Uusi hallitusohjelma on esitelty. Seuraava askel on järjestää Vasemmiston jäsenille suunnattu äänestys hallitukseen menosta. Jäsenäänestys valmistuu Vasemmiston puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokoukseen, jossa tehdään lopullinen päätös Vasemmiston osallistumisesta Rinteen ensimmäiseen hallitukseen. Lupaan puoluevaltuutettuna äänestää tässä kokouksessa jäsenäänestyksen tuloksen mukaan ja siten on itselleni tärkeää nyt jäsenäänestysvaiheessa osallistua keskusteluun julkisesti mielipiteelläni.

Aluksi on ymmärrettävä vaalien jälkeinen poliittinen asema; tämä esitetty hallituspohja pitää vallasta kaukana Kokoomuksen ja Persut. Esitetty hallituskokoonpano sisältää kuitenkin Keskustan, jolla on epämääräinen tai huono maine hallituskumppanina – joista esimerkkeinä poliittiset termit kuten ”kepu pettää aina” (lue uudelleen ääneen), ”siltarumpupolitikointi” (oman edun turvaaminen yhteisen sijasta) ja ”iltalypsyt” (päätettyjen asioiden väheksyminen ja/tai muuttaminen huonommaksi).

Neuvotteluissa on myös pyörinyt ex-pääministeri, joka jo ehti huudella aktiivimallin poistumista VASTA kun ”muita toimia” on tilalle löytynyt – ymmärtäen varmasti sanojensa väärinkäsitysmahdollisuuden sillä tulevan hallituksen toimet eivät tule seuraamaan hänen hallituksensa keppipolitiikkaa. Onneksi hallitussovussa myös varmistuu Sipilän poistuminen keskeisiltä poliittisilta näyttämöiltä. Monet ovat varmasti laskeneet sekunteja tähän.

Puoluevaltuutettuna tarkastelen hallitusohjelmaa kokonaisuutena sekä puolueen tavoitteiden ja kynnyskysymysten kautta. Olen onnellinen todetessa kynnyskysymysten toteutuvan ja hallitusohjelman vilisevän tavoitteitamme, joista useimmat täysimääräisenä!

Hallitusohjelmassa luvataan muun muassa perhevapaauudistus, oikeudenmukaista talous- ja koulutuspolitiikkaa, subjektiivinen päivähoito-oikeus, hoitajamitoitus kirjoitetaan lakiin, ympäristöpolitiikka on kunnianhimoista, ympäristönsuojeluun panostetaan, mikro- ja pienyrittäjät muistetaan mm. tukemalla ensimmäistä työntekijää, duunaripolitiikka palaa estradille, oikeuslaitosten jonoja puretaan ja julkista turvallisuutta lisätään, kehitysyhteistyörahoja nostetaan sekä kulttuuri- ja taiderahoitus pyritään nostamaan 1% valtion budjetista. Hallitusohjelmassa on erittäin positiivisia tavoitteita ja Vasemmiston kädenjälki on ehkä näkyvin kaikista puolueista.

Kun hyviä asioita hallitusesityksessä on todettu olevan useita täytyy käsitellä myös huonoja puolia siitä. Suurin vääryys on valtion tuottavan ja tärkeän omaisuuden myynti, josta vielä ei ole konkreettista selvyyttä, mutta joka on asia joka tulee kirpaisemaan on se sitten mitä tahansa. Toiseksi mainitsisin myös harmituksen siitä, että muut puolueet eivät ole jakaneet Vasemmiston näkemystä ostaa lukumääräisesti esitettyä vähemmän uusia hävittäjälentokoneita ja sanoa se suoraan.

Tarkkuutta asiasta ei ole, mutta hallitusohjelma mainitsee Hornet-kaluston suorituskyvyn korvattavan ”täysimääräisesti”. Jos lukisin tätä kuin piru raamattua niin voisin todeta tämän hoituvan kymmenellä modernilla hävittäjällä ja panostuksilla ilmatorjuntapatteristoihin, mutta epäilen hallitusohjelmaan kirjatun tarkoittavan ennemmin kymmenien miljardien eurojen upottamista 60 hävittäjään. Onnistuvat ainakin hävittämään toiminta-aikanaan jotain: kaikki rahamme.

Rahasta onkin aina puute, mutta kerrankin on valtion rooli talouskysymyksissä ymmärretty oikein. Ainakin jos John M. Keynesiltä kysytään (ei voi suoraan, on kuollut). Nimittäin hallitusohjelmaan on kirjattu hallituksen toteuttavan elvytyspolitiikkaa kun seuraava kapitalismin aiheuttama lama rantautuu Suomeen. Toisaalta toimiaksemme pragmaattisesti on siten myös hallitusohjelmaan kirjattu tavoite julkisen velan vähentämisestä talouskasvun aikakaudella perusteltu.

Rinteen ensimmäisellä hallituksella on nyt tuhannen taalan paikka olla ympäristötietoinen ja oikeudenmukainen hallitus, mutta myös historiankirjoissa ylistyksen arvoinen. Oppivelvollisuuden laajentaminen toiselle asteelle on mullistava tavoite ja jos toteutus vasemmistolaisen opetusministerin johdolla saadaan maaliin on tämä Suomen uuden kukoistuksen mahdollistaja. Onkin täydellistä, että hallitusohjelman julkistus tapahtui Helsingissä keskustakirjasto Oodissa. Rakennuksessa, jonka rahoituksen ja toteutuksen mahdollistajana toimi Vasemmiston edellinen hallituskausi ja silloinen ministeri Arhinmäki.

Nyt on annettu hallitusohjelmassa uuden hallituksen lupaukset niin hyvässä kuin pahassa. Nähtäväksi jää toteutuvatko lupaukset köyhille ja vähävaraisille, duunareille ja pienyrittäjille, opiskelijoille ja julkiselle puolelle, kaikenikäisille ja perheille etc. Tiedän kuitenkin sen, että mielestäni Vasemmiston on oltava toteuttamassa tätä hallitusohjelmaa. Ehdotan jäsenten äänestävän hallitukseen menon puolesta!