Mihail Gorbatshov oli  valtiomies, jonka toiminnan voi sanoa muuttaneen paitsi Venäjän myös koko maailman historiaa. Ohessa lukuvinkki ja kirjaarviooni liittyvä Gorbatshovin puhe Nobel-tilaisuudessa. Se  kannattaa kuunnella (venäjäksi) tai lukea (englanniksi) tänäänkin 2022 – sotien, konfliktien ja erilaisten luonnonkatastrofien tuhotessa elämää peruuttamattomasti, ydinsodan uhatessa ja maailman rauhantilan kaikotessa kauas horisonttiin …!

Öisinajattelija

………………………………………..

Mihail Gorbatshov (1931-2022)

kuoli  91-vuotiaana , Moskovan Kremlin sairaalassa, oltuaan pitkään dialyysihoidossa.

Hän oli avainhenkilö Neuvostoliiton hajoamiskehitykseen johtaneessa tapahtumasarjassa vv 1985-91, neuvostosysteemin avoimuuden ja uudelleenrakentamisen, ”glasnost ja perestroika”-politiikan toteuttaja.

Juuri avoimuutta ja läpinäkyvyyttä byrokraattinen , kuolleiden sielujen ja syvenevän pysähtyneisyyden  sekä sensuuritoimien Neuvostoliitto ei kestänyt. Usko parempaan ja kommunismiin oli mennyt. Glasnost-politiikka aloitti hurjan murroskauden, jonka jälkimaininkeja saamme todistaa yhä 2022, Ukrainassa.

Mihail Gorbatshovin yli 500-sivuisen omaelämäkerta Näin sen muistan [Najedine s soboi] ulottuu kirjoittajan lapsuusmuistoista vuoteen 1991. Sen ilmestymisen aikoina , vuonna 2015 kirjoitin ao.arvion teoksesta .

Gorbatshov-elämäkerta on hyvin perusteellinen, tottakai subjektiivinenkin, mutta  myös erikoisen tunteellinen (rakkaus) tarina aviopari Mihailin & Raisan yhteiselämästä.

HUOM! Kirja-arviooni agricolaverkossa on liitetty lisäksi Mihail Gorbatshovin tärkeä puhe Nobel-palkintogaalassa .

ks. täältä:

https://agricolaverkko.fi/review/mihail-gorbatshov-muistelee-ja-herkistelee/