Sunnuntaina 9.5.2010 vietetään monenlaista juhlaa. Eurooppa-päivää, Äitienpäivää ja Voitonpäivää. Onnea siis kaikille eurooppalaisille voittajaäideille, häviäjillekin!

Homo Europaeus
Kun Eurostoliitto korvasi Neurostoliiton, vanhasta leninismi-stalinismin koipussista kaivettiin esiin hymnit, direktiivit, komissaarit ja identiteettipuhe. Uuden eurooppalaisen ihmisen piti syntymän pikavauhdilla arvoyhtenäisellä mantereella.

Missä siis mennään? Hajoamistilassa, sen ensi vaiheessa. Homo Europaeus on juuttunut Brysselin lentokentälle ja Suomessa häntä tuuraa aika ajoin vain Alexander Stubb. Yhteinen valuutta rakoilee, voi drakhman draamaa! Yhteistä identiteettiä kuvannee parhaiten kreikkalaisten kanssa juuri tehty ikuinen YYA- ja velkavankisopimus. Miljardeilla pelastettiin Ranskan ja Saksan pankit ateenalaisten kengänkiillottajien ahneudelta. Viva HOMO EUROPAEUS!

Äitienpäivä
Eivät äidit ole syyllisiä siihen, että heidät ylistämällä alistetaan. Samalla tavalla Itä-Euroopassa kohdellaan naisia kv-naistenpäivänä 8.3. Tiedättehän – millaiset ovat venäläisen naistenpäivän pidot? eli kuohuuko shampanja? Toki, shampanjaillallinen huipentuu siihen, että mies tyhjentää toisenkin pullon vodkaa ja vaimo sihisee kiukusta.

Olen muuten huomannut että Äitienpäivää vietetään intomielisimmin perheissä, joissa lapset ovat esikouluiässä. Sitten juhlat alkavat unohtua – kunnes taas muistamme omat äitimme kun/jos he täyttävät 70 tai 80. Mikäpä siinä, hyvä että edes silloin. Onnea!

Voitonpäivä
Uudemmassakin historiankirjoituksessa pitäisi säilyttää joku kohtuus ja suhteellisuudentaju kun puukkoa kierretään ex-Neurostoliiton selkäytimessä. II maailmansota, esimerkiksi, ratkaistiin Stalingradin ja Kurskin tienoilla, ei Rommelia kaatamalla Afrikassa tai Amerikan avulla Normandiassa. Kannattaa laskea tankit, sotavangit, divisioonat ja kaatuneet ellei usko. Keskitysleirien geografia puhuu myös puolestaan…

9.5.1945 oli silti synkkä päivä monelle äidille ja naiselle. Monen poika ja puoliso ei palannut rintamalta, moni lapsi juhli voittoa ilman isää. Saksan luhistuessa sen pääkaupungissa oli erityisen rankkaa olla nainen, sillä puna-armeijan koston kohteeksi joutui nyt moni avuton berliiniläinen. Niitä siviilejä, pääosin naisia ja lapsia, joita Hitler kieltäytyi evakuoimasta sodan jaloista, oli pari miljoonaa. Ainakin 100 000 naista raiskattiin, omaisuus, arvoesineet ja taideaarteet ryöstettiin Berliinin itäosista jo touko-kesäkuussa 1945. Puna-armeija ei ollut Berliinissä raiskaajan roolissaan silti sen pahempi tai parempi kuin minkä tahansa maan ”voitokas” armeija toisen maailmansodan, Vietnamin, Balkanin, Lähi-Idän tai Afrikan rintamilla. Esimerkiksi japanilaiset sotilaat käyttivät juuri ennen Hiroshimaa seksiorjinaan vähintäänkin 200 000 vangittua siviiliä, korealaisnaista. (ks. myös Öisinajattelijan blogi – ”Nainen Berliinissä” – tämän verkkolehden osastolla ”Lukupiiri”)

Kaikesta huolimatta – äideillekin rauhaisaa Voitonpäivää 9.5.! Toivokaamme ettei sitä tarvitse viettää kovin usein pommitetuissa rauniokaupungeissa.

Joensuun virallinen Öisinajattelija