Kirjoittaminen on monelle pakottava tarve ja joillekin KUTSUMUS. Kirjailijaksi tuleminen ei ole silti kenellekään helppoa. MIESkirjailija Erno Paasilinnalla oli tosin helppo määritelmä siitä miten kirjailijaksi tullaan: pitää elää sellainen elämä että…
Olen lueskellut viime vuosina paljon suomalaisten NAISkirjailijoiden tekstejä. Tarkoituksella – ymmärtääkseni naisnäkökulmia ja erityisesti naisten näkemyksiä itsestään ja miehistä. Suosikkejani nykykirjailijoista ovat esimerkiksi Merete Mazzarella, Kreetta Onkeli, Veronica Pimenoff ja Tuula-Liina Varis. He ovat niitä, joiden tekstejä on vaikea jättää kesken. Niitä AJATTELIJOITA, jotka eivät jää juoksuhautoihinsa makaamaan, vaan katselevat muuttuvaa maailmaa koko ajan ihmettelevin silmin.
Viimeksi luin Kreetta Onkelin KUTSUMUKSEN (2010) – ja heti perään jo aikaisemmin ilmestyneen novellikokoelman TERVETULOA PARATIISIIN (2003). Novelleista nautin erityisesti tarinasta SILLI. Se on kafkamainen kertomus täydellisesti eristäytyneestä miehestä, jolla ei ole (enää) mitään muuta tarkoitusta elämässsään kuin elää hetki naisen iholla. Tunnistin siitä monia tuntemiani miehiä, en sano että itseäni, vaikka…
KUTSUMUSon upea romaani loistavalta kirjailijalta ja kolumnistilta. Hän uskaltaa pistää elämäntarinansa (ja muiden tarinat, tietty!) peliin ja tunkea (tässä kirjassa) henkilönsä naureskelemaan mieskulttuurille kirjallisuudessa, miesten pelisäännöille ja naisen kuvitellun todelliselle roolille siinä. Mieshän on aina KIRJAILIJA, nainen NAISkirjailija….
Muistanette Kreetta Onkelin esikoisromaanin ILOINEN TALO (1996)? Se on NAISalkoholistiksi tulemisen rankka kehyskertomus, jossa heitteille jäävät lapset. Siitä tehtiin aikoinaan komea TV-sarja. Pohjoiskarjalaiset alan ammattilaiset olivat mukana.
Onkeli on NAISkirjailijoiden joukossa tavallaan omaa luokkaansa lyhyen ja iskevän lauseen käytösssä. Erityisesti KUTSUMUKSESSA. Sivulausetta ei jatkoksi useinkaan tarvita, piste riittää ja uusi isokirjain. Tarina vie, elämää on eletty ja kirjoittamista harjoiteltu riittämiin. Muuten, jotkut yliopistoluennoitsijat, jopa professorit sieltä parhaasta päästä, osaavat myös tämän lyhyen (puhutun) lauseen, välttäen teoreettista siansaksaa. Tulevat mieleen ensimmäisinä Pertti Rannikko ja Jukka Oksa, siis täältä Joensuun yliopiston (=UEF, nykyisin) kampukselta
KUTSUMUS kertoo fiktiivisen kirjailijaelämäkerran, joka alleviivaa sitä mitä Erno Paasilinna totesi kirjailijaksi tulemisesta.
Onkeli kirjoittaa rivien väliin taitavasti NAIS- ja MIESnäkemyksensä ja harkiten itsensä heikkona-vahvana naisena kirjailijamaailmassa. Hän aloittaa vähän kauempaakin elämästään – sieltä mistä ILOINEN TALO niin traagisesti kertoo. KUTSUMUKSESSA tekijä siirtää tuon alkoholismi- ja heitteillejättökokemuksen fiktiiviseen, 45-vuotiaan naiskirjailija ”Sanelman”, 19-vuotiaaseen tyttäreeseen. Farssi ja parodia ovat hienosti läsnä epäkaupallisen ”Sanelman” ja erityisesti ns. kirjallista prostituutiota harjoittavan ”Gunnevi”-ystävättären hahmoissa. Molemmat ovat keski-ikäisiä. Suosittelen, erityisesti naisille ja miehille! Opas suomalaiseen NAISkirjailijamaailmaan…
”ONNEKSI MIELIALAT MUUTTUIVAT NIIN NOPEASTI ETTEI ITSEMURHA EHTINYT TOTEUTUA” (ONKELI)
Joensuun virallinen Öisinajattelija