Helsingissä järjestetään jälleen osallistuvan budjetoinnin hanke. Olen vankka osallistuvan budjetoinnin kannattaja ja ajanut sitä kaupungin toimintaan. Kuitenkin Helsingin järjestämistapa on saanut minut raivon partaalle useamman kerran. Olenkin aiheesta kirjoittanut aiemmin:

Helsingin Oma Stadi -äänestys oli fiasko

Helsingin osallistuva budjetointi tuhottiin

Kuten totesin viimeisimmässä kirjoituksessa, on kaupungin järkkymätön kanta, olla korjaamatta puutteita sekä suoranaisia emämokia, tehnyt osallistumisesta äänestykseen paitsi epämukavaa myös taktisen pelin. Kaupunki on ihmetellyt asukkaiden laiskaa osallistumista ja turhan pientä huomiota käynnissä olevaan äänestykseen, mutta se on osa sisäänrakennettua tarvetta hankkeiden läpiviemiseksi. Oma Stadi äänestys toteutuu juuri niin kuin päättäjät ovat sen päättäneet toimia ja samalla tuominneet osallistuvan budjetoinnin tuhoonsa.

Koska ääniä ei enää tällä kertaa pysty siirtämään tarkoittaa se sitä, että äänestäjien on taktisesti jätettävä äänestäminen viimeisiin hetkiin kun tiedossa on jo alueella ”menestyneet hankkeet” ns. ”ykköshankkeet”, joiden välillä alueille osoitetut rahat jaetaan. Näiden parin hankkeen välillä sitten toteutuu viimeisten päivien masinointi ja tukkapölly. Koska äänet näkyvät lähes reaaliajassa (eivätkä ole piiloitettuja kuten jokaisessa muussa vaaleihin verrattavassa äänestyksessä) niin verenmaku nousee nopeasti suuhun ja voittajaehdotukset varmistuvat vasta viimeisillä minuuteilla. Ennen sitä on painostettu jokainen äänestysoikeutettu sukulainen sekä naapuri äänestämään juuri omasta mielestään ”tärkeintä hanketta” ja jokaisen oman tahdon varainen osallistuminen heitetty ikkunasta.

Lyhyestä virsi kaunis,

vaikka toistamiseen toteutettu Oma Stadi -äänestys on toista kertaa täysi farssi ja fiasko kannattaa siihen kuitenkin osallistua.

Täältä kaikki helsinkiläiset äänestämään:

https://omastadi.hel.fi/

(halutessanne vaikuttaa äänestykseen konkreettisesti: muistakaa tarkistaa ensin äänestystilanne)