Lokakuun 10. on paitsi Aleksis Kiven liputuspäivä, jo edesmenneen vähän vaille 100-vuotiaaksi eläneen Josefiina-mummoni ja vanhimman poikani syntymäpäivä, myös kaiken lisäksi Suomen virallinen maksalaatikkopäivä. Miksi vanha kunnon eines ei enää kaupan hyllyltä ostettuna maistu samalta kuin ennen? Ei minkään valmistajan tekemä?

Maksalaatikko on ollut vuosikausia monen vähävaraisen eläkeläisen, opiskelijankin pikaruoka: halpa ja helppo lounas, mikrossa tai pannulla hetkessä lämpenevä puolivalmiste. Voittaa kevyesti nuudelimössön ja tonnikalan!

Mihin siitä maksalaatikosta on hävinnyt herkullinen aidon maksan maku ja maksa sellaisenaan? Jotakin ryynejä lie lisätty? Maksa ei enää ainakaan laatikossa maistu samalta kuin ennen. Onko ainesosiin tehty muutoksia? Kysyn vain, miksi? Hintakin on noussut huimasti, vaikka maksalaatikko on vieläkin edullinen ja monen himoitsema eines.

Muistan lapsuuteni äidin tekemät jauhemaksapihvit, ne aidot, ja puolukat päälle. Nami nami! Niitä kunnon pihvejäkään ei saa enää juuri mistään, ei ainakaan kohtuuhintaan! Pihvejä voi toki valmistaa maksasta itsekin jos osaa. Minä en osaa, valitettavasti. Vaikka käytän – ja syömme vaimoni kanssa – useimmiten kotimaisista perusraaka-aineista (peruna, porkkana, lanttu, kaali, sipuli) valmistettua ruokaa ja esim sosekeittoja plus hedelmiä & kasviksia, välillä maksalaatikko maistuu (tai MAISTUI!)  kun ruuanteko laiskottaa.

Mutta kuka on päättänyt maksalaatikon koostumuksen muuttamisesta viime kuukausina? Monen valmistajan maksalaatikko ei maistu enää miltään. Kun nyt tuo lokakuun 10. on virallisestikin maksalaatikkopäivä, olisi kiva saada siihen mennessä  päteviä vastauksia lukijoilta ja laatikon valmistajilta?

Öisinajattelija, maksaruuan ystävä