Rauhanlähettiläitä tarvitaan!

Viime päivien militaristisen uhon ilmapiirissä on unohdettu täysin rauhanliike. Rauhanjärjestöjen rahoitus (Rauhanliitto, Rauhanpuolustajat,Sadankomitea ja kristilliset rauhanjärjestöt) on lopetettu. Rauhanaate on Suomessa tavallaan sensuroitu. Militarismi on päivän sana.

Ajojahti käynnissä!

Käsittämätöntä on se, että rauhanliikkeen ja rauhantutkimuksen uranuurtaja tohtori Tarja Cronberg on mediassa leimattu lähimain Putin-agentiksi? Juuri Cronberg, entinen Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja ja rajayhteistyön kehittäjä, on tehnyt mittavan rauhantyön maailmallakin ja edistänyt parhaansa mukaan yhteistyötä Suomen ja Luoteis-Venäjän kesken. Nyt häneltä on viety jo myönnetty kunniatohtorin arvo Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella ja keltainen lehdistö tekee tästä arvostetusta rauhanaktivistista maanpetturia. Onpa aikoihin eletty!

Ajojahti rauhantyötä vastaan on todella käynnistynyt. Myös kaikenlainen kansalaisjärjestöjen ruohonjuuritason yhteistyö on niin sanotusti kielletty ja Suomi-Venäjä-Seuran rahoituskin lopetettu. Kun Tarja Cronberg yritti olla yhteydessä Kremlin johtajiin rauhanpyrkimyksissä (kun virallinen Suomi kieltäytyy), hänet onkin tuomittu Venäjän sotapolitiikan kannattajaksi. Eikö ole hieno asia, että joku sentään yrittää neuvotella, kun ydinsota uhkaa, kun muu Suomi ja EU intoilevat vain sodan jatkumisesta ja toisen puolen lisäaseistamisesta? Rauhaa rajoille tarvitaan, ihmisten välistä kanssakäymistä, ei aitoja ja aseita!

Mutta mitä vielä! Myös Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunta on päättänyt irtisanoa tutkija Lassi Heinisen emeritusprofessori-sopimuksen perustuen Heinisen Venäjä-matkoihin rauhankonferensseihin, osin yhdessä Tarja Cronbergin kanssa.Heinisen toiminta kun on tiedotteen mukaan “Lapin yliopiston sitoumusten ja arvojen vastaista”.
https://www.epressi.com/tiedotteet/koulutus/lapin-yliopiston-yhteiskuntatieteiden-tiedekunta-on-irtisanonut-lassi-heinisen-emeritussopimuksen.html

 

Tutkimusyhteistyö myös poikki

Myös Neuvostoliiton hajoamista seurannut vireä tutkimusyhteistyö on päättynyt – esimerkiksi Joensuun Karjalan tutkimuslaitoksen ja Petroskoin sekä Pietarin yliopistojen ja muiden venäläisten tutkimuslaitosten kesken. Kaikki suhteet on poikki ja monet hienot hankkeet (rajatutkimus, kauppa- ja taloustutkimus, historiaprojektit, kulttuuri, nais- ja nuorisotutkimus, kansalaisyhteiskunta- ja liikuntatutkimus, turismi ym) päättyneet. Juuri niitä mm. Tarja Cronberg oli maakuntajohtajana ja rauhantutkijana kehittämässä. Nyt tuntuu olevan vaarana jo sekin, että jos suomalainen tutkija tapaa venäläistä kollegaa eli vanhaa ystävää vaikkapa vain henkilökohtaisissa asioissa, hän saa maanpetturin leiman. Kauhulla odotan millaista kohtelua venäläisväestö saa pian Suomessa osakseen. Nythän tilanne on vielä ihan siedettävä – paitsi rajaliikenteen suhteen – sillä varsinainen vihankylvö ja rasistiset teot ovat kutakuinkin aisoissa…

Joensuun kirjastossa kokoontui 8.5. keskiviikkkona ns. Tiedekahvila (“Cafe Snmart”) , missä Karjalan tutkimuslaitoksen tutkimuspäälliköt Joni Virkkunen & Minna Piipponen selostivat yleisölle nykytilannetta itärajalla. Talouselämä on kärsinyt ratkaisevasti koskapa vähintäänkin 10% Pohjois-Karjalan yritysten viennistä on mennyt itään. Nyt ei viedä eikä tuoda mitään. Etelä-Karjalassa venäläisturistien tuomat miljoonat on hukattu eikä minkäänlaisia investointeja tehdä puolin eikä toisin. Raja-aidan vaikutus on hurja myös ihmisten väliseen kanssakäymiseen, inhimilliseen toimintaan, kulttuuriyhteistyöhön ja kaikkeen ruohonjuuritason tekemiseen!

Kaiken kukkuraksi militaristinen ajattelu, asekauppa ja “turvallisuustakuut” , Nato-sotaharjoitukset ja tulevat amerikkalaisten sotilastukikohdat Suomen maaperällä lietsovat enemmänkin pelkoa kuin näennäisturvallisuutta. Pitäisi muistaa, että itänaapurimme on Venäjä, putinit tulevat ja menevät ja jokainen sota päättyy aikanaan rauhaan (ei kenenkään voittoon!)

Pentti Stranius, Öisinajattelija