Lieksa hiljenee oudosti aina Vaskiviikon jälkeen, vaikka erilaisia kulttuuritapahtumia riittää pitkälle syksyyn. Kysymys on paljolti ihmismääristä, sillä Lieksa on ilman muuta kesä- ja mökkikaupunki, joka saa satoja ellei tuhansia uusia asukkaita ja vierailijoita aina kesä-heinäkuussa. Elokuun alussa turistit ja kesäasukkaat palailevat kotikonnuilleen.

Pari nautittavaa museo- ja taide-elämystä kannattaa huomioida ja käydä kurkkaamassa, jos syyskesällä ja lähiviikkoina kotikaupungissani pistäydyt.

 

PIELISEN MUSEO on avoinna ainakin syyskuun lopulle. Se on Suomen toiseksi suurin ulkoilmamuseo kymmenine maalaisrakennuksineen. Vanhimmat aitat, tuvat ja ulkorakennukset ovat peräisin 1700-luvulta ja niiden sisältä löytyy hämmästyttävä historiallinen maailma, menneen ajan arki lukuisine eri aikakausien käyttöesineineen ja työvälineineen. Todellinen ihannekohde lapsiperheille.

Museon kesänäyttelyssä on tarjolla maailmankuulun (puu)kuvanveistäjän, Eva Ryynäsen (1915-2001) teoksia ja kuvia vuonislahteleisen taiteilijan elämästä.

Lisätietoja: www.lieksa.fi/museo

 

TALLIGALLERIA on viihtyisän kodikas Lieksan Taideyhdistyksen kesägalleria, joka sijaitsee entisen rajamiesten hevostallin ylisillä. TalliGallerian monipuolinen (perinteistä ja modernia maalaustaidetta) taidenäyttely on avoinna vielä kymmenkunta päivää, 16.8. saakka. Se on samalla myyntinäyttely, missä voit tukea ostoksillasi paikallisia taiteilijoita.

Lisätietoja: puh. 040 827 6053 tai 040 509 9666

TalliGalleria sijaitsee aivan Timitran Linnan / Timitra Hostelin pihapiirissä, missä toimii sympaattinen lounasravintola ja myös ns. Rukajärvikeskus. Vähän kauempana Pielisen rannalla siintävät sitten Timitran leirintäalueen mökit ja upea hiekkaranta.

TalliGalleriassa on pitkin kesää järjestetty ”Pielinen Soi” -festivaalin konsertteja. Yhden ehdin kuunnella Vaskiviikon loppupuolella 31.7. Silloin TRIO TANGUANGO esitti tangoja argentiinalaisissa tunnelmissa. Paikka oli tupaten täynnä väkeä, lähes sata!, ja tuoleja jouduttiin kantamaan lisää viime tingassa tulijoille.

Trio Tanguango – Susanna Mieskonen, viulu; Kirsi Laamanen, harmonikka; Maija Teikari, piano – oli levynjulkistamiskiertueella ja soitti lukuisia Argentiinan tunnetuimman ”tango nuevon” mestarin ja uudistajan, Astor Piazzollan (1921-1992) sävellyksiä. Toki mukaan mahtuivat myös ikivihreät suomalaistangot: Toivo Kärjen ”Muista minua” ja Unto Monosen ”Tähdet meren yllä”.

Öisinajattelija