Pride-kulkue Joensuussa kokosi 1500 osallistujaa

Joensuussa järjestettiin lauantai-iltapäivänä 18.5. 2024 vuoden mahtavin mielenosoitus, nimittäin rauhan ja rakkauden Pride-kulkue. Se kokosi järjestysmiesarvion mukaan noin 1500 osallistujaa. Kauaksi taakse jäi esimerkiksi tämän vuoden muutaman sadan osallistujan vappumarssi. Muistelen, että mittavin Joensuussa järjestetty mielenosoitus ajoittuu tällä vuosisadalla toistaiseksi parinkymmenen vuoden taakse 2000-luvun alkuun, jolloin itsekin olin mukana rasismin  vastaisessa kulkueessa yliopistolta torille. Mukana marssi useampi tuhat joensuulaista, jotka olivat saaneet tarpeekseen skiniväkivallasta.

Pride-kulkue sujui , kuten ennenkin, rauhallisessa suvaitsevan rakkauden merkeissä ja kokosi erityisesti myös näyttävästi pukeutuvia nuoria juhlimaan Joensuun Ilosaareen, kesäisessä säässä. Se on upea muistutus siitä, että itärajalla ymmärretään ja kannatetaan suvaisevaa, erilaistakin rakkautta! On selvää, että opiskelijanuorten yliopistokaupungilla on tässä asiassa näkyvä roolinsa.

Pride-kulkue militarismin varjossa

Pride-kulkueessa näkyi paitsi sateenkaarilippuja myös muita rauhan ja rakkauden tunnuksia. Ne ovatkin tarpeen kun tavan kansalaiset Suomessakin alkavat saada tarpeekseen kasvavasta militarismista kaikkialla. Aivan kuin jokaisen pitäisi varustautua, hommata omat “turvatakuunsa” arjessa ja altistaa mielensä sotaiselle retoriikalle; alkaa vihata ja epäillä naapurimaan asukkaita ja muitakin maahanmuuttajia agenteiksi tai terroristeiksi (?) Luulisi, että ainakin Joensuussa vielä hyvin muistetaan 1990-luvun skiniaalto ja sen aiheuttama väkivalta, pelko ja viha?

Militarismi ja sotilaalliset menot kasvavat kaikkialla. Eilen sai Suomen Pravdasta (=HS) lukea esimerkiksi seuraavaa: “Lännen asejäteillä on lihavat vuodet” (HS, 18.5.2024), “Tilauskantamme on ennätykselliset 160,6 miljardia dollaria”, julistaa amerikkalainen ylivertainen asejätti Lockheed Martin toimitusjohtajansa suulla. Norjalainen aseyhtiö Kongsberg pitää hyvin pintansa sekin: “40 miljardia kruunua vuonna 2023” . Ruotsalainen Saab on norjalaistakin isompi pelaaja kasvavilla asemarkkinoilla. Saksalainen jätti Rheinmetall AG ei kerro muuta kuin sen, että: “Turvallisuuspolitiikan uusi vuosikymmen on alkanut”, joten vähintäänkin kymmenissä miljardeissa Saksan aseteollisuuden voitoissakin liikutaan.

Putinismin pelottava varjo idässä ja Ukrainan sota on saanut aseteollisuuden kukoistamaan. Suomi ja Lapua tulevat hyvää vauhtia perässä! Ja mehän ostamme 35-hävittäjiä juuri Lockheed Martinilta, muuten. Voi vain kuvitella mitkä ovat ne sadat miljardit, joita Venäjä ja Kiina tuhlaavat tappamisen ylläpitoon. Sotamiljardeilla poistaisi helposti nälän ja janon koko maailmasta. Raja-aitoja Euroopan reunoilla ei tarvittaisi, jos nuo sotakentillä tuhlatut ja veriset miljardit suunnattaisiin vaikka Afrikan mantereen kehitysavuksi. Mitä vielä! Tappaminen jatkuu eikä mitään diplomaattista ratkaisua ole näkyvissä.

Peace & Love-tunnukset, rauhantyö ja Pride-kulkueet ovat eräs keino, joilla pieni ihminen voi osoittaa olevansa toista mieltä tässä armottoman militaristiseksi muuttuvassa maailmassa.

Öisinajattelija