Oikein hyvää Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivää 28.2.. Iloitkaamme kaikki, EU-kansalaiset kautta maailman, me demokratian & peace & love-uranuurtajat: Beethoven ja Oodi ilolle…tai oppositiopuolelta vaikka Shostakovits, jos tiedät? Se Seitsemäs! Suvaitkaamme! (Kaikesta huolimatta…)

 

Teksti tekee kuolemaa”

Lukeminen hiipuu ja loppuu pikkuhiljaa. Uusi uljas nuoriso on enää tiktok-taitoinen kuvien selaaja. Kaikki koulutus tähtää siihen, että ei tarvita lukutaitoa. Meneillään on perusteellinen aivojen muokkaus, merkkikielen vallankumous. Lukemista ennen on jo loppunut myös kirjoittaminen ja sitä ennen hiipunut kirjallisuus. Tekstiä ei tarvita mihinkään. Tiktok-taitoinen nuoriso on palannut kivikauteen, käyttämään erilaisia hieroglyfejä, peukkuja ja omg-kieltä, joka oli aikoinaan vain ihmiskunnan esihistoriaa, kommunikoinnin alkuaste. Vanhat ajat palaavat, mutta kivikauteen kohta pommitettu maailma palaa menneeseen, nyt paradoksina, ensin kielessä!

Lainaan viisaampiani. HS-toimittaja Niklas Storgåsin esseessä Teksti tekee kuolemaa on muuan lause, jota kannattaa pohtia: “Internet on muuttanut aivojamme” ja vähän ennen Storgås lainaa itseään suurempia ajattelijoita, Nicholas Carria (kymmenen vuoden takaa, teos The Shallow ) siitä, että kyky syvälliseen ajatteluun ja keskittymiseen surkastuu digilaitteiden informaatiotulvan ja jatkuvien keskeytysten edessä. Tämä aivouhka ei ole utopiaa, vaan ennustus joka on toteumassa jo nyt, siinä missä ympäristökatastrofimme. Se tarkoittaa aivotoiminnan katastrofia, rappeutumista.

Lisäisin tuohon vielä sen, että ensimmäiseksi info-digi-tulvan seurauksena menee lukutaito, sitten ymmärtäminen ja lopuksi, kun teksti on jo kuollut, siinä sivussa kaunokirjallisuus arvostettuna ajattelu-, tunne- ja tietolähteenä. Mitäpä väliä sillä, eikö vain? Kaikki löytyy netistä…ja tietoälyn tunneleista!?

( ks. Niklas Storgåsin essee Teksti tekee kuolemaa, HS 25.2.2023)

 

Äidinkielen totaalinen tuho

Kieli on valtaa ja valtapeliä. Pienet (kansallis)valtiot ovat hävinneet jo pelin. Suomi on kaksikielinen inglish-finnish-valtio, jossa vielä puhutaan auttavasti suomea, mutta jonka “sivistyneistön” (= lue “pölömystön”) valtakieli on englanti. Pölömystön ala-ja yläaste näyttävät suuntaa niin nimistössä, omg-kielessä kuin tieteessäkin. Ei meillä ole enää (nyt jo tai aivan kohta!) yliopistojakaan, joissa tutkittaisiin saati kirjoitettaisiin enemmän graduja tai väitöskirjoja suomeksi kuin englanniksi. Mitäpä väliä muilla kielillä. Ellet tätä tiedä, ota selvää! Samalla paradigmat ja kontekstit ja ajankohtaiset “tutkimus”-viihteelliset teemat tulevat myös englanniksi, ei Englannista, vaan USAsta. Sehän on pölömystön ainut oikea ja aito maailmannapa ja valta – taloudessa, tieteessä, taiteessa, maailmanpolitiikassa ja imperialistisessa militarismissaan. Venäjä ja Kiina ovat vielä pikkutekijöitä, vaikka panevat parastaan, Ukrainassa, Taiwanilla jne…

( ks. Janne Saarikiven kielipeli-juttu Do You Speak Finnish?, HS-kuukausiliite 2 / 2023)

 

Militarismi elää

Militarismi elää -väliotsikko ei tarvitse perusteluja. Militarismin, sodan ja väkivallan kohtaat kaikkialla, vuonna 2023. Vain harvoin kuulee, näkee tai lukee järkipuhetta rauhan puolesta. Ei ainakaan silloin, jos Afrikka, Kiina tai Intia tai muu maailma EUta tai USAa lukuunottamatta jotakin esittää tai sanoo…

Lukutaidoton ja kieletön kansa ei osaa ajatella, analysoida tai lukea muutenkaan. Pitää mielessään erilaisia näkökantoja ( Oscar Wildeä lainaten vapaasti – P.S)

OMG! Kosketelkaa toisianne…kun se on vielä mahdollista…

(ks. Sampsa Oinaalan mietteet Viikon lopuksi. Aseistakieltäytyjän painajaisuni, HS 19.2.2023)

ks. vaikka: ASEISTAKIELTÄYTYJÄN PAINAJAISUNI

https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000009392538.html

Susirajan virallinen Öisinajattelija