Callin` Doctor Casey …

on jatkoa tässä blogissani edelliselle mietteelle kuolemisesta ja Bond-leffoista (= No Time to Die) . Harva meistä tai teistä muistaa Ben Caseyn, lääkärin ,joka viihdytti suomalaisyleisöä silloin kun televisio tuli kylään ja Callin` Doctor Casey plus PeytonPlace olivat katseltuja tv-ohjelmia. Oli tietenkin myös se lännen maisemiin sijoittuva koirasarja, RinTinTin ja hurjan väkivaltainen Viikingit. Kuka muistaa? Televisiossa taisi olla vain kanava tai kaksi, 1960-luvun alkupuolella?

Lääkärisarjat ovat kautta aikojen olleet suosittuja. Niitä piisaa nytkin? Mutta harvoja totuudellisia oikeasti on tarjolla, tarkoitan massatuotannon ohella rehellisiä dokumentteja lääkärin rankasta työstä. Ehkä sentään Suomen TV-kanavilla vilahtelee jokunen poikkeus.

 

Kutsukaa tohtori!

Tohtoria voi nykyisin kutsua ja saa kuuluville parhaiten etänä, netissä ja puhelimella, mutta harvoin hän kotiin tulee tai edes vastaanotolle potilas helposti pääsee. Toista oli Kannus-Parsialassa ennen aikaan. Pohjanmaan pikkukylässä oli omalääkäri nimeltä Sotamaa, etunimeä en enää muista. Hän päivysti lähes yötä päivää vuosikymmeniä ja pakeille pääsi milloin vain. Köyhän perheen lapsi, minäkin pääsin ainakin kerran: epäiltiin sokeritautia kun olin pikkupoika 1950-luvun lopulla. Diagnoosi kuitenkin oli vapauttava,” ei huolta -ja se unissakävely on tavallista muutenkin ennen koulun alkua.”

 

Lääkäritilanne nyt?

Lääkärit näyttävät hakeutuvan paikkoihin, joissa hoidetaan pääasiassa yhteiskunnan hyväosaisia. Lääkäripula keskittyy sinne, missä hoidetaan enemmän huono-osaisia” – kirjoittaa koko valtakunnan Pravda- lehti HS pääkirjoituksessaan 2.10.2021.

Kyse ei ole Öisinajattelijan mielipiteestä, sillä pääkirjoituksen mukaan harva lääkäri hakeutuu syrjäseutujen terveyskeskuksiin, vaan osa menee tienaamaan , “plastiikkakirurgiaan, naistentauteihin ja lastenkirurgiaan”. Tärkeitä hommia nekin. Öisinajattelijan kokemuksen mukaan myös yksityisvastaanotot ja yritykset kiinnostavat lääkärien omia yrityksiä, joita lääkefirmat puolestaan pommittavat tiuhaan tahtiin tuotteillaan. Suomessa hoidetaan myös paljon pietarilaisen venäläiseliitin sairauksia ja muita rikkaiden erikoistapauksia. Mikäpä siinä, niillä lääkäri tienaa koska palkka on niin kurja. Jaa noh, ehkäpä se palkka ei ole ihan  yhtä surkea kuin useimmilla hoitajilla, mutta lasikaapissa ja etäällä istuva lääkäri ainakin on pois tsehovilaisesta köyhäinhoidosta.

Tiedän Pietari-opiskeluni perusteella senkin, että aika monet lähimain ilmaisen venäläiskoulutuksen (Pietarin Lääketieteellinen instituutti, ei siis valelääkärit, huom! ) saaneet tekevät reipasta bisnestä itärajalla juuri uusrikkaiden venäläispotilaiden rahoilla. Eivät he hakeudu Rääkkylään tai Ilomantsiin kuten Pietarissa opiskelleet ja nyttemmin terveyskeskuksissa pitkää työpäivää tehneet tuttuni, esimerkiksi Tapio Hämäläinen , Liisa Taskinen tai Irma Haanpää, jotka hyvin tunnen ja arvostan.

 

Tapaus Tapio Hämäläinen

Käsittämätöntä on se, että esimerkiksi pari kolme vuotta sitten virallisen eläkeiän saavuttaneen Tapio Hämäläisen palveluja ei enää osteta ”SiunSote-” Rääkkylässä, vaikka hän niitä tarjoaisi lääkäripulaa kärsivässä pikkupitäjässä.

Epäilen, että syy ei ole ehkä raha, vaan se voi olla jopa poliittinen, Hämäläisen vasemmistolaisuus (?). Hän myös puhuu naamatusten tapahtuvasta hoitokontaktista, lähilääkärien puolesta, ei etähoidon ja virtuaaliparantamisen “nettikehittämisestä”. Hämäläinen on myös rohkeasti tuonut asiansa esiin julkisuudessa, paikallis-ja aluelehdissä. Monen vakituispotilaan mukaan osaavampaa, aitoa kontaktihoitoa antavaa lääkäriä saa hakea. Hänellä on ollut aikaa potilailleen, ja siinä sivussa myös Rääkkylän valtuustotyölle.

 

Ranskassa asiat ovat toisin

Palaan alkuun. Callin, Doctor Casey -ilmiöön törmäsin eteläisessä Euroopassa, Ranskan vuoristossa joku vuosi sitten lomaillessa , missä sisareni on asunut vuosikausia. Jostakin syystä siellä, täydellisessä periferiassa ja Condat- nimisessä pikkukaupungissa oli helppo kutsua kylän lääkäri kotikäynnille mihin vuorokauden aikaan hyvänsä. Kokeilepa sitä Suomessa, vaikka Pohjois-Karjalassa!

Öisinajattelija