Näytökset Joensuussa / Kino Sihis (Koskikatu 8, Näyttämö): to 22.8. klo 17 / la 24.8. klo 15 / to 29.8. klo 19 Liput 10 € / 8 €.

Green Border (2023) on puolalaisen veteraaniohjaaja Agnieszka Hollandin uran huipentuma ja kiistaton mestariteos. Sen voi vielä nähdä Joensuussakin, torstaina 29.8. – ja kerrankin voi yhtyä elokuvan mainostekstiin:

Green Border on riipaisevan humaani, ihmiset ihmisinä näkevä kuvaus pakolaisten ahdingosta Puolan ja Valko-Venäjän rajalla. Hollandin elokuva on paitsi henkeäsalpaava draama, myös äärimmäisen tärkeä puheenvuoro sivistyksen puolesta ja käytettyjen sanojen merkityksestä aikana, jona pakolaisten ihmisyyttä häivytetään. Pahimman vaihtoehdon toteutuessa samankaltainen tilanne voidaan nähdä myös Suomen rajaseudulla, minkä vuoksi elokuva on pakollista nähtävää täkäläiseen keskusteluun osallistuville. Green Border oli ehdolla vuoden 2023 European Film Awards -gaalassa parhaan elokuvan, ohjaajan ja käsikirjoituksen kategorioissa, ja lisäksi se voitti vuoden 2023 Venetsian elokuvajuhlilla seitsemän palkintoa, mukaan lukien tuomariston erikoispalkinnon sekä kulttuurisen moninaisuuden UNIMED-palkinnon.”

Traileri: https://www.youtube.com/watch?v=ZfSW8uGd8qc Zielona granica Puola / USA / Tšekki / Ranska / Belgia / Saksa / Turkki 2023 Kesto: 151 min Ikäraja: K16 Kieli: puola, arabia, englanti, ranska Tekstitys: suomi Ohjaus: Agnieszka Holland Käsikirjoitus: Maciej Pisuk, Gabriela Lazarkiewicz, Agnieszka Holland Näyttelijät: Jalal Altawil, Maja Ostaszewska, Behi Djanati Atai

Ajankohtainen ja kantaaottava elokuva

Green Border on kaikessa karmiudessaan äärimmäisen ajankohtainen ja katsomisen arvoinen. Enpä ole nähnyt rankempaa kuvausta pakolaisongelmasta. Tapahtumat sijoittuvat Valko-Venäjän ja Puolan rajalle. Näkökulmia on useampia, mutta keskiössä on syyrialaisperhe, joka pakenee maasta sotaa ja vainoa uskoen pääsevänsä Valko-Venäjän ja Puolan kautta Ruotsiin turvaan. Perhe kuten muukin iso joukko pakolaisia joutuu petetyksi, pahoinpidellyksi ja ns. “push back”-menettelyn uhriksi. Hurjin kohtaus on kuolema suolla. Humanismi on pakolaisten pallottelusta kaukana. Green Border havahduttaa ja herättää kauhukuvia siitä, mitä Suomessakin voi tapahtua kun ”käännytyslaki” toteutuu tulevaisuudessa ja viholliskuvien maalailu saa ylivallan.

Jouko Jokisalo on kirjoittanut filmistä: Vielä karmeammaksi leffan tekee nykyisen liberaalin ja EU-myönteisen Puolan hallituksen lakiesitys, jonka tarkoituksena on helpottaa rajavartijoiden päätöksentekoa siitä, ampuvatko he pakolaisia rajalla.” ( https://www.berliner-zeitung.de/politik-gesellschaft/geopolitik/polens-soldaten-duerfen-bald-auf-gefluechtete-schiessen-und-donald-tusk-ist-dafuer-li.2239210 ) Vuonna 2016 AfD:n vaatima ”ampumakäsky” pakolaisia vastaan oli vielä suuri skandaali ( https://www.dw.com/de/kommentar-der-schie%C3%9Fbefehl-der-afd-ihmisleine-gezielte-provokation/a-19015608 ), mutta nyt pakolaisten ampumisesta rajalla tehdään sallituksi ns. välinneellistetyn maahanmuuton estämisessä.”

Agnieszka Holland on tehnyt filmiryhmineen mestarillista työtä. Tarinan, siis käsikirjoituksen takana ovat todelliset tapahtumat. Green Border tulee iholle ja menee ihon alle, alitajuntaan. Toivoisi Suomenkin päättäjien, ministerien ja kansanedustajien katsovan elokuvan ennen kuin on liian myöhäistä …ja Suomen rajoilla alkaa tapahtua vastaavia kauheuksia kun vastuuta pakolaisongelmasta siirretään sotilaille ja rajavartijoille…kun aseet ja väkivalta tulevat itärajallamme jokapäiväiseksi keinoksi ratkaista maailman globaaleja ongelmia.

Sotien, väkivallan, vainojen ja ympäristökatastrofien, nälän ja janon aiheuttama pakolaisten kansainvaellus on nimittäin vasta alkamassa. Kenellehän vastuu näistä ongelmista muuten kuuluu? Siihen Green Border vastaa omalla, juurisyitä ja inhimillisyyttä ruotivalla ja vaativalla tavallaan.

Pentti Stranius, susirajan virallinen Öisinajattelija