Maailma, saati Suomi ei ole vielä ihan tasa-arvoinen. Ei edes mediajulkisuuden suhteen. Joillakin näkyvyyttä piisaa, mutta monet eri alojen lahjakkuudet huomataan vasta kun se on liian myöhäistä ja asianomainen on siirtynyt tuonilmaisiin…


Björn Wahlroos eli “Nalle” (lapsuus- ja varhaisvuosina kotikutoisesti vielä “Bjöna”) sai viikonloppuna mainostaa kirjaansa, ns. muistelmiensa eka osaa sekä maailmankatsomustaan lehdissä ja ruudussa – ja puolustella tekojaan, tulla kuulluksi vain ja ainoastaan omasta näkökulmastaan. Toimittajat ovat olleet harvinaisen myötäsukaisia: hyssyttelevät ja hymyilevät eivätkä uskalla tehdä suoria kysymyksiä Suomen superrikkaalle. Toista oli ennen kun jo edesmennyt toimittaja-kirjailija-toisinajattelija Leif Salmen (Nallen nuoruusystävä 1960-luvun barrikadiajalta) hiillosti haastateltaviaan.

 

Nalle näkyy ja kuuluu

Niinpä, näillä mennään ja karavaani kulkee, kuten sanotaan. Olisinpa todella odottanut vaikka TV-Ykkösaamun keskustelusta ( 16.10. 2021) hieman enemmän. Haastattelijan hampaattomuus pisti pahasti silmään ja Nalle sai puhua ummet ja lammet, niin kirjastaan kuin kartelleista. Hymyä piisasi. Niin sanottu verosuuunnittelu tai vaikka tämän hetken kohutuin teema, pandora-paljastukset ja UPM:n oikea rooli Suomessa tai vaikka Etelä-Amerikassa ja Saksassa tai pankkimaailman ”kuprut” jäivät kritiikittä tai kokonaan käsittelemättä. Toki suurpääoman ja työnantajien näkökulma ja olennaisen ohittaminen toistui toistumistaan – eikä kyseessä ollut Nallen 70-vuotisjuhlahaastattelu. Vielä.

Helsingin Sanomat pisti paremmaksi, siis pahemmaksi, HS Visio -osuudessa (HS 16.10.2021).Suomen Pravda todella ylitti itsensä! Nalle oli esillä kokonaista 5 sivua. Siihen eivät yllä muut kuin presidentit…ja hekin vasta kuoltuaan.

 

Firmat ovat vastuussa tuloksestaan osakkeenomistajille”.

Firmojen vastuusta osakkeenomistajille Nalle on puhunut toistuvasti. Silti on melko pöyristyttävää, että siinä kehityskulussa niin työntekijä, pääomaverotus, verokikkailu kuin luontokin työnnetään aina taka-alalle. Suomen rikkaimpiin kuuluva kapitalisti-pankkiiri-sijoittaja ja yhteiskunnan huippuvaikuttaja maksaa “vastuuntuntoisesti” veronsa mieluusti muualle kuin kotimaahansa ja väittää vielä kirkkain silmin olevansa isänmaallinen. Juuri siksi hän vastustaa myös ns.arvonnousuveroa. Olisikohan tuossa vähän ristiriitaa,sillä arvonnousuverolla yritetään saada suuromistajat pysymään Suomessa? Puolustukseksi pitää tietenkin todeta, että verosuunnittelu (=useimmiten veronkierto) on maan tapa muutenkin ja Nalle ruotsinkielinen kosmopoliitti. Vakituinen asuinosoite on länsinaapurissa, mutta tottahan “vaatimaton” koti löytyy myös Englannista ja Ranskasta.

 

Aito anarkisti vai kuninkaallinen konservatiivi?

Nalle Wahlroos on melko hataralla pohjalla vähintäänkin siinä kun todistelee, että “juuri talouskasvu suojelee parhaiten luontoa ja ympäristöä”. Ykkösaamun haastattelussa hän pahoitteli ettei itse jaksa olla esimerkki ihan joka paikassa, esimerkiksi Itämeren suojelussa. Kaiken kukkuraksi hän ilmoittautui yksilönvapautta kunnioittavaksi “liberaaliksi anarkistiksi” ja kertoi 1960-luvulla istuneensa kadullakin shaahimielenosoituksessa – siinä missä Elokapinan aktivistit tänä päivänä. Tosin autoliikenteen häiritseminen ei ollut haastateltavan mielestä tietenkään oikein ja mielenosoittajienkin “pitäisi faktat aina tarkistaa”. Samoin Nallen.

Öisinajattelijalle tulee Nallen nykyhabituksesta ja TV-mietteistä mieleen anarkistia paremmin lähinnä “kuninkaallinen konservatiivi” : päähenkilöhän liikkuu usein Ruotsin kuninkaan kanssa “luontoa suojelemassa” eli peuroja ammuskelemassa. Samalla naapurimaan luokkayhteiskunnan hyviä perinteitä ylläpitämässä! Luokkayhteiskunnassa kun on Nallen mukaan paljon unohdettuja hyveitä.

 

Nalle ja työelämä

Työlainsäädännöstä ja työn tuottavuudestakin puhuttiin TV-Ykkösaamussa. Tupo-ratkaisut ovat olleet Nallen mielestä “järjettömiä” ja: “Kolmikanta – demokratialle vieras mekanismi”. Työn hinta kuuluukin nousta kasvualoilla, mutta kun nyt paperiteollisuudessa kysyntä tippuu, eikä kilpailu kestä, taantuvalla alalla tulee toisenlaisia palkkaongelmia: “Emme tarvitse suuria poliittisia ratkaisuja, vaan markkinataloutta”. Notkeus olkoon työmarkkinoilla tavoitteena, paikkakohtaiset sopimukset tätä päivää: ”Pitää tehdä sopimukset paikanpäällä, jopa konekohtaisesti” Suoraa puhetta. Ei kun Sanna Marinin hallitus töihin.

Nallen mielestä olisi kiva säilyttää suomalaisia työpaikkoja, mutta tehtaita ja paperikoneita suljetaan, koska palkat ja muu kustannustaso Suomessa ovat aivan liian korkeat kuten logistiikkaratkaisutkin jne. Siksi tehtaat menevät kiinni ja UPM sijoittaa nyt sitten pakostakin ulkomaille. Maailman suurin tehdashan nousee Uruguaihin. Suomi kun ei pysty kilpailemaan, ei palkoilla, ei ympäristöllä, siis luonnonriistolla. UPM omistaa metsää jo nyt hehtaarikaupalla Etelä-Amerikassa ja reippaasti pyökkimetsää jopa Saksassa. Niinpä korkean jalosteasteen tehtaita ei Suomeen synny. Työntekijä palkkavaatimuksineen on Nallen mukaan siihen tietenkin osasyyllinen – verotuksen ohella.

Ja lopuksi vielä Nallen vakuuttava ideologinen kannanotto:

Emme me pelaa ay-toimintaa vastaan. Toimimme kuluttajien edun mukaisesti”.

Mitäpä tuohon lisäisi? Tasa-arvon vuoksi Öisinajattelija ryhtynee kampanjoimaan tavallisen kansalaisen, työttömän ja eläkeläisen ripeämmän verosuunnittelun puolesta koska tavallinen kadunmies ja mökin mummo ei näitä kaikkia kiemuroita vielä ihan hallitse Nallen tavoin. Mielestäni voisi olla aiheellista perustaa vapaaehtoispohjalta jonkimmoinen veropalvelu köyhän väestönosan , vanhusten, työttömien ja muiden vähäväkisten ja digiyhteiskunnasta syrjäytettyjen tukemiseksi verosuunnittelussa.

Öisinajattelija, ks.myös – https://blogit.kansanuutiset.fi/oisinajattelija/pandora-riistokapitalismin-jaavuori