En ole militaristi. Päinvastoin, sotilaspassini palauttanut upseeri. Rauhan mies ja erilaisiin ”Rauhaa rajoille”-tilaisuuksiin osallistunut kansalaisaktivisti. Mainitsen esimerkkinä Varparannan rauhanakatemian, jota olin perustamassa 10 vuotta sitten – ja sille ”akatemia”-nimeä vaatimassa.

Olen kuitenkin yleisen asevelvollisuuden kannalla niin kauan kuin armeijalaitos on olemassa. Ja jos armeija on olemassa, sen pitänee puolustaa maata joka puolella tasapuolisesti. Tasapuolisesti pitää myös isänmaata palvella, eri puolilla, eri olosuhteissa.

Kontiorannan varuskunta saapuu tiensä päähän ensi vuoden lopussa. Sitä ennen nuorin poikani vielä ehtii siellä isänmaallis-sotilaallis-palvelunsa suorittaa, koska aloitti sen kuukausi sitten eli 9.1.2012.
(Vasta tänään 9.1. Kontiorannan alokkaat muuten saivat infoa asiasta, eilen palelivat Jaamankankaan ”luontoleirillä”, uutispimennossa…). Kaikki kolme poikaani – kuten isänsäkin – ovat armeijan käyneet.

Olen hieman yllättynyt siksi että varuskunnista eivät vasemmisto eivätkä vihreät ole kovinkaan huolissaan. Kaiketi pasifisteja, anarkisteja, siviilimiehiä ja aseistakieltäytyjiä kun ollaan.
On hämmästyttävää, että ”ruotsalaisministerimme” sai kielipelin seurauksena tahtonsa läpi Dragsvikin suhteen, …ja että esimerkiksi SANTAHAMINA (jonka Saharan hiekkaan tutustuin aikoinani antaumuksella…) saa kukoistaa militaarialueena keskellä Helsinkiä. Monissa muissa maissa nämä suurkaupunkien keskusten armeija-alueet on ajat sitten likvidoitu!
Jos pikkasenkin ajatellaan maanpuolustamista aluepolitiikkana, juuri Santahamina voisi olla lakkautuslistan kärjessä…kuten ruotsalaisvaruskunta Dragsvik.

Santahaminan varuskuntana on ns. nykysodankäynnin suhteen aivan tarpeeton sijaintinsa psta esimerkiksi sotilasteknologian vuoksi. Suurkaupunkien alueella olevista sotilasalueista on luovuttu, kaikkialla maailmassa. Santahamina sijaitsee lähimain keskellä Helsinkiä. Se olisi vallan mainio kohde asuntorakentamiseen tai virkistysalueeksi ja juuri siksi mitä sopivin alue, jolla ns. sotatoimet ja se kuuluisa ”Santahaminan Sahara” , missä öisinajattelijakin ryömiskeli asevelvollisena reilut 30 vuotta sitten, siirtyisivät siviilikäyttöön.

Santahaminalla ei ole minkään valtakunnan sotahistoriaperinteitä. Pohjois-Karjalan prikaatilla on. Kontioranta on paitsi alueellisen maanpuolustuksen linnake, myös tunnekysymys, jolla on kansalaisten ja karjalaisten mielissä rajaseutua puolustavat vahvat perinteet. Niiden alasajolla tuhotaan alueellinen maanpuolustus ja halveksitaan sitä nostalgiaa, joka rauhantahtoista pohjoiskarjalaista – idästä ja lännestä ylikäveltyä – itsetietoista ihmistä elähdyttää.

Pohjanmaalta Pohjois-Karjalaan kotiutuneena olen syvästi loukkaantunut nykyisten kanssaeläjieni puolesta.

Öisinajattelija