Terveh, tulipa luettua mielenkiintoinen NAISkirja, tarkoitan naisen kirjoittama ja naisista kertova. Se on ollut aikamoinen hitti länsimaissa, mutta sen luettuani huomasin, että voi siihen aihettakin olla.

Suosittelen erityisesti mieslukijoille!

 

Onko uusi feminismin klassikko syntynyt?

Lisa Taddeo: Kolme naista. Gummerus 2020, 384 sivua. Suomennos: Marianna Kurtto.

Lisa Taddeo on amerikkalainen toimittaja, jonka viime vuonna ilmestynyt teos Kolme naista on julistettu jo feminismin klassikoksi, kulttikirjaksi. Harvoin on naisen kirjoittama esikoisteos saanut moista julkisuutta. Harvoin myös naisen himoa on kuvattu yhtä suoraan ja monipuolisesti.

 

Kolme naista on puolidokumentaarinen, oikeastaan tietokirja kolmen eri-ikäisen naisen arjesta, mutta varsinkin seksielämästä. Kirjailija on seurannut näitä naisia vuosikausia, jopa asunut naapurustossa kirjatessaan tapausten taustat ja naisten intiimikokemukset huolella. Epäilemättä Lisa Taddeo on lahjakas tutkiva journalisti, joka on onnistunut luomaan luottamukselliset suhteet kirjansa päähenkilöihin! Myös suomentaja on tehnyt loistavaa työtä.

 

Nuorimman päähenkilön, “Maggien” kohdalla kyse on myös oikeusjutusta, jonkin asteen Me too-tapauksesta, kun 16-17-vuotias koulutyttö rakastuu 30-vuotiaaseen perheelliseen opettajaansa. “Sloane” on puolestaan keski-ikäinen ravintolayrittäjä, ryhmäseksin harrastaja ja biseksuaali, jonka aviomies tykkää katsella vaimonsa syrjähyppyjä. Kolmas päähenkilö “Lina” on koulutyttönä raiskattu ja elää nyt seksittömässä liitossa ja himoaa kosketusta, suudelmaa ja panoa, nuoruuden rakastettuaan. Hän tekee kaikkensa lyhytaikaisten seksitapaamisten eteen.

Arjen ja moniulotteisten ja ristiriitaistenkin ihmissuhdekuvausten ohella naisten sielunelämä pyörii tyydyttämättömien tai tyydytettyjen seksuaalisten tarpeiden ympärillä. Kaikki tämä on kuvattu “vähemmän amerikkalaisittain”, ilman häivähdystäkään pornosta ja naista “ylistämällä alistamatta”.Polyfonia toimii hyvin kun Taddeo kirjoittaa vuorotellen auki kunkin naisen elämänvaiheet.

 

Kun “Vuoden opettaja Aaron” jättää kylmästi teinitytttö Maggien ilman tämän himoamaa suuseksiä, teinityttö paljastaa suhteen kolmen vuoden kuluttua ja nostaa oikeusjutun. Varsinaista yhdyntää suhteessa ei ollut Maggien mukaan lainkaan, vain petting-hyväilyjä ja suuseksiä. Kukaan ei kuitenkaan usko tarinaa (paitsi kirjailija ja muutama läheinen). Sloanen kohdalla ryhmäseksi ja syrjähypyt tuntuvat toimivan, koska lähimmät ihmiset ja aviomies ne hyväksyy, jopa yllyttää. Sloane osottautuu kolmikon tasapainoisimmaksi naiseksi. Maggien tavoin taas kotiäiti Lina unelmoi pikasuhteestaan jatkuvan puutteen tilassa. Avioero on ovella kun hän tuntee elävänsä vain silloin kun rakastelee uusissa ja oudoissa paikoissa naimisissa olevan entisen poikaystävänsä Aidan kanssa. Tämä taas tuntuu aika vähät välittävän, kunhan saa mitä haluaa.

 

Lisa Taddeo kirjoittaa riemukkaan rehevästi naisen salatuista haluista, myös avioliiton eri kiemuroista. Kolme naista toimii mieslukijalle miltei oppikirjana – ellei sitten ole aikaisemmin aiheeseen kunnolla paneutunut. Kirjailijan saama julkisuus ja maine ei ole ihan tyhjästä syntynyt, sillä kiinnostavien ja luontevien tarinoiden kertojana hän on verraton. Kaiken lisäksi samalla tulee paljastetuksi kenties sellaisia naisellisuuden, intiimin elämän ja seksuaalisuuden detaljeja, jotka ovat edelleen yhteiskunnassamme jonkin asteen tabuja.

 

Öisinajattelija

Lisa Taddeo: Kolme naista