Olin väärässä. Olkiluodossa ei ole enää hiljaista. Anna Kontulan pamfletti Näkymätön kylä taisi olla hyvin esillä Tampereen työväenkirjallisuuspäivillä, juuri tänään. Ja Olkiluodossakin mekkaloitiin mielenosoittajien toimesta, myös tänään – lauantaina 28.8. – aika tavalla.

Mutta kuka mekkaloi? Jos paikalla oli ministeri Anni Sinnemäki, niin hän ylittää …ei kun alittaa kaikki rimat vihreiden arvojen puolustamisessa. Anni on hallituksessa, joka juuri hyväksyi parin ydinvoimalan rakentamisen ja silti hän urheasti vastustaa ydinvoimaa, mitäpä muuta hän – puheissa ! – voi. En usko, että Ville Komsin & co aikoinaan organisoima Koijärvi-liike luonnon ja ympäristön psta halusi ihan tätä, tällaisia ministereitä? Eikä Pertti Rannikon ja Tuomo Tormulaisen osaltaan nostattama ja metsämyrkytyksiä vastustava kansannousu Ilomantsin Hattuvaarassa tähdännyt myöskään siihen että nämä kaksi pohjoiskarjalaista kansalaisaktivistia olisivat käyttäneet mandaattiaan päästäkseen vallan äärelle, pettämään aatteensa. Ei todellakaan, Rannikko ja Tormulainen taistelevat edelleen kansan syvissä riveissä – toinen yliopistolla, toinen esimerkiksi Ei uraanikaivoksia-liikkeessä. Hatunnosto moemmille!

Joku vääräleuka, olisiko ollut Ku Viikkolehdessä tai missä lie, mutta hyvin sanottu, totesi juuri jotenkin näin: Ennen vihreät kahlitsivat itsensä maansiirtokoneisiin Koijärvellä, nyt he kahlitsevat itsensä MINISTERITUOLEIHIN. Tästä on kysymys.

Kuka lie ollut tänään Olkiluodossa, nostan hattua! Nykyaikana jo vaatii energiaa, rohkeutta ja omasta viikonlopunvietosta luopumista, että viitsii matkustaa tai pyöräillä Olkiluotoon. Ja vaikka näin kävi tänään, ydinvoimalatyömaalla on sinänsä yllättävän hiljaista. Muutamat yksittäiset journalistit ja mediaa hallussaan pitävät ROHKEIMMAT toimittajat ovat uskaltaneet puhua asioista niiden oikeilla nimillä. Yksi nimi, joka kannattaa mainita television puolelta on toimittaja Juha Granath. Hän on raportoinut Olkiluodosta ja suomalaisista rakennusmääräyksistä vähät välittävistä puutteellisesta toimista työmaalla aika ajoin kiitettävästi. Sosiologi Anna Kontula taas otti hienosti esiin Suomen suurimman siirtotyömaan ulkomaalaisten siirtotyöläisten asiat.

Tästä on hyvä jatkaa. Olkiluodossa ei olekaan enää ihan hiljaista! Lisää kannanottoja ja mekkalaa toivoo ydinvoiman ikuinen vastustaja ja kohtuus kaikessa -aktivisti eli

Joensuun virallinen Öisinajattelija