Tarinaniskennän Pohjois-Karjalan-mestaruuskisa Joensuun Teatteriravintolan terassilla keskiviikkoiltana 23.3. oli tiukka, mutta tasoltaan ehkä hieman tasapaksu.
Tarinoista ja kertojista erottui kaksi: murteella perinteiseen tyyliin tarinoinut Olavi Saarelainen Lieksasta ja modernia itseironiaa ja omaelämäkertaa sujuvasti esittänyt Markku Kuronen Joensuusta.

Markku Kuronen rankattiin mestariksi ja hän lähtee heinäkuussa 2016 (16.7.) kamppailemaan Suomen mestaruudesta Kärsämäelle. Tarinan nimi on PÄIVÄ TOKUYAMASSA

 

Merimies muistelee elokuvallisesti

 

Kurosen yllätyksiä täynnä oleva Päivä Tokuyamassa viehätti niin yleisöä kuin tuomaristoa, mutta jakoi myös mielipiteet. Hieman mestari elehti ja näytteli liikaa, mikä ei ole plussaa varsinaisissa mestaruuskisoissa. Kärsämäellä arvostetaan suusanallista ilmaisua ilman turhia elkeitä. Mutta sisältö ja reipas kerronnan tyyli ratkaisivat. Tuomaristo – Inka Kivi-Stranius, Vuokko Juurisoja, Seppo Timonen ja Pentti Stranius – oli päätöksessään yksimielinen.

 

Tarinamestrin elämänkokemus ja eri työvaiheet näkyivät voittajatarinassa. Kuronen on seilaillut paljon maailman meriä, työskennellyt öljynporauslautalla ja tehnyt hienoja dokumentteja esim ulkomaalaisteemasta.

Joensuussa kuultiin väliajalla myös SM-mestari Kari Väisäsen tarina, jolla hän voitti Suomen mestaruuden Kärsämäellä viime kesänä. Perinne elää ja Karjalassa kertojia riittää.

Aluekarsintoja eri puolilla Suomea organisoi Kärsämäen Elämäntarina-akatemia ja Elämäntarinayhdistys. Joensuussa mukana järjestelyissä oli myös Honkalampi-säätiö, ja sen Luova -keskus sekä kirjailijayhdistys UKRI. Tarinankerronta huipentuu 15. ja 16. heinäkuuta Kärsämäellä, missä järjestetään perinteinen tarinafestivaali ja Tarinaniskennän SM-kisa.

Öisinajattelija