Lentäminen on haitallista ja vaarallista, eri puolilla maailmaa.

  1. Ilmasto ja luonto saastuvat kun lentopetrolia kuluu, meluhaitat mukaanlukien
  2. Korona on levinnyt alkujaan ihmisten lennellessä sinne sun tänne
  3. Lento-onnettomuudessa yleensä lähes kaikki kuolevat
  4. Lentokoneet ovat haavoittuvia muutenkin, vrt kaappaukset, pommit ja esim. Minskin ja Wienin tapahtumat

Sain Oulusta mielenkiintoisen viestin, liittyen kansalaisaktivisteihin Roman Protasevits ja Eduard Snowden. Tässäpä yhteenveto:

 

Minsk, toukokuu 2021

Valko-Venäjä pakotti Ryanairin koneen laskeutumaan vastoin kaikkia kansainvälisiä sopimuksia Minskiin. Kun kone oli laskeutunut, viranomaiset pidättivät oppositioaktivisti Roman Protasevitšin. Välikohtaus on oikeutetusti tuomittu laajasti. EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on vaatinut pakotteita vastuullisille ja Protasevitšin vapauttamista. Samoin Suomen ulkoministeriö ja Yhdysvallat on tuominnut koneen pakottamisen Valko-Venäjälle. USA-ulkoministeri Anthony Blinken vaati Roman Protasevitšin vapauttamista välittömästi. Oikeutettuja ja välttämättömiä reaktiota, hyvä niin!

Wien, heinäkuu 2013

Muisti on tunnetusti lyhyt mutta muistamme kaiketi myös sen, kun Bolivian presidentti Moralesin kone pakotettiin heinäkuussa 2013 Wienin lentokentälle, koska Yhdysvallat epäili Eduard Snowdenin olleen lentokoneessa? Tähän operaation Yhdysvaltojen lisäksi osallistuivat Espanja, Italia, Ranska ja Itävalta. Bolivian presidentti oli kotimatkalla Moskovan vierailulta kun Moralesin kone tutkittiin ja hänet pakotettiin 13 tunnin oleskeluun Wienin lentokentällä. Morales tuomitsi Yhdysvaltojen ja EU-maiden toimet provokaationa koko Latinalaista Amerikkaa kohtaan. Yhdysvallat ja EU eivät tuolloin tuominneet kansainvälisten lakien vastaista toimintaansa. Ei vaadittu tiukkoja boikottitoimia Yhdysvaltoja vastaan.

Roman Protasevitsia uhkaa Valko-Venäjällä pitkä vankeusrangaistus, jopa kuolemantuomiosta on puhuttu. Samoin Eduard Snowdenia uhkaa Yhdysvalloissa pitkä vankeusrangaistus tai jopa kuolemantuomio. Kummatkin ovat paljastaneet oman hallituksen laajoja ihmisoikeusrikkomuksia: Valko-Venäjällä, USA:ssa, Nato:ssa ja lännessä (kuten jo aikaisemmin pahan valtakunnassa, Neuvostoliitossa!) pelaa sielläkin orwellilainen kaksois-… ei kun kolmoisstandardi asioita tarkasteltaessa: puhua yhtä, ajatella toista, tehdä kolmatta.

Ilmastonmuutos on tosiasia 2021

Todella huonoja uutisia ilmastomuutoksen kannalta ovat uusi mannerjäätiköstä irronnut Uudenmaan kokoinen jäävuori – sekä lämpöaalto ja hellekausi Siperiassa, joka sulattaa ikiroutaa hurjaa vauhtia. Venäjän arktisissa osissa on nyt todellinen ennätyshelle: Barentsin merellä jopa +27 C! Täällä tarkemmin:

https://www.euronews.com/2021/05/17/siberian-wildfire-season-kicks-off-early-and-northwestern-russia-is-20-degrees-hotter-than?utm_campaign=The%20Week%20in%20Botany&utm_medium=email&utm_source=Revue%20newsletter

Öisinajattelija