihmisen päivä menee pilalle.

Tiedän omakohtaisesta kokemuksesta, että perintäkirjeen saaminen ei ole leikin asia. Pahimmassa tapauksessa se on ovi perintäkierteeseen, joka voi tuhota sen hetkisen elämän. Tiedän järjestö- ja yhdistyskokemukseeni nojaten, että jäsenmaksujen maksamatta jättäminen on peruste yhdistyksestä erottamiseen mutta kauas on ajatuksen laukattava, että niitä voisi perintäyritysten välityksellä periä. Ainakaan hyvällä omallatunnolla.

Yhdistys, joka oli antanut perintätoimeksiannon Intrumille, on iso ja perinteikäs toimija Helsingissä. En itse ole yhdistyksessä aktiivinen; minut on vanhempieni toimesta siihen joskus liitetty ja muistutus jäsenyydestä yhdistykseen oli kyseinen perintäkirje.

Yhdistyksellä on jopa tuhansia jäseniä ja heidän jäsenmaksunsa ollessa iso, uskon samanlaisen perintäkirjeen kolahtaneen usean helsinkiläisen postiluukusta alkuvuodesta 2019.

Postiluukusta tipahtanut kirje on perintäkirje isolla P:llä. Se on ns. ehtaa tavaraa, eli uhkaus luottotietojen menettämisestä lukee kirjeessä isolla ja useasti. Kirje on kuitenkin täynnä tyhjää uhoa ja tosiasiallisesti paras käyttötarkoitus sille on vessan puolella.

Tarkistaessani toimeksiannon antaneen yhdistyksen säännöt, jotka tukivat omaa kantaani, ryhdyin selvittelemään asiaa tarkemmin ja esimerkiksi yhdistyksen muistutuskirjepohjissa käytetään lausetta ”maksamattomat laskut voivat johtaa seurasta erottamiseen”. Siinä se.

Virheitä on tässä prosessissa tapahtunut mielestäni ainakin kaksi erittäin isoa:

1 . Yhdistyksen hallitus on kokematon asiassa ja toimii vastoin omia sääntöjään

2 . Perintäyritys Intrum on ottanut toimeksiannon vastaan tarkastamatta, onko perinnälle perusteita (onkohan tämä heiltä tavallista?!)

Asian tekee vakavaksi se, että perintäkirjeitä yleensä maksetaan paniikissa perintäkierteen pelossa. Uskomus on, että perinnälle löytyy perusteet, kun kerran kirje on tullut kotiin asti. Näin ei kuitenkaan selvästi ole.

Perintäyritykset ottavat nähtävästi ahneuksissaan minkä tahansa perintätoimen vastaan ja perintätoimen kohde jää yksin selvittelemään onko asiassa mitään perää. Tällaiselle saalistusbisnekselle on tultava stoppi eikä tällaista tule sallia millään alalla.

Saatuani perintäkirjeen vaadin perinnän lopettamista ja kantelin yrityksestä aluehallintovirastolle (AVI). Perintäbisnes on luvanvaraista ja luvista sekä niiden valvonnasta huolehtii AVI.

Jos olet saanut perintäkirjeen maksamattomiin jäsenmaksuihin liittyen; ole valpas ja tarkista saatavan peruste sekä käänny valvonnan osalta AVI:n puoleen; luultavasti perintä on täysin perusteeton.