Karjalaisuus markkinoiden armoilla

Ennen oli ennen, nyt on nyt. Menneiden vuosikymmenten Joen kaupungin ja Pohjois-Karjalan kesäfestivaaleilla näkyi ja kuului musiikissa myös karjalaisuus. Oli vuosittaiset ja monipuoliset Joensuun laulujuhlat, mahtava perinteitä vaaliva Kihaus Rääkkylässä (Värttinän vuosikymmen, 1990-luku jne), mukavan rento-rock Ilosaari ja varttuneiden harrastajien aito Ilovaari ( Renegades , Swinging Blue Jeans jne).

Taitaapa nykyisin Kaustisellakin kuulla enemmän karjalaista kansanmusiikkia kuin Joensuussa? Jos mainostajia ja mediaa on uskominen, jäljellä on enää (monen mielestä “kesän meluisin ja roskaisin viikonloppu” ) megamittoihin paisunut Ilosaarirock. Mikäpä siinä, sillä sitä ilman Etelä-Suomen nuoriso ei ikimaailmassa matkaisi joukolla Joensuuhun ja toisi satoja tuhansia euroja elvytysrahaa raukoille rajoillemme. Tosin karjalaisuudesta ja paikallisuudesta tapahtumassa ei ole 2023 jäljellä enää häivääkään – ellei nyt lasketa Ismo Alangon mahtavaa karismaa ja mainosarvoa. Lippujen hinnat on Ilovaaria myöten hinattu pilviin, joten ei köyhillä eläkeläisillä, saati työttömillä tai varattomilla opiskelijaraukoilla ole mitään sijaa näihin festareihin. Kun Linnunlahti suljetaan uimareilta ja kesälomalaisilta peräti pariksi viikoksi, eivät kaikki, usein hiljaisuutta(kin) hakevat turistit tai joensuulaiset ole aina innoissaan.

Onko karjalainen musiikkiperinne ja tarinointi alkanut puuttua muutenkin itärajan kesätapahtumista? Liekö Lieksan mainioissa Vaskiviikoissa enää häivähdystäkään Karjalaa? Kesäteattereissa ja musiikillisissa kyläjuhlissa, Kihausta myöten, karjalaisuus toki vilahtelee. Vaan eipä media ole useinkaan paikalla eikä sitä myöten yleisökään, saati nuorempi polvi. Kiihtelyksessä, vaimoni kotipaikan eli Heinävaaran uusi kirjallisuustapahtuma lauantaina 1.7. täytti upean vaaramaiseman ja Seurojentalon. Se oli iloinen poikkeus, vaikka paikalliset karjalaiskirjailijat sieltäkin puuttuivat! Tilaisuus oli muuten erilaisuudessaan oikein antoisa, ammattimaisesti juonnettu ja hyvin pohjustettu – lohikeittoineen. Seuraavaksi suuntanamme on Tohmajärvi – ja siellä ohjelmistossa oleva teatteriversio Markku Pölösen ”Onnen maasta”.

 

Täysin unohdettu Pajot?

Kontiolahden alkukevään karjalaiset musiikkipäivät eli Pajot ei näytä kiinnostavan kulttuuriväkeä, ei päättäjiä eikä rahoittajia. Olin kuusi vuotta sitten festivaalia ideoimassa sellaisten Pajot-aktivistien kuten Timoi Munne & Jari-Pekka Kinnunen kanssa. Tiedän mistä puhun. Muu media on vaiennut lähes täysin ja vastuu ohjelmasta ja organisaatiosta on nyttemmin jäänyt Kontiolahdella yksin Kinnuselle ja muutaman innokkaan vapaaehtostoimijan harteille. Jopa sinänsä vauras ja kasvava Kontiolahden kunta on saanut ansaitusti moitteita paikallisen ja täysin karjalaisuus-teemaan ja karjalan kieleenkin keskittyvän musiikkifestivaalin järjestäjiltä.

Rahoitus on ollut kiven alla – ja nyt 2023 katkennut kunnan taholta. Pajot on siis katkolla, siirtymässä ehkä muualle, vaikka se on jo viisi vuotta paikannut hienosti sitä aukkoa, minkä monet Pohjois-Karjalan festivaalit ovat musiikkipuolelle jättäneet. Se on noussut kirkkaasti karjalaisuuden ylläpitäjäksi aikana, jolloin kaupallisuus ja markkinaraivo riivaa liian monia tapahtumia. Valitettavasti vain megamitat huomioidaan, kuten prameilevassa uudessa Joensuun kauppahallissa ja Karjala-markkinoillakin!

Silti Pajot-vierailijoiden joukko on ollut viime vuosinakin upea: Loimolan Voima, Suistamon Sähkö, Santtu Karhu & Talvisovat, Arto Rinne, Wimme Saari, Lea Tajakka, Inehmo, Moldurga, Suommkar. Toukokuussa 2023 Kontiolahden kulttuurimaisemassa keskusteltiin Karjalan romanikulttuurista Kai Åbergin & Pertti Palmin johdolla. Miesten musiikillinen duo Karjalan Kaaleet oli pääesiintyjien joukossa kuten myös Karjalabrihat, Suotaunot, Honeypaw Kanadasta ja nouseva tähti Wilma Jää. Mihin lie jäi media – ja siinä sivussa yleisö?

Eikö Karjala-teema enää oikeasti kiinnosta ketään musiikissakaan? Ehkäpä edesmenneen Heikki Kirkisen toteamus, että “nykykarjalaisuus on enemmänkin mielentila kuin perimä” onkin totisinta totta?

Pentti Stranius, Öisinajattelija, pohjalainen karjalainen