Öisinajattelijan tapana ei ole puuttua skandaalinkäryisiin päivänpoliittisiin, populistisiin ilmiöihin. Nyt teen poikkeuksen.

Urho Kaleva Kekkosen viimeisinä keisarivuosina monet olivat huolissaan kahdeksankymppisen Urkin terveydentilasta. Hurjia huhuja kulki. Syytäkin oli. Urkki ei aina muistanut lähimpiään eikä pystynyt lukemaan tekstiä edes paperista. Tässä hän lähentyi itänaapurin Leonid Iljitshiä. Urkki myös kaatuili ja kompuroi lentokoneen portailla kuten myöhemmin muuan Boris, naapurista hänkin. YYA-sopimus siis toimi monella tasolla, solidaarisia oltiin puolin ja toisin.

Näistä kompuroinneista ei 1970-80-luvuilla vielä paljon puhuttu. Nyt maailma on muuttunut, ”avoimuus” lisääntynyt. Eikö vain?

Mutta palataan tämän lyhyen blogin varsinaiseen aiheeseen.
Nettiyhteiskunnassa on syytä luottaa nettiin, tässä tapauksessa Wikipediaan. Se kertoo lääkäri / psykiatri Alois Alzheimerin jo vuonna 1906 löytämästä oireyhtymästä seuraavaa:

””…Alzheimerin tauti on dementiaa aiheuttava sairaus, joka johtuu aivoaineenvaihdunnan häiriöistä. Beta-amyloidi on eräs taudin aineenvaihduntahäiriöön liittyvistä valkuaisaineista. Taudin aiheuttajaa ei tiedetä, mutta mahdollisia riskitekijöitä on monia, kuten esim. vakava aivovamma, perinnöllisyys (ApoE4-geeni), korkea kolesteroli ja verenpaine, aikaisempi hoitamaton depressio (masennus), ympäristömyrkyt sekä alhainen koulutustaso. Korkea ikä on merkittävä riskitekijä. Tauti rappeuttaa ihmisen henkiset kyvyt ja sen näkyvät oireet voivat kestää kaksikymmentäkin vuotta. Alzheimerin tauti on yleisin dementiaa aiheuttava monitekijäinen sairaus, jonka kansanterveydellinen ja kansantaloudellinen merkitys kasvaa entisestään väestön ikääntymisen myötä…””

Huolestuttavaa on, että juuri ”masennus, ympäristömyrkyt sekä alhainen koulutustaso” aiheuttavat alzheimeria. Ja kaiken lisäksi ”korkea ikä on merkittävä riskitekijä” kun ”tauti rappeuttaa ihmisen henkiset kyvyt ja sen näkyvät oireet voivat kestää kaksikymmentäkin vuotta”. Ei siis ole mitään takeita siitä, että oma edusmiehesi-naisesi ei olisi juuri tällä hetkellä sairastumassa alzheimeriin?! Jopa punavihreä aktivisti, ympäristömyrkyille altis!, voi olla vaarassa ja painaa väärää nappulaa ydinvoima- tai nato-äänestyksissä, jos niitä satuttaisiin järjestämään!

On siis syytä olla huolissaan! Alzheimeria sairastavat jo alle nelikymppiset naiskansanedustajat, vanhasista puhumattakaan. Ehkä yhteiskunnan onni on siinä, että äänestäjät yhtä lailla UNOHTAVAT kaiken sen, minkä poliitikot lupaavat, mihin syyllistyvät vaalien väliajoilla. Näin alzheimer-muistamattomina äänestämme yhä uudelleen ja uudelleen erilaisia tiuroja ja vanhasia eduskuntaan ja muihin luottamuselimiin. Eläköön Alois Alzheimer!

Joensuun virallinen Öisinajattelija